Dolarul crește din nou după săptămâni de declin, ajutat de populiștii italieni

După ce situația din țările cu piețe emergente a început să aibă un parcurs bun la începutul lunii septembrie, piețele s-au liniștit iar euro și-a revenit.
Economica.net - lun, 15 oct. 2018, 09:36
Dolarul crește din nou după săptămâni de declin, ajutat de populiștii italieni

Conform primei statistici, specialiștii Ebury susțin că: „Deși dolarul a înregistrat o scădere, situația s-a schimbat dramatic pe la sfârșitul lunii septembrie, când problemele politice din Italia au acoperit toată media”.

 Figura 1: USD/RON & USD/EUR (01/09/18 – 02/10/18)

 

 

Sursă: Thomson Reuters Datastream Data: 03/10/18

Italia este a doua cea mai îndatorată țară din Uniunea Europeană, urmând Grecia și cea de-a patra în lume. Ponderea datoriei în Produsul Intern Brut (PIB) este în prezent de peste 130% (figura 2). „În ciuda condițiilor macroeconomice favorabile, raportul de mai sus a rămas aproape neschimbat în ultimii 4 ani, deși au existat condițiile pentru dezvoltarea economică a țării. Italia planificase să își reducă deficitul pentru a-și îmbunătăți situația financiară înainte de alegerile generale din 2018. Venirea la putere a partidului populist Mișcarea 5 Stele (M5S) și a Ligii, care au votat voturi promițând relaxare fiscală, a generat îngrijorare pe piețe cu privire la perspectiva țării și relațiile sale viitoare cu Uniunea Europeană”, a declarat Johan Gabriels, Country Manager Ebury România.

Figura 2: Italy’s Debt-to-GDP (2000 – 2018)

Sursă: Thomson Reuters Datastream Dată: 03/10/18

Aceste temeri au început să se concretizeze atunci când discuțiile privind viitorul bugetar al Italiei au început să fie din ce în ce mai tare vociferate iar populiștii au început să le pună în practică, având în vedere propunerile de îmbunătățire socială care le-au permis să câștige alegerile. La începutul lunii octombrie, guvernul de coaliție a propus un buget cu un raport de deficit/PIB de 2,4%. Deși acesta este mai mic decât pragul de 3% pe care țările Uniunii Europene nu trebuie să-l depășească, este încă ridicat, având în vedere dimensiunea semnificativă a datoriei lor și a faptului că Italia se află în prezent în expansiune economică, care permite în mod normal țărilor să-și îmbunătățească poziția financiară.
Piețele au pedepsit Italia prin renunțarea la activele sale, cu o puternică forță a pieței de capital a țării. Și, cel mai important, piața datoriei a suferit cel mai mult, iar randamentele obligațiunilor de 10 ani ale Italiei au crescut la cel mai înalt nivel începând cu 2014. Diferența dintre randamentele obligațiunilor italiene și echivalentul german a crescut, de asemenea, la cel mai înalt nivel din 2013 (figura 3).

Figura 3: Rata de randament a obligațiunilor italiene și germane pe 10 ani (2012-2018)

 

Sursă: Thomson Reuters Datastream Dată: 03/10/18

O schimbare în percepția riscului a ajutat dolarul să rămână puternic. Datele economice slabe din zona euro și impresiile din cealaltă parte a Atlanticului nu au contribuit nici la scăderea/creșterea monedei comune, rezultând o apreciere a dolarului față de monedele din Europa Centrală și de Est, inclusiv leul românesc.

Leul se deplasează la limita superioară a „canalului” pe care a rămas luni de zile

Leul român a încheiat luna cu un sold-off. La sfârșitul lunii septembrie, moneda a înregistrat cel mai scăzut nivel din iunie față de euro (figura 4).

Figura 4: EUR / RON (02/09/18 – 02/10/18)

Sursă: Thomson Reuters Datastream Dată: 03/10/18

Aproape de sfârșitul lunii, Leul a suferit în parte scăderi ca rezultat al lichidității mai mari oferite de banca centrală. Anterior și oarecum contraintuitiv, moneda nu a fost ajutată de nivelul mai ridicat decât cel estimat pentru Indicele Prețurilor de Consum (IPC) pentru luna august. Însă, aceasta a existat, în mare parte, datorită creșterii unice a prețurilor la gazele naturale și că este probabil ca indicele să scadă la sfârșitul anului. Aceste așteptări, combinate cu declarațiile Băncii Naționale a României, au avut ca rezultat scăderea lentă a ratelor interbancare pe termen lung, ROBOR-ul la 3 luni înregistrând cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii iunie până în septembrie. Cu toate acestea, ratele rămân în continuare semnificativ mai mari față de rata de referință (figura 5) și ar putea oferi susținere pentru BNR, mai ales dacă prognoza inflației va duce la o ușoară creștere a prețurilor de la 5,1% la 3,5%, la sfârșitul anului.

Figura 5: 3M Robor & Romania’s policy rate (2013 – 2018)

Sursă: Thomson Reuters Datastream Dată: 03/10/18

Experții Ebury afirmă că: „În condițiile în care piața și economiștii nu sunt convinși că inflația va scădea la fel de mult cum se așteaptă banca, BNR nu ar trebui să rămână în așteptare pentru mult timp. În cazul în care BNR ar continua această politică, aceasta ar putea afecta negativ leul, având în vedere în special situația inflației mai ridicată față de așteptările sale. Cu toate acestea, continuăm să credem că banca ar trebui să acționeze și că moneda se va deprecia ușor, pe termen lung”.

Despre Ebury:

Înființată în 2009 la Londa, Ebury este unul dintre fintech-urile cu cea mai rapidă creștere, având peste 650 de angajați și birouri în 11 țări europene, Canada și Dubai. Ebury combină expertiza serviciilor financiare cu tehnologii inovatoare pentru a permite tuturor întreprinderilor să tranzacționeze pe plan internațional. Compania oferă o combinație unică de soluții de plăți, gestionare a riscurilor și creditare, către peste 24.000 de organizații din 20 de țări, efectuând tranzacții în peste 140 de valute.

Ebury este reglementată ca o instituție autorizată de monedă electronică de către Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA), devansând cele trei standarde FCA, care acoperă: adecvarea capitalului, protecția clientului și managementul riscului intern. Ebury a câștigat peste 15 premii internaționale până în prezent, fiind desemnată una dintre companiile de top din sectorul fintech.

Te-ar mai putea interesa și
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact semnificativ în domeniul salarizării. Printre măsurile care au vizat......
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie ...
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...