5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 22.10.2014

"Tragedia rutieră" a Bucureştiului - Airbus va porni producţia de elicoptere Super Puma la IAR Braşov - Cea mai ieftină finanţare din istorie pentru România la emisiunea de eurobonduri - Trafic cu CNP-uri. O bază de date se vinde pe piața neagră și cu 5.000 de euro - "10-12 bănci vor fi în situaţia dedupă testele de stres" - Cea mai mare piaţă a României pierde lunar 2,5 mld. euro din valoare - Industria amară a zahărului. Citeşte pe larg revista presei din 22 octombrie
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 05:08
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 22.10.2014

DIGI24.ro – Airbus va porni producţia de elicoptere Super Puma la Braşov. S-a extins pe încă 1,2 hectare.  Airbus vrea să se extindă la Braşov. Divizia de elicoptere a gigantului aeronautic a cerut încă 1,2 hectare pentru a porni producţia Super Puma. Pare că se pregăteşte ceva important acolo dacă e nevoie de mai mult teren. Şi pentru IAR este important, deoarece este acţionar la compania care va produce elicoptere.

ZF – „Tragedia rutieră“ a Capitalei mai durează câţiva ani: centura de 72 km va fi modernizată cel mai devreme în 2018.  Centura Capitalei, cu un trafic zilnic de 144.000 de vehicule, va fi mo­dernizată şi extinsă la câte două benzi pe fiecare sens cel mai devreme la sfârşitul anului 2017 sau începutul lui 2018, potrivit datelor transmise de CNADNR. Până în prezent, doar 20 din cei 72 de kilometri ai centurii arată a şosea care înconjoară o capitală europeană, în timp ce alţi aproape 20 de kilometri situaţi în nord vor fi modernizaţi până la finalul anului viitor, sau cel puţin acesta este angajamentul CNADNR. Partea de sud a centurii, ce măsoară peste 30 de kilometri, va mai aştepta însă peste trei ani până să fie extinsă la patru benzi.

Adevărul – România a obţinut cea mai ieftină finanţare din istorie: 2,97% pe an pentru eurobondurile cu scadenţă în 2024. România a atras, marţi 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric.

DIGI24.ro – Industria amară a zahărului: furturi, evaziune, nepăsare. Industria zahărului a costat 34 de miliarde de dolari. 34 de fabrici ridicate pentru ca România să devină exportator de zahăr. 51.000 de angajaţi din industria dulce au văzut cum, rând pe rând, fabricile au fost vândute, închise şi date la fier vechi. Câteva uzine au scăpat de vânătorii de metal, dar au fost implicate în reţele de evaziune fiscală. Din visul ca România să devină exportator de zahăr s-a ales praful, iar în 2014, industria zahărului e o piaţă amară.

ZF – Mugur Isărescu: Nu spun adio creditului în valută! Spun adio dezechilibrului masiv între creditarea în lei şi cea în valută, a menţionat guvernatorul BNR. O tendinţă majoră care va marca evoluţia sectorului bancar în ur­mătorii ani este creşterea importanţei finanţării locale a subsidiarelor băncilor străine, reorientarea spre piaţa internă urmând să fie însoţită de o importanţă mai mare a creditării în lei şi reducerea dezechilibrului masiv între creditarea în lei şi cea în valută, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Bursa –  INTERVIU cu Steen Jakobsen, Saxo Bank: 10-12 bănci vor fi în situaţia de «bail-in» după testele de stres. Steen Jakobsen, economistul şef al băncii de investiţii Saxo Bank, este de părere că vor fi 10 sau chiar 12 bănci în situaţia să aplice procedura de „bail-in” (salvarea cu ajutorul banilor din depozite), în urma testelor de stres. „Cel mai probabil vor fi unele bănci italiene, câteva din Germania, care vor crea ceva tensiuni politice şi în piaţă. După părerea mea, sistemul bancar italian, cel german şi chiar şi cel spaniol încă mai au banci individuale ce au nevoie să strângă mai mult capital”, ne-a spus domnul Jakobsen, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Bursa

ZF – Cea mai mare piaţă a României pierde lunar 2,5 mld. euro din valoare: tranzacţiile valutare au scăzut la 284 mld. euro în primele nouă luni. Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară de la Bucureşti s-a redus cu 7% în primele nouă luni şi a ajuns la 284 miliarde de euro, echivalentul unei medii zilnice de 1,5 mld. euro, ca efect al lipsei de lichiditate în valută din sistemul bancar şi al interesului scăzut al străinilor pentru active denominate în lei.

DIGI24.ro – Trafic cu CNP-uri. O bază de date se vinde pe piața neagră și cu 5.000 de euro. Șapte milioane de români au dat semnături pentru cei 14 candidați la președinție. Și-au pus pe listă nu doar semnătura, ci și codul numeric personal. CNP-ul face parte din datele personale protejate prin lege, dar există riscul să ajungă în baze de date vândute pe piața neagră.

Capital – Primul milion de euro din panouri solare. A făcut jumătate de milion de euro în 2008, prin vânzarea unei firme de internet pe care a înființat-o încă din perioada studenției. În urmă cu doi ani, Silviu Iordache a demarat un proiect finanțat din fonduri europene, cu care speră, în acest an, să atingă venituri de un milion de euro.

ZF – România este pe locul trei în UE la exportul de cereale către pieţele „orientale“. Apetitul egiptenilor pentru grâul românesc sau al saudiţilor pentru orzul recoltat în Ialomiţa sau Călăraşi face ca exporturile româneşti de cereale să fie un ghimpe în coasta liderilor europeni Franţa şi Germania. Traderii multinaţionali de materii prime agricole au trimis cerealele româneşti pe locul al treilea în UE în funcţie de livrările făcute către pieţe extracomunitare în perioada 1 iulie – 14 octombrie, primele 16 săptămâni ale sezonului comercial curent.

Te-ar mai putea interesa și
Avertisment oficial pentru toți românii care vor călători în Grecia! Cod roșu de caniculă și incendii, temperaturi extreme
Avertisment oficial pentru toți românii care vor călători în Grecia! Cod roșu de caniculă și incendii, temperaturi ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de cod roșu care vizează Grecia, principala destinație turistică de vară a românilor. Temperaturile vor depăși 42 de grade, iar......
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că este foarte probabil ca în luna septembrie să existe o decizie ...
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat marți imagini de pe șantierul lotului ...
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, ...