Ignoranţă, zgârcenie sau business? Numărul de poliţe RCA încheiate pe o lună a explodat

Tot mai multe persoane fizice preferă să încheie asigurarea de răspundere civilă auto pe doar o lună, de când schimbarea de legislaţie a făcut posibil acest lucru. Câştigă sau pierd?
Economica.net - sâm, 30 sept. 2017, 09:24
Ignoranţă, zgârcenie sau business? Numărul de poliţe RCA încheiate pe o lună a explodat

În primele şase luni ale acestui an, persoanele fizice din România au cumpărat 604.000 de poliţie de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), cu valabilitate de o lună, potrivit datelor Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Cum, în total, în această perioadă au fost vândute circa 3,76 milioane de poliţe RCA, rezultă că 16% dintre şoferii care au cumpărat asigurarea pentru maşina lor au preferat să cumpere o asigurare cu valabilitate de doar o lună.

După schimbările de legislaţie, este posibilă achiziţionarea de poliţe RCA pe orice durată, de la o lună la un an. Cea mai des încheiată asigurare (1,78 milioane de poliţe vândute, adică mai mult de 43% din total) a fost poliţa RCA cu o valabilitate de şase luni. Urmează asigurările încheiate pe un an (1,13 milioane de poliţe vândute, adică ceva mai mult de o treime-34% din total) şi poliţele cu o durată de o lună.

Probabil că motivul pentru care un posesor de autoturism încheie o asigurare pentru doar o lună este preţul. Conform datelor ASF, valoarea totală a celor peste 600.000 de poliţe încheiate pe o lună este de 41,5 milioane de lei. Rezultă, aşadar că, în medie, valoarea plătită pentru o poliţă de o lună a fost de 68,7 lei. Pare puţin, dar dacă vorbim despre un şofer obişnuit, este mult. Iată de ce.

Valoarea primei medii pentru o asigurare încheiată pe 12 luni a fost, în cazul persoanelor fizice, de 492 de lei. Dacă am socoti valoarea anualizată a unei poliţe RCA încheiată pe o lună, ar reieşi un cost total, pe un an, de 825 de lei, în medie, adică cu 67% mai mult. Cu alte cuvinte, dacă un şofer alege să plătească de 12 ori o poliţă lunară în locul unei poliţe anuale, ar plăti cu aproape 70% în plus. Aşadar, ceea ce pare puţin pe o lună este de fapt mult.
Situaţia este valabilă şi dacă se compară banii plătiţi pe două asigurări cu valabiltate de şase luni cu banii plătiţi pe o poliţă RCA cu valabilitate de un an, dar diferenţele sunt, evident, mult mai mici. Valoarea anualizată a asigurării pe şase luni este, în medie, de 570 de lei, deci cu doar 16% mai mult. În bani, asta înseamnă că două poliţe pe şase luni sunt cu 78 de lei mai scumpe decât una pe un an.

De ce se încheie atât de multe poliţe pe o lună? În afara cazului în care vorbim despre o zgârcenie care în final se dovedeşte mai scumpă, principala explicaţie ţine de durata de utilizare prognozată a autoturismului aflat în proprietatea cumpărătorului poliţei. Cel mai probabil, mulţi dintre cei care încheie o poliţă pe doar o lună de zile sunt cei care intenţionează să vândă autoturismul. Iar dintre aceştia mare parte sunt cei care cumpără maşini second-hand din afara României cu intenţia de a le vinde aici.

În primele şase luni ale anului, au fost înmatriculate în România 253.000 de maşini second hand.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag de 3.600 MW....
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...