Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul Petromservice

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petromservice, conform deciziei de joi a Curţii de Apel Bucureşti.
Economica.net - joi, 26 apr. 2018, 11:32
Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul Petromservice

De asemenea, fostul lider de sindicat Liviu Luca a fost condamnat şi el tot la 10 ani de detenţie.

În acest dosar, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, în 13 decembrie 2016, pe Sorin Ovidiu Vîntu la 10 ani şi două luni de închisoare şi pe Liviu Luca la zece ani de închisoare.

Judecarea dosarului a început în februarie 2014, la Tribunalul Bucureşti şi s-a finalizat în 20 octombrie, după 40 de termene de judecată, sentinţa fiind pronunţată marţi, după patru amânări.

În acest dosar acuzaţiile sunt de iniţiere a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, în februarie 2014, pe Liviu Luca, Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu, Nicolae Tănăsescu, Elena Petrovici, Zizi Anagnastopol, în calitate de reprezentanţi ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta societate Petromservice) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA la data faptelor, Reveica Davidescu şi Emil Nache, precum şi Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd, în dosarul în care acuzaţiile sunt de pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la peste 12 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan au constituit, în perioada 2005 – 2006, un grup infracţional prin care au urmărit delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petromservice. Planul infracţional al grupării s-a derulat în mai multe etape şi a vizat implicarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat iniţial de Vîntu şi ulterior de Luca, care a participat la majorarea de capital social al SC PSV Company SA, ce a dus la diminuarea de la 50 la 25 la sută a acţiunilor Asociaţiei Salariaţilor Petromservice.

În 21 februarie 2017, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat defintiv la opt ani de închisoare cu executare în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii, instanţa dispunând şi confiscarea de la omul de afaceri a aproximativ 13 milioane de dolari.

În 22 iulie 2016, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv la şase ani şi două luni de închisoare, iar fostul lider al sindicatului din Petrom Liviu Luca a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare în dosarul privind devalizarea companiei Petromservice. În acelaşi dosar, fostul director al Petromservice Gheorghe Şupeală a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Vîntu mai are două condamnări definitive, în dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi, respectiv, cel privind favorizarea lui Nicolae Popa.

Un an de închisoare a primit Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, iar pentru că l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din ţară după prăbuşirea FNI şi apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Vîntu a stat în penitenciar din 21 iunie 2012 până în 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de închisoare, şi din 25 ianuarie până în 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri a fost eliberat condiţionat din penitenciar în 19 noiembrie 2014, în 22 iulie 2016 fiind reîncarcerat.

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...