Programul Casa Verde se schimbă

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/, alături de Ministerul Energiei, va lansa, în următoarea perioadă, o nouă abordare a programului de eficienţă energetică 'Casa verde', finanţat de la Fondul pentru Mediu, prin care costurile cu utilităţile ale unei clădiri vor scădea cu 80%, a anunţat, marţi, într-un forum de specialitate, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Economica.net - mar, 09 iun. 2015, 11:23
Programul Casa Verde se schimbă

‘Împreună cu Ministerul Energiei vom lansa în perioada următoare un program care să fie finanţat de la Fondul de Mediu, o continuare a programului ‘Casa Verde’. Ne gândim ce se întâmplă cu eficienţa energetică şi, de fapt, ce se întâmplă cu banul cetăţeanului. Acest proiect verde va urmări ca, fie şi atunci când costul unei clădiri este mai mare, utilităţile să fie reduse cu 80%. Noi vrem să lansăm acest proiect la care trebuie să avem şi partea de arhitectură (costuri pe metrul pătrat etc)’, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a precizat că noul program de eficienţă energetică va demara, în primă fază, cu un proiect-pilot finanţat din Fondul pentru Mediu şi care va acoperi patru zone, scrie Agerpres.

‘Pentru început, finanţarea se va face pentru un proiect-pilot de la Fondul de Mediu. Vom alege patru zone: la o unitate medicală, cum ar fi un centru de oncologie, apoi pentru o instituţie de învăţământ, ulterior o instituţie care să deservească efectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, fie Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, fie Garda Naţională de Mediu, şi, nu în ultimul, o locuinţă pentru tineri’, a explicat Gavrilescu.

‘Casa Verde’ reprezintă un program de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme ecologice de încălzire, care utilizează energie solară, eoliană etc.

În ultima sa variantă, programul destinat persoanelor fizice consta în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei de încălzire pentru care a optat beneficiarul, după cum urmează: până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură şi până la 6.000 de lei pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele fizice şi-au putut depune dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde domiciliază. O persoană a avut posibilitatea să depună, în cadrul sesiunii de finanţare, un singur proiect, dar în acelaşi proiect a putut cumula două tipuri de instalaţii.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...