5 lucruri importante pe care trebuie să le ştii atunci când mergi în vacanţă în UE

Sunt câteva lucruri de care trebuie să ţineţi cont atunci când călătoriţi în ţările membre ale Uniunii Europene. Cetăţenii UE au drepturi menite să le facă vacanţa mai uşoară, în cazul în care nu toate lucrurile merg ca pe roate, potrivit informaţiilor Parlamentului European. 
Economica.net - sâm, 25 iul. 2015, 21:00
5 lucruri importante pe care trebuie să le ştii atunci când mergi în vacanţă în UE

1. Dacă aveţi nevoie de ajutor de urgenţă, precum poliţie, ambulanţă sau pompieri, numărul unic de telefon la care puteţi suna este 112 şi este gratuit. Acest număr este folosit în alte ţări care nu sunt membre UE, precum Elveţia şi Africa de Sud.

2. Nu uitaţi să vă procuraţi de la Casa Naţională de Asigurări cardul european de sănătate, oferit gratuit. Acest card oferă călătorilor ajutor medical de urgenţă în toate cele 28 de state membre UE, dar şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Cardul este eliberat doar pentru persoanele care sunt asigurate şi este valabil şase luni. Pentru toate detaliile, click AICI.

3. Dacă folosiţi servicii de transport cu avionul, autobuzul, trenul sau cu vaporul, iar călătoria este întârziată sau anulată, aveţi dreptul la rambursarea sumei în cazul unei întârzieri prelungite, cuprinsă între o oră şi cinci ore, anulări sau refuzuri de îmbarcare, în funcţie de tipul de transport. Spre exemplu, în cazul călătoriilor cu avionul, dacă nu vi se permite îmbarcarea, zborul este anulat sau ajungeţi la destinaţia finală cu o întârziere mai mare de trei ore, puteţi primi şi despăgubiri între 250 şi 600 de euro, în funcţie de distanţă. Mai puteţi primi şi asistenţă, cazare şi mese cât timp aşteptaţi. Pentru toate detaliile în legătură cu drepturile pasagerilor, click AICI.

4. Dacă sunteţi arestaţi, v-aţi pierdut paşaportul sau aveţi nevoie de sprijin consular în afara UE şi România nu are o misiune diplomatică în ţara respectivă, contactaţi ambasada sau consulatul oricărei alte ţări membre UE. Aveţi dreptul la ajutor din partea acestor misiuni diplomatice sub aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii statelor respective.

5. Şi nu în ultimul rând, nu trebuie să vă închideţi telefoanele atunci când călătoriţi în state membre UE. Din luna iulie a anului trecut tarifele în roaming au fost reduse şi puteţi vorbi la telefon mai ieftin decât înainte. În plus, reprezentanţii UE au ajuns la sfârşitul lunii iunie la un acord pentru eliminare tarifelor de roaming din 15 iunie 2017. Când utilizaţi telefonul mobil în alte ţări din UE, tariful aplicat de operator nu poate depăşi un anumit prag. Iată mai jos care sunt tarifele maxime şi click AICI pentru mai multe detalii. 

Statele membre UE sunt: 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...