România riscă infringement din cauza plafonării RCA şi a introducerii tarifului de referinţă – ASF

Aplicarea unui tarif de referinţă pentru asigurările RCA poate atrage pentru România procedura de infringement, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Albin Biro, membru în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Economica.net - joi, 16 mart. 2017, 10:27
România riscă infringement din cauza plafonării RCA şi a introducerii tarifului de referinţă - ASF

‘(…) de ce nu înţelegem că această prevedere, cu intervenţia în tarife a supraveghetorilor sau a oricăror instituţii ale statului, este interzisă. Totuşi, în contradicţie cu această prevedere, venim cu plafonare şi un preţ de referinţă. Toate acestea sunt intervenţii şi la un moment dat, dacă nu din cauza plafonării tarifelor, dar pentru stabilirea unui tarif de referinţă putem intra în procedură de infringement. Dacă scrie acolo că regula în acest club al Uniunii Europene este să respectăm ceva, atunci noi de ce plafonăm tarifele? În acest caz, vom mai avea parte de infringementuri’, a spus oficialul ASF.

Acesta a precizat că sunt state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, cum este Elveţia, în care se respectă sistemul RCA.

‘Ori suntem în acest club şi respectăm nişte reguli, intrăm cu pieptul înainte, ori vedem ce face. Trebuie să ne decidem: dacă suntem în Uniunea Europeană atunci toate regulile sunt valabile şi pentru noi, dacă nu suntem în Uniune atunci facem cum au făcut alţii şi facem reguli doar pentru noi. Şi Elveţia face parte din acest sistem RCA chiar dacă nu este parte a Uniunii Europene’, a subliniat Albin Biro.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de către transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni.

Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016 pentru o perioadă de şase luni.

În cazul persoanelor fizice, o primă maximă RCA de 3.087 lei este plătită de către un şofer care are mai puţin de 25 de ani şi conduce o maşină de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 541 lei, este achitată de către un şofer cu vârsta de peste 60 de ani de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 – 1.400 cmc. În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, o persoană fizică plăteşte între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, şi 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone.

În cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri prima RCA variază între 885 lei şi 1.285 lei, iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfă între 943 lei şi 7.534 lei pentru maşinile de peste 16 tone.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR) organizează, joi, ediţia cu numărul XII a Conferinţei Naţionale a Brokerilor de Asigurări şi Pensii.

Tema din acest an a evenimentului este ‘2017 – anul Inovării, Dezvoltării şi Definirii viitorului în asigurări’, iar cele două subiecte principale ce vor fi aduse în dezbatere sunt legate de Directiva privind Distribuţia Asigurărilor (IDD) şi situaţia din piaţa RCA.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...