Mă tem de un Brexit foarte dur – premierul Norvegiei

Marea Britanie nu dispune de experienţă în negocieri internaţionale fiind un vechi membru al Uniunii Europene şi acest lucru poate încetini discuţiile, a declarat pentru Reuters Erna Solberg, prim-ministrul ţării non-UE Norvegia, adăugând că ea se teme de 'un Brexit foarte dur'.
Economica.net - joi, 05 ian. 2017, 13:14
Mă tem de un Brexit foarte dur - premierul Norvegiei

Premierul britanic Theresa May intenţionează să lanseze până la sfârşitul lunii martie procesul de doi ani de negocieri pentru a părăsi EU. Acestea sunt de aşteptat să fie unele dintre cele mai complicate discuţii internaţionale în care s-a angajat Marea Britanie de la Al Doilea Război Mondial.

Prim-ministrul norvegian Erna Solberg a spus că spera că Marea Britanie va fi în măsură să negocieze un acord care să o menţină foarte aproape de UE, dar a adăugat că va fi o sarcină dificilă.

‘Şi noi simţim uneori când discutăm cu Marea Britanie că viteza lor este limitată de faptul că a trecut atât de mult timp de când au negociat’ singuri asupra acestor probleme, a declarat ea, într-un interviu miercuri seară în timp ce participa la o reuniune a Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, în sudul Germaniei.

‘Mă tem de un Brexit foarte dur, dar sper că vom găsi o soluţie mai bună’, a adăugat ea.

Deşi nu este în UE, Norvegia este un membru al pieţei unice a blocului şi permite libera circulaţie a lucrătorilor din UE. De asemenea, ea contribuie la bugetul UE şi participă la acordul Schengen fără frontiere interne în Europa.

Unii britanici favorizează o relaţie strânsă în stil Norvegia cu UE după Brexit. Alţii susţin un ‘Brexit dur’, care ar scoate Marea Britanie atât din piaţa unică, cât şi din uniunea vamală a blocului. Marea Britanie nu a aderat niciodată la schema Schengen.

Premierul May a spus până acum puţine lucruri în public despre poziţia ei în negocieri, argumentând că dacă ar face acest lucru, Londra s-ar confrunta cu greutăţi în cadrul discuţiilor.

Marea Britanie s-a alăturat blocului în 1973.

Potrivit lui Solberg, ar fi foarte greu pentru Marea Britanie să accepte cele ‘patru libertăţi’ ale UE – libera circulaţie a bunurilor, capitalului, persoanelor şi serviciilor – fără a avea un vot în Consiliul UE.

‘Sper că vom găsi o soluţie care va lăsa Marea Britanie ca un partener într-o mulţime de activităţi europene în care avem nevoie de ei să fie un partener’, a adăugat liderul norvegian.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...