Topul companiilor low-cost din România. Câţi pasageri au transportat în 2014

Companiile aeriene care oferă bilete ieftine au transportat anul trecut peste 5,7 milioane de pasageri, reiese dintr-o analiză ECONOMICA.NET. Cel mai agresiv operator este Wizz Air, însă şi gigantul Ryanair vrea să se impună pe această piaţă.
Andrada Ghira - joi, 07 mai 2015, 21:01
Topul companiilor low-cost din România. Câţi pasageri au transportat în 2014

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează aeroporturile internaţionale Henri Coandă şi Aurel Vlaicu, a înregistrat un trafic record anul trecut: 8,32 milioane de pasageri, din care trei milioane au fost transportaţi de companiile low-cost. 

În total, coompaniile low-cost care operează în România au transportat peste 5,7 milioane de pasageri, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.

Cel mai mare operator aerian low-cost din România, în funcţie de numărul pasagerilor transportaţi este Wizz Air. Ungurii s-au extins cu zboruri pe 95 de rute de pe opt aeroporturi din România şi au transportat circa 3,8 milioane de pasageri din şi spre România, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. Compania nu a furnizat numărul pasagerilor transportaţi pe piaţa românească, deşi în 2013 au anunţat un trafic de 3,2 milioane de pasageri. 

Compania a avut şi o perioadă lungă de timp în care s-a tot extins. Ungurii au început operarea zborurilor din România în 2007. Cel mai recent aeroport adăugat reţelei Wizz este cel din Constanţa, de unde vor fi operate zboruri spre Londra, începând cu luna iunie a acestui an. Totuşi, operatorul a renunţat recent la zborurile din Arad spre Milano (Bergamo). Explicaţia oficială: rezultatele au fost sub aşteptările companiei.

Locul doi este ocupat de Blue Air cu 1,57 milioane de pasageri transportaţi în 2014, cu peste 200.000 mai mulţi decât în 2013, potrivit estimărilor companiei. Cu rute şi avioane noi, Blue Air se aşteaptă să transporte anul acesta 1,85 milioane de pasageri. 

Cum se impune Ryanair pe piaţa românească

Locul trei este ocupat de gigantul Ryanair, care vrea să muşte o bucată mare din această piaţă. Operatorul a transportat anul trecut pe cele trei rute de la Bucureşti spre Londra, Dublin şi Bruxelles, peste 200.000 de pasageri.

Compania irlandeză nu e la prima încercare pe piaţa din România. Ryanair a mai operat zboruri de pe aeroporturile din Constanţa şi Tîrgu Mureş, însă a renunţat la ele în urmă cu aproape doi ani. 

Aprilie 2014 a marcat revenirea în România a gigantului low-cost, cu zboruri spre Dublin şi Londra. Au urmat apoi zborurile spre Bruxelles din toamna anului trecut, iar din martie 2015 compania zboară şi la Madrid. În plus, trei noi rute vor fi inaugurate în 25 octombrie spre Roma, Milano şi Bologna.  

„În 2014, Ryanair a transportat peste 200.000 de pasageri. Gradul de ocupare a fost ridicat şi am observat o creştere a cererii. Cu cele trei noi rute de anul acesta vom ajunge să transportăm 700.000 de pasageri în 2015”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Kasia Gaborec-McEvoy, deputy sales & marketing manager CEE din cadrul Ryanair. 

Pegasus Airlines vrea zboruri zilnice pe ruta Bucureşti-Istanbul 

Turcii de la Pegasus Airlines se află pe locul patru, cu peste 70.000 de pasageri transportaţi pe ruta Bucureşti-Istanbul în 2014, în creştere cu 5,4% faţă de 2013, potrivit datelor companiei furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET

Cea mai mare companie low-cost din Turcia, Pegasus Airlines a intrat pe piaţa românească în mai 2011.

„Ne extindem continuu rețeaua cu noi destinații și mărim frecvenţa de zbor pe rutele existente, în funcţie de performanţe. Cum ruta noastră Bucureşti-Istanbul are un grad de ocupare satisfăcător, scopul nostru este să continuăm operaţiunile pe viitor, aşa cum am facut până acum. În linie cu drepturile bilaterale de transport aerian, vrem să creştem frecvenţa pe ruta Bucureşti-Istanbul la zboruri zilnice şi suntem în căutarea de noi oportunităţi pentru alte rute”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Emre Peksen, vice president-sales. 

În prezent, compania operează zboruri spre Istanbul de cinci ori pe săptămână. 

Pe locul cinci se află compania aeriană Vueling, parte din IAG (International Airlines Group), şi care a transportat anul trecut circa 60.000 de pasageri de pe aeroportul Henri Coandă şi de pe cel din Cluj-Napoca, potrivit portalului newsair.ro. Operatorul zboară direct la Barcelona de pe cele două aeroporturi. 

Din România, mai operează zboruri şi companiile Germanwings, cu zboruri pe ruta Bucureşti-Dusseldorf, flydubai pe ruta Bucureşti-Dubai şi airberlin pe ruta Bucureşti-Berlin. În plus, anul trecut a operat şi concurentul Ryanair, easyJet, care însă a renunţat la zborurile de pe ruta Bucureşti-Londra din primăvara acestui an.

CITEŞTE ŞI Ryanair a scos companiile Tarom și Easyjet de pe două rute de la București

Ceilalţi operatori Germanwings, flydubai şi easyJet nu au răspuns solicitării ECONOMICA.NET.

Deşi nu au oferit date despre numărul de pasageri transportaţi pe ruta Bucureşti-Berlin, reprezentanţii airberlin au declarat pentru ECONOMICA.NET că a transportat cu 12,6% mai mulţi pasageri pe această rută. Din 30 martie, airberlin a introdus al doilea zbor zilnic spre capitala Germaniei. 

Întrebaţi dacă au în plan introducerea unor rute noi de la Bucureşti, reprezentanţii airberlin spun că „în prezent nu există planuri pentru noi conexiuni spre/de la Bucureşti. Dar am îmbunătăţit legăturile din Bucureşti spre Berlin. De exemplu, acum se poate zbura la Chicago prin Berlin. Un alt avantaj este că se poate zbura de la Bucureşti în Germania, Austra, Elveţia şi în Scandinavia dimineaţa, iar seara se poate lua un alt zbor pentru întoarcere”, au mai declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii airberlin, care au dorit să mai precizeze că airberlin nu este o companie low-cost şi că este a doua cea mai mare companie aeriană din Germania, după Lufthansa. Publicaţia specializată CAPA numeşte airberlin un hibrid de low-cost, cu servicii precum cele ale unei companii de linie. 

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, informează......
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...