57% dintre utilizatorii de internet îşi notează parolele în telefon sau pe hârtie – studiu Kaspersky

Mai mult de jumătate dintre utilizatorii de internet îşi păstrează parolele pe o bucată de hârtie, în telefon sau în documente din computer, iar o persoană din şapte (14%) are o singură parolă pentru toate conturile sale, reiese dintr-un sondaj realizat de Kaspersky Lab şi dat publicităţii luni.
Economica.net - lun, 25 apr. 2016, 09:17
57% dintre utilizatorii de internet îşi notează parolele în telefon sau pe hârtie - studiu Kaspersky

Conform datelor, 38% dintre cei chestionaţi au declarat că îşi creează câte o parolă complexă pentru fiecare cont, în timp ce 36% folosesc câteva parole pentru un număr mai mare de conturi, iar 12% apelează la variaţiuni ale aceluiaşi tipar. De asemenea, o persoană din şapte (14%) are o singură parolă pentru toate conturile sale.

În ceea ce priveşte formatul şi lungimea parolelor, un utilizator din 10 vine cu parole formate din mai puţin de opt caractere, în timp ce 12% nu încearcă să-şi facă parolele mai greu de ghicit folosind, de exemplu, majuscule, combinaţii de cifre şi litere, semne de punctuaţie sau alte trucuri similare.

Studiul Kaspersky Lab arată, totodată, că utilizatorii se pun în pericol, păstrându-şi parolele în locuri uşor accesibile şi nesecurizate. Astfel, peste jumătate (57%) dintre respondenţi au recunoscut că îşi păstrează parolele pe o bucată de hârtie, în telefon, în documente din computer sau le au salvate în browser, iar în momentul în care browser-ul se oferă să le salveze parolele, o treime (36%) dintre respondenţi sunt gata să accepte, lăsându-se, astfel, pe mâinile infractorilor cibernetici sau ale persoanelor rău intenţionate care ar putea să preia controlul asupra dispozitivului lor.

‘Această atitudine poate fi explicată prin faptul că mulţi utilizatori sunt convinşi că nu au informaţii confidenţiale în computere. Asta cred 27% dintre respondenţi, fără să-şi dea seama că parolele lor şi datele de autentificare sunt, în sine, o ţintă preferată a infractorilor cibernetici. De asemenea, un procent de 25% dintre utilizatorii chestionaţi au avut contul atacat în ultimul an’, se menţionează în concluziile cercetării de specialitate.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky Lab, precum şi 270.000 de companii client.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...