Comisia Europeană: Reintroducerea controalelor la graniţele interne din UE ar costa anual până la 18 miliarde euro

Reintroducerea controalelor permanente la graniţele din interiorul Uniunii Europene ar cauza pierderi economice anuale cuprinse între 5 miliarde şi 18 miliarde de euro, a estimat marţi Comisia Europeană, potrivit DPA.
Economica.net - mie, 04 mai 2016, 05:36
Comisia Europeană: Reintroducerea controalelor la graniţele interne din UE ar costa anual până la 18 miliarde euro

Estimarea a fost inclusă în cele mai recente previziuni economice prezentate de executivul comunitar, un raport de 200 de pagini.

”Costurile reintroducerii permanente şi mai sistematice a controalelor frontaliere ar fi semnificative pentru lucrătorii transfrontalieri şi călători, pentru transportul rutier şi administraţia publică şi ar ajunge între 5 şi 18 miliarde euro pe an”, menţionează raportul Comisiei.

Reintroducerea controalelor frontaliere în interiorul UE ar avea ca rezultate imediate întârzieri la livrarea transporturilor cargo şi creşterea timpului petrecut în trafic de navetişti, iar pe termen mai lung ar duce la descurajarea comerţului şi a turismului, relevă documentul citat.

Conform unor studii, reintroducerea controalelor la graniţele interne ale Uniunii Europene ar avea acelaşi efect ca sporirea preţurilor importurilor cu 1-3%, a adăugat executivul comunitar.

Guvernele statelor membre ale UE se află sub o presiune în creştere pentru a înăspri controalele la graniţe ca răspuns la creşterea fluxului de migranţi către Europa şi la atacurile teroriste comise la Paris şi Bruxelles.

Actualele reguli ale UE prevăd că libera circulaţie în spaţiul Schengen poate fi suspendată, dar numai cu titlu temporar.

Comisia Europeană ar urma să anunţe miercuri că ţările care au reintrodus controalele frontaliere pentru a detecta migranţii ilegali, precum Germania şi Danemarca, vor fi autorizate să prelungească măsurile respective cu şase luni.

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...