Dezvoltatorii construiesc apartamente cu suprafeţe utile sub limita legală – analiză

Dezvoltatorii au redus suprafața medie a apartamentelor cu două camere pe care le construiesc până la 49-50 metri pătrați. Acestea sunt mai mici cu 5% decât apartamentele confort I construite în anii 1980, pentru a obține un preț de vânzare cât mai atractiv, arată o analiză a companiei RealTime.
Economica.net - lun, 28 sept. 2015, 09:33
Dezvoltatorii construiesc apartamente cu suprafeţe utile sub limita legală - analiză

Cea mai mare pondere a locuințelor dintr-un proiect rezidențial nou o ocupă apartamentele cu două camere, astfel că aproape 60% din noile ansambluri au în structură acest tip de locuințe. În București ponderea este chiar mai mare şi ajunge la 63%.

„Calitatea locuirii a avut și ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafețelor utile, chiar sub limita legală acceptând și neinspirata distribuție a funcțiilor care oferă apartamente cu bucătării fără geam exterior. Suprafața medie utilă, fără balcon a unui apartament într-un ansamblu nou în București, este de 49-50 metri pătrați, mai mică cu 5% comparativ cu cea a apartamentelor confort I din anii 1980, a căror suprafață medie utilă este de 52-53 metri pătrați”, a declarat Cristina Rosca, Managing Partner RealTime.

Motivele care i-au impins pe dezvoltatori să reducă suprafeţele apartamentelor noi sunt de natură financiar. Scăderea puterii de cumpărare după 2008 i-a determinat pe dezvoltatori să construiască apartamente cu suprafeţe mai mici pentru a putea obţine un preţ mai bun. 

Analiza Real Time mai arată că scest proces a dus la situația în care prețurile apartamentelor de două camere nou construite să fie mai mici decât ale apartamentele construite înainte de 1989 în zone similare. 

Cei mai mulți cumpărători de apartamente cu două camere în blocuri noi sunt tineri, fără copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie și care accesează programul Prima Casă.

Ce spune legea

Legea locuinţei prevede indicatori minimali pentru fiecare tip de locuinţă, date pe care le regăsiţi în tabelul de mai jos. Dacă nu doriţi să achiziţionaţi o locuinţă mici, sub limita legii, atunci acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştiţi atunci când cumpăraţi. 

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...