AOAR: bugetul pe 2019 trebuie să se bazeze pe o îngheţare a salariilor în sectorul bugetar, cel puţin în primele şase luni

Bugetul de stat pentru anul 2019 trebuie să se bazeze pe o îngheţare a salariilor în sectorul bugetar, cel puţin pentru primele 6 luni ale anului, urmând ca eventualele creşteri salariale să fie operate în acord cu evoluţiile economice reale, odată cu efectuarea rectificărilor bugetare, consideră Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) într-un comunicat. 
Economica.net - lun, 10 dec. 2018, 14:13
AOAR: bugetul pe 2019 trebuie să se bazeze pe o îngheţare a salariilor în sectorul bugetar, cel puţin în primele şase luni

„AOAR consideră că bugetul de stat pentru anul 2019 trebuie să se bazeze pe o îngheţare a salariilor în sectorul bugetar, cel puţin pentru primele 6 luni ale anului, eventualele creşteri salariale putând fi operate în concordanţă cu evoluţiile economice reale, odată cu efectuarea rectificărilor bugetare, instrument devenit, din păcate, o practică a tuturor guvernelor din ultimii 10-15 ani”, se arată în documentul citat.

Potrivit AOAR, execuţia bugetară aferentă perioadei de 10 luni din anul 2018 creează îngrijorare în mediul de afaceri, pe fondul creşterii cu circa 25% a cheltuielilor salariale aferente sectorului bugetar. Oamenii de afaceri arată, în context, că majorarea agresivă a salariilor în administraţia centrală şi locală este una dintre cauzele majore ale creşterii atractivităţii locurilor de muncă din acest sector, în defavoarea celui privat, fenomen concretizat în încetinirea semnificativă a creşterii economice.

„Lipsa unor reforme consistente privind simplificarea şi clarificarea procedurilor administrative, dar mai ales lipsa de progres în informatizarea completă a relaţiilor între contribuabili şi administraţie determină menţinerea unui aparat birocratic ineficient.
Lipsa investiţiilor publice, în afara cheltuielilor destinate modernizării armatei române, determină şi o frânare a investiţiilor private, alimentând tendinţa accentuată de apelare la importuri, în defavoarea producţiei interne”, se precizează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii oamenilor de afaceri solicită să nu fie introduse noi taxe şi impozite iar prezentarea bugetului de stat să fie însoţită de un raport care să evalueze efectele aplicării în anul 2018 a măsurii „split TVA”. De asemenea, oamenii de afaceri afirmă că, odată cu bugetul de stat, ar trebui pusă în discuţie lista primelor 10-20 obiective de interes naţional, inclusiv cele care se pot realiza prin utilizarea fondurilor europene, specificându-se sumele prevăzute şi indicatorii fizici ce trebuie realizaţi trimestrial, în conformitate cu stadiul real de pregătire a acestor investiţii.

„Considerăm inacceptabilă continuarea alocării an de an a unor mari sume de bani către Ministerul Transporturilor şi realocarea acestora altor sectoare, cu ocazia rectificărilor bugetare, invocându-se an de an aceeaşi motivaţie: ‘nu au putut fi cheltuiţi!”, subliniază AOAR.

Pe de altă parte, AOAR solicită în continuare modernizarea structurii bugetului de stat, prezentarea acestuia pe bază de programe asumate de ministerele de linie, cu specificarea unor obiective măsurabile prin indicatori specifici, numerici.

„AOAR exprimă serioase rezerve faţă de perspectiva discutării şi aprobării în Parlament a bugetului de stat în ultima decadă a lunii decembrie, procedură care reduce la zero dezbaterea publică a acestui document de maximă importanţă pentru mediul de afaceri”, se mai arată în comunicat.

Proiectul de buget ar trebui discutat în şedinţa de Guvern din această săptămână.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...