Guvernul britanic exclude profesorii străini de la un proiect consacrat Brexit

Guvernul britanic a cerut excluderea profesorilor străini de la un proiect consacrat Brexit-ului pe care îl încredinţase anterior reputatei London School of Economics (LSE), a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al universităţii londoneze, informează Agerpres. 
Economica.net - sâm, 08 oct. 2016, 10:58
Guvernul britanic exclude profesorii străini de la un proiect consacrat Brexit

Cadre didactice, cercetători ai LSE consiliază Ministerul britanic de Externe cu privire la scenariile de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, decisă în cursul referendumului din 23 iunie. Dar Ministerul de Externe a indicat prestigioasei universităţi londoneze că nu vrea să mai colaboreze cu profesori străini.

„Unii dintre experţii noştri, care contribuiau la proiect, nu vor mai fi autorizaţi să o facă pentru că nu deţin cetăţenie britanică”, a declarat un purtător de cuvânt al LSE.

Sara Hagemann, profesor asistent danez al acestei universităţi londoneze, s-a declarat uimită – pe Twitter – de anunţ: „Anterior, guvernul britanic căuta să lucreze cu consilierea celor mai buni experţi. Or, tocmai am aflat că – întrucât nu suntem britanici – eu şi numeroşi alţi colegi nu vom mai fi în măsură să o facem”, şi-a exprimat ea regretul vineri.

„FCO (Foreign and Commonwealth Office) lucrează de regulă cu instituţii universitare (…) şi nimic nu s-a schimbat după referendum. Persoanele care lucrează pentru FCO au avut nevoie întotdeauna de o autorizaţie de securitate, potrivit naturii şi duratei muncii lor”, a reacţionat Ministerul de Externe într-un comunicat, asigurând că Marea Britanie va continua să consulte consilierii „cei mai străluciţi, oricare ar fi naţionalitatea lor”.

„Guvernul britanic apelează cu regularitate la profesori de renume mondial de la LSE pentru a fi consiliat asupra unei serii de probleme. Noi estimăm că profesorii noştri – britanici şi străini – posedă o experienţă extrem de preţioasă şi că ea va fi vitală în această perioadă de incertitudine asupra viitorului relaţiei între Regatul Unit, Europa şi restul lumii”, a reacţionat la rândul său LSE într-un comunicat, precizând că decizia Foreign Office este motivată de raţiuni de „securitate”.

Premierul britanic Theresa May indicase duminica trecută că va declanşa articolul 50 din Tratatul european de la Lisabona înainte de sfârşitul lunii martie 2017, deschizând calea spre ieşirea Marii Britanii din UE la începutul anului 2019.

Şefa guvernului s-a angajat să reducă imigraţia în Regatul Unit, după o campanie a referendumului marcată printr-o vie dezbatere pe acest subiect şi ministrul de interne, Amber Rudd, a dezvăluit în această săptămână un plan pentru a încuraja întreprinderile să publice o listă cu angajaţii lor nebritanici şi să privilegieze mâna de lucru naţională, potrivit AFP.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...