800 de milioane de euro au fost investite în proiecte imobiliare emblemă pentru piaţa românească

Piaţa imobiliară din România a atras în ultimii zece ani investiţii puternice, de sute de milioane de euro. Proiectele construite cu bani de la bănci, dar şi cu surse proprii au devenit emblematice pentru piaţa locală. ECONOMICA.NET vă prezintă care sunt aceastea. 
Andrada Ghira - lun, 26 dec. 2016, 15:16
800 de milioane de euro au fost investite în proiecte imobiliare emblemă pentru piaţa românească

Perioada de criză i-a determinat pe investitori să apese pedala de frână. Proiectele-gigant, anunţate înainte şi care urmau să înghită singure un miliard de euro, cum e proiectul Casa Radio, de exemplu, nu s-au mai realizat. 

Dar, chiar şi pe timp de criză, România a fost martora unor importante investiţii. ECONOMICA.NET le-a solicitat consultanţilor de la companiile CBRE, JLL şi Colliers să numească cinci proiecte emblemă pentru piaţa de la noi. Trei proiecte s-au regăsit în nominalizările celor trei consultanţi. 

AFI Palace Cotroceni şi AFI Park, Bucureşti

Mallul AFI Palace Cotroceni s-a deschis în decembrie 2009 şi a înghiţit 300 de milioane de euro. An de an, a devenit unul dintre cele mai frecventate malluri şi unde există listă de aşteptare pentru retailerii care vor să închirieze spaţii. 

Pe lângă centrul comercial, AFI Europe România a investit alte circa 100 de milioane de euro în cele cinci clădiri de biouri ridicate în jurul mallului. Compania a anunţat recent că va vinde cele cinci clădiri de birouri în ceea ce ar putea deveni cea mai mare tranzacţie cu clădiri de birori din România, de peste 150 de milioane de euro. 

Mallul AFI este cel mai important activ al companiei pe piaţa locală, evaluat la 467,24 milioane de euro. 

CITEŞTE ŞI AFI Europe se pregăteşte de cea mai mare tranzacţie cu birouri din România

Palas Iaşi 

Proiectul de regenerare urbană de la Iaşi, pus în practică de compania omului de afaceri Iulian Dascălu, a necesitat investiţii de 265 de milioane de euro şi a fost deschis în mai 2012. Proiectul cuprinde Palas Mall, Palas Shopping Street, clădiri de birouri clasa A, hoteluri de patru stele, cea mai mare parcare subterană din România (cu aproximativ 2.500 locuri), apartamente şi grădină publică.

Sky Tower Bucureşti 

Un alt proiect emblemă este Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România, cu o înălţime de 137 de metri şi care a fost inaugurată în decembrie 2012. Raiffeisen Evolution a investit peste 100 de milioane în turnul din nordul Bucureştiului. Fundaţia Sky Tower are o adâncime de 60 de metri sau echivalentul a încă 16 nivele subterane, iar suprafaţa geamurilor, de 17.250 mp, ar putea acoperi 2,4 terenuri de fotbal.

Alte proiecte emblemă pentru piaţa românească sunt Bucureşti Mall, primul mall modern din Romania, dar şi parcul logistic Bucharest P3, cel mai mare din ţară, consideră Mihai Păduroiu, head of advisory & transaction services din cadrul CBRE România.

Silviana Petre Badea, national director, head of capital markets la JLL România a mai nominaliazat proiectele America House, care deţine până în prezent recordul pentru cea mai mare tranzacţie pe partea de birouri, cu 120,3 milioane de euro plătite de AEW Europe către GTC. Celălalt proiect nominalizat este parcul logistic Alinso de la Ploieşti. 

Centrul logistic dezvoltat la km 23 pe A1 este un alt proiect empblemă, spune Ilinca Păun, managing director la Colliers International, dar şi City Business Centre din Timișoara, primul mare proiect de birouri dezvoltat în afara Bucureștiului şi vândut de omul de afaceri Ovidiu Şandor cu 90 de milioane de euro sud-africanilor de la NEPI. 

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...