ANCOM analizează oportunitatea acordării terţilor acces la baza de date despre portabilitatea numerelor

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) analizează posibilitatea acordării terţilor accces la unele dintre informaţiile stocate în Baza de Date Centralizată (BDC), utilizată pentru a asigura serviciul de portabilitate a numerelor, iar în acest sens a lansat, vineri, o consultare publică a industriei.
Economica.net - vin, 22 sept. 2017, 10:56
ANCOM analizează oportunitatea acordării terţilor acces la baza de date despre portabilitatea numerelor

Baza de date, administrată de ANCOM, conţine informaţii referitoare la toate numerele de telefon portate, procesele de portare desfăşurate şi un set complet de informaţii de rutare către numerele portate.

Potrivit sursei citate, câteva exemple de terţi sunt reprezentate de transportatorii internaţionali, adică furnizorii de servicii de comunicaţii electronice care asigură rutarea apelurilor la nivel internaţional, furnizorii de servicii SMS, furnizorii de servicii VoIP/OTT sau companiile care originează un număr mare de apeluri.

ANCOM precizează că, la fel ca şi în cazul furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice, accesul terţilor la informaţiile din BDC va fi limitat.

‘ANCOM analizează prin acest demers oportunitatea acordării accesului la BDC terţilor interesaţi, termenul definind de fapt entităţi care nu au, în România, obligaţia legală de a oferi abonaţilor proprii serviciul de portabilitate a numerelor sau de a ruta apeluri către reţelele în care se află numerele portate. Consultarea se adresează atât furnizorilor de comunicaţii electronice care au în prezent acces la BDC, dar şi părţilor interesate de un potenţial acces la BDC în calitate de terţ şi vine pe fondul creşterii constante a numărului de portări şi dezvoltării unor servicii adiacente inovative, dar şi datorită recomandării Comitetului pentru comunicaţii electronice (ECC) din cadrul Conferinţei Europene a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT)’, notează arbitrul telecom.

De asemenea, Autoritatea justifică noua consultare publică prin menţiunea că, odată cu implementarea portabilităţii numerelor, au intervenit modificări în cadrul reţelelor de comunicaţii electronice, astfel încât cunoaşterea numerelor de abonat nu mai este suficientă pentru rutarea apelurilor şi SMS-urilor, fiind necesare şi alte informaţii suplimentare din baza de date centralizată.

‘Operatorii au nevoie să cunoască numerele care sunt portate şi numerele de rutare aferente, care indică reţeaua în care acestea sunt active, pentru a putea ruta către destinaţia corectă apelurile sau mesajele text adresate numerelor portate. În contextul creşterii continue a numărului de numere portate, precum şi al dezvoltării tehnologice care a dus la apariţia unor servicii adiacente inovative, pe piaţă apar şi alţi actori care doresc să cunoască numerele care sunt portate şi informaţiile de rutare aferente (disponibile în BDC)’, se arată în comunicatul ANCOM.

În prezent, au acces la informaţiile din BDC furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului care au alocate blocuri de numere din Planul Naţional de Numerotaţie (PNN) şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice care au obligaţii de rutare a apelurilor către numerele portate. Prin intermediul BDC se realizează schimbul de informaţii între furnizori pe parcursul proceselor de portare, baza de date reprezentând şi o referinţă pentru actualizarea informaţiilor de rutare aferente numerelor portate în sistemele IT ale furnizorilor. În funcţie de rolul pe care îl au furnizorii în derularea proceselor de portare, accesul este limitat la anumite tipuri de informaţii.

Documentul privind acordarea accesului unor terţi la unele dintre informaţiile referitoare la numerele portate poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM iar persoane interesate pot formula şi transmite observaţii şi propuneri până la data de 27 octombrie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...