Imobiliare în 2015: Trebuie să munceşti 11 ani pentru un apartament în Capitală, faţă de 33 de ani înainte de criză

Un apartament de două camere şi 50 de metri pătraţi suprafaţă utilă în Capitală este mult mai accesibil pentru români în ziua de azi decât în perioada de boom economic, potrivit unei analize Coldwell Banker. O astfel de locuinţă necesită acum aproape 11 ani de muncă, în timp ce, în 2008, la vârful boom-ului economic, ar fi costat aproape 33 de ani din viaţă.
Economica.net - mar, 20 oct. 2015, 09:22
Imobiliare în 2015: Trebuie să munceşti 11 ani pentru un apartament în Capitală, faţă de 33 de ani înainte de criză

„(Programul Prima Casă – n.r.) şi reducerile succesive ale dobânzii de politică monetară efectuate de către Banca Naţională au rezultat într-o ieftinire a creditelor ipotecare în lei, astfel că în prezent există oferte de împrumut cu o dobândă apropiată de cea oferită prin programul Prima Casă. Astfel, cumpărarea unei locuinţe noi este acum de trei ori mai accesibilă decât în perioada de boom economic, datorită scăderii preţurilor de vânzare şi creşterii salariului mediu net. Dacă în 2008 achiziţionarea unei locuinţe noi cu o suprafaţă utilă de 50 metri pătraţi necesita aproape 33 de ani, acum durează doar 10,8 ani, ţinând cont de salariul mediu net, de cursul de schimb leu/euro şi de preţul mediu pe metru pătrat”, se arată într-o analiză Coldwell Banker.


De câţi ani de muncă e nevoie ca să-ţi cumperi casă în Bucureşti

În aceste condiţii, după ce în 2014 numărul de locuinţe construite s-a apropiat de vârful dinaintea crizei economice, 2015 va fi un an record, cel mai bun din istoria pieţei rezidenţiale româneşti, apreciază analiştii companiei de consultanţă imobiliară. 2015 a marcat de asemenea revenirea pe piaţă a unor dezvoltatori care şi-au îngheţat proiectele în timpul crizei economice, precum şi accelerarea proiectelor de extindere desfăşurate de dezvoltatori cunoscuţi.

Pe ansamblul întregului an vor fi finalizate peste 11.000 de locuinţe noi în Bucureşti şi împrejurimi, iar stocul de case noi aflate la vânzare în Capitală va ajunge la aproximativ 14.000 de unităţi, cu circa 350 de proiecte rezidenţiale noi. Deşi peste 60% dintre acestea sunt de peste doi ani pe piaţă, gradul de absorbţie a locuinţelor nou-construite este relativ mare, de peste 70%, datorită adaptării mai bune a ofertei la cerere.


Numărul de locuinţe finalizate în 2015 depăşeşte vârful din 2008

Ponderea locuinţelor „ieftine”, fără pretenţii, în oferta de unităţi noi adusă pe piaţă de dezvoltatori în acest an a scăzut la puţin peste jumătate, de la aproape 70% din piaţă în anii anteriori. Aceste locuinţe seamănă pult cu apartamentele comuniste construite înainte de 1990, localizate la marginea Bucureştiului sau în cartiere, care sunt cumpărate în proporţie de 80% prin programul Prima Casă, la preţuri care rar depăşesc 50.000 de euro pentru un apartament cu două camere.

Între timp, segmentul de locuinţe destinate clasei de mijloc a înregistrat o creştere puternică şi a ajuns la aproape o treime din piaţă. Mai puţin de jumătate din acest tip de apartamente sunt cumpărate prin Prima Casă, iar cumpărătorii sunt predominant deja proprietari şi vor „un upgrade” – să treacă la o locuinţă mai mare, amplasată într-o zonă mai bună.

Şi segmentul high-class a crescut în 2015, dedicat persoanelor cu venituri mari şi caracterizat de preţuri de peste 70.000 de euro pentru o garsonieră. În acest caz, dezvoltatorii s-au concentrat pe propiete construite în centrul şi nordul Capitalei.


Apartamentele destinate proprietarilor care caută un upgrade şi clienţilor cu venituri mari compun o pondere mult mai mare din piaţă decât în anii trecuţi

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...