AFI Europe se pregăteşte de cea mai mare tranzacţie cu birouri din România

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe România, care a construit centrul comercial AFI Palace, va vinde toate cele cinci clădiri de birouri construite în jurul mallului, se arată în raportul financiar pentru primele nouă luni din acest an. 
Andrada Ghira - lun, 21 nov. 2016, 22:02
AFI Europe se pregăteşte de cea mai mare tranzacţie cu birouri din România

Africa Israel Properties, compania mamă a AFI Europe, a semnat în luna iunie din acest an o scrisoare de intenţie pentru vânzarea a trei dintre cele cinci clădiri de birouri AFI Park, la un randament investiţional de 7,75%. În plus, scrisoarea de intenţie pentru vânzarea celor trei clădiri de birouri cuprinde şi opţiunea de vânzare a celorlalte două clădiri, 4 şi 5 din complexul AFI Park. 

Acum, atât AFI cât şi cumpărătorul, vor să modifice tranzacţia, iar cele cinci clădiri de birouri să fie vândute simultan, se arată în raportul financiar al companiei, remis Burse de la Tel Aviv. 

Dacă preţul pentru vânzarea celor trei clădiri de birouri a fost stablit la 92,7 milioane de euro, preţul pentru toate cele cinci clădiri încă nu a fost stabilit.

Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, valoarea totală a tranzacţiei ar putea depăşi 150 de milioane de euro, devenind astfel cea mai mare tranzacţie cu clădiri de birouri de pe piaţa locală. Anterior acestui anunţ, vânzarea celor trei clădiri generau pentru AFI un profit brut de 6,5 milioane de euro şi un cash flow de aproape 47 de milioane de euro. 

Aceasta este cea mai mare tranzacţie pe acest segment, după tranzacţia din 2007, atunci când Globe Trade Center (GTC) anunţa vânzarea clădirii de birouri America House, pentru suma de 120,3 milioane de euro

AFI Europe România a întregistrat în primele nouă luni din acest an un venit operaţional net de 34 milioane de euro. Centrul comercial AFI Palace Cotroceni, cel mai important activ din portofoliul companiei, evaluat la 467,24 milioane de euro, a avut un venit net de 25 de milioane de euro. 

AFI Europe operează în România din 2005 şi are în plan dezvoltarea unui centru comercial sub marca AFI şi la Braşov, după cele din Bucureşti şi Ploieşti. Mallul ar urma să aibă o suprafață închiriabilă de 40.000 de mp, dar şi 25.000 de mp de spaţii de birouri. Compania a finalizat în luna martie a acestui an achiziţia terenului de 39.000 de mp, cumpărat cu 7,9 milioane de euro de la Cora. 

În plus, dezvoltatorul mai construieşte la Bucureşti, pe terenul fostei fabrici Inox, un parc de birorui cu o surpafaţă închiriabilă de 50.000 de mp, în imediata apropiere a hotelului J.W. Marriott şi a Palatului Parlamentului.

Alte planuri ale companiei prevăd construcţia unui parc de retail pe terenul de 80.000 de mp pe care îl deţine la Arad, dar şi construcţia primelor apartamente din România, pe terenul Laromet din Bucureşti. 

Te-ar mai putea interesa și
Angajații rafinăriei Petromidia au primit majorările salariale cerute, după ce au protestat, în această dimineață
Angajații rafinăriei Petromidia au primit majorările salariale cerute, după ce au protestat, în această dimineață
Angajații rafinăriei Petromidia, care au declanșat un protest spontan azi-dimineață, vor primi o primă de 1.000 de lei lunar până în februarie 2023 inclusiv și din martie 2023 vor primi o......
Cartel Alfa: Jongleriile fiscale propuse de guvern adâncesc inechităţile dintre cetăţeni
Cartel Alfa: Jongleriile fiscale propuse de guvern adâncesc inechităţile dintre cetăţeni
Actualul guvern continuă să acţioneze contrar legislaţiei şi prevederilor Constituţionale, contrar propriilor angajamente ...
Tanczos Barna: Fără taxă pe soare. Nu voi fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor
Tanczos Barna: Fără taxă pe soare. Nu voi fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marţi, că nu va fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor, ...
Korea Hydro & Nuclear Power, singurul ofertant pentru instalația de detritiere de la Cernavodă, proiect de 198 mil. euro
Korea Hydro & Nuclear Power, singurul ofertant pentru instalația de detritiere de la Cernavodă, proiect de 198 mil. ...
Nuclerelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a primit o singură ofertă pentru proiectul instalației ...