5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 26.05.2014

Ce spune Neagu Djuvara despre agricultura de altădată, amintiri despre vânzarea terenurilor către străini şi vechii ţărani, despre cei mai mari 20 de jucători din economia românească, ultima zi pentru biruri şi despre cum se uită de pe margine Bursa de la Bucureşti la raliul pieţelor mature. Citeşte pe larg revista presei din 26 mai 2014
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 03:52
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 26.05.2014

ZF: Cei mai mari 20 de jucători din economie au afaceri de 30 miliarde de euro pe an.  Cele mai mari 20 de companii din economia românească deţin 12% din cifra de afaceri a tuturor companiilor, care se ridică anual la circa 250 mld. euro, iar topul este dominat de societăţi active în industria energetică. Astfel, 11 din cei mai mari 20 de jucători provin din industria de petrol, gaze sau electricitate, arată un top realizat de ZF.

Adevărul: 26 mai, ziua Z pentru taxa pe stâlp şi impozitul agricol. Ce declaraţii trebuie depuse şi cum procedează contribuabilii. Luni, 26 mai, este ultima zi de depunere a declaraţiilor fiscale şi plată la taxa pe construcţii, impozitul pe veniturile din agricultură şi pe veniturile din chirii sau din activităţi independente. Tot astăzi, încă se mai poate redirecţiona către organizaţiile nonguvernamentale 2% din impozitul pe venit. Persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente, din chirii sau din activităţi agricole trebuie să-şi declare aceste venituri pe 2013. De asemenea, până la 26 mai trebuie declarată şi plătită prima tranşă pe acest an din impozitul pe construcţii, celebra taxă pe stâlp. Tot la această dată trebuie declarată destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual.

ZF: Bursa de la Bucureşti se uită de pe margine la raliul pieţelor mature. Indicele bursier american S&P 500 a spart pragul de 1.900 de puncte în şedinţa de vineri 23 mai, cel mai mare nivel atins vreodată, iar bursa germană este la maxime istorice, însă exuberanţa de pe bursele mature nu se vede la Bucureşti, unde indicele BET are un minus de 40% faţă de maximele din vara anului 2007.

Capital – Impozitul pe construcţii: cea mai recentă durere de cap a contribuabilului. Data de 26 mai 2014 reprezintă termenul până la care trebuie declarat impozitul pe construcţii, introdus de la 1 ianuarie 2014. Tot până la această dată trebuie plătită prima rată a impozitului. Deşi normele de aplicare au fost aprobate, modul de aplicare a impozitului rămâne ambiguu. Pe scurt, impozitul pe construcţii se aplică asupra construcţiilor prevăzute în grupa 1 „Construcţii“ din Catalogul aprobat prin HG nr. 2.139/2004, baza impozabilă fiind valoarea acestora înregistrată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor. Legea prevede şi elementele care trebuie scăzute la determinarea acestei baze (de ex. valoarea clădirilor şi valoarea lucrărilor de modificare efectuate de locatari asupra clădirilor închiriate, pentru care se datorează impozit pe clădiri, valoarea lucrărilor de modificare pentru construcţiile aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale (UAT).

Agrointeligenţă.ro – INTERVIU cu istoricul Neagu Djuvara: Amintiri despre agricultura de altădată, vechii țărani, vânzarea terenurilor către străini și multe altele. Istoric, diplomat, filozof, romancier și jurnalist, Neagu Djuvara păstrează, la cei 97 de ani ai săi, amintirea vie a vremurilor de altădată. Într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Agrointeligența în această primăvară, venerabilul Djuvara a vorbit, în premieră, despre agricultura României de la începutul secolului XX, în special din perioada interbelică, despre Marea Expropriere, țărănime, vechii moșieri și despre fascinanta viață la țară. Cu realism, istoricul nu se ferește să vorbească deschis despre setea de pământ a politicienilor din ziua de astăzi sau despre vânzarea terenurilor românești către străini.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Coordonatorul comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, a declarat luni că noua ...
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
Consumatorii au trimis peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, în 2020 şi până în prezent, din ...
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
Banca Centrală Europeană încă intenţionează să încheie în martie programul de achiziţionare în regim de urgenţă ...