Summitul UE-Canada anulat . UE este un „partener de negociere imposibil, consideră un vicepreşedinte al PE

Incapacitatea Uniunii Europene de a finaliza acordul de liber-schimb cu Canada (CETA) pune blocul comunitar într-o situaţie jenantă şi i-ar putea afecta capacitatea de a negocia tratate viitoare, a atras atenţia eurodeputatul german Alexander Lambsdorff, vicepreşedinte al Parlamentului European, într-un interviu radiofonic, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 08:55
Summitul UE-Canada anulat . UE este un

‘Uniunea Europeană s-a dovedit a fi un partener internaţional de negociere imposibil prin acest întreg proces eronat’, a declarat Alexander Lambsdorff la postul de radio Deutschlandfunk.

Belgia a anunţat că nu poate susţine oficial acordul CETA – care are nevoie de unanimitatea celor 28 de state ale Uniunii Europene – din cauza dezacordului formulat de regiunea sa francofonă Valonia.

Alexander Lambsdorff şi-a exprimat totuşi speranţa că Belgia va putea rezolva problema apărută, astfel încât acordul să poată fi semnat în acest an.

În condiţiile date, premierul canadian Justin Trudeau şi-a amânat vizita prevăzută joi la Bruxelles pentru semnarea tratatului de liber schimb, iar o sursă europeană, citată de AFP, a anunţat că summitul UE-Canada ‘a fost anulat’ şi ‘deocamdată nu a fost fixată o nouă dată’.

Potrivit Reuters, alţi doi eurodeputaţi germani au criticat modul în care Uniunea Europeană a negociat acest acord.

Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a afirmat pentru Hessischer Rundfunk că a fost o greşeală să se permită tuturor parlamentelor europene să voteze asupra acestui acord comercial. ‘Nu se poate ca o singură mică regiune să blocheze toată Europa’, a declarat el.

La rândul său, social-democratul Bernd Lange, a declarat la postul Suedwestrundfunk că impasul în care se află acordul ar trebui să declanşeze o discuţie serioasă cu privire la procesul decizional european şi modalităţile de creare a consensului.

Săptămâna trecută, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a declarat că nu se aşteaptă la un eşec la CETA, însă va fi necesar un timp pentru a se răspunde chestiunilor ridicate de Belgia şi de alte state.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...