Liderii UE susţin că finanţarea bugetului zonei euro este o prioritate

Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana au cerut vineri ministrilor de Finante sa rezolve cu prioritate problema surselor de finantare a viitorului buget al zonei euro, dar au fost evazivi cu privire la ideea unei scheme comune de garantare a depozitelor bancare, transmite Reuters.
Economica.net - sâm, 22 iun. 2019, 08:43
Liderii UE susţin că finanţarea bugetului zonei euro este o prioritate

Presedintele Eurogrupului, Mario Centeno, i-a informat pe liderii europeni de rezultatele realizate de ministrii de Finante în perioada care a trecut din luna decembrie 2018, când li s-a cerut sa lucreze pentru înfiintarea unui buget al zonei euro precum si a altor reforme, inclusiv asupra unei scheme de garantare a depozitelor.

Ministrii de Finante din cele 19 state care au aderat la euro urmau sa se aplece asupra modului în care bugetului zonei euro ar putea fi finantat, la ce urma sa fie utilizat si cum va fi gestionat, lasându-i pe liderii europeni sa stabileasca marimea finala a bugetului. Însa progresele realizate sunt limitate din cauza punctelor diferite de vedere. Franta si mai multe state din sud vor un buget mare finantat prin taxe speciale si capabile sa stabilizeze economiile în cazul unor socuri. În schimb, Olanda si statele din nord vor un buget mai mic finantat de la bugetul UE si utilizat pentru investitii.

„Cerem Eurogrupului si Comisiei sa continue sa lucreze asupra chestiunilor nerezolvate”, scriu sefii de stat si de guvern într-un comunicat care nu impune însa termene limita pentru finalizarea discutiilor. „Cerem Eurogrupului sa ne comunice rapid solutiile adecvate pentru finantarea bugetului zonei euro”, denumit în mod oficial ‘Instrument bugetar pentru competitivitate si convergenta’ (BICC), adauga liderii europeni. „Aceste elemente ar trebui convenite cu prioritate astfel încât sa putem defini marimea BICC în contextul viitorului cadru financiar multianual”, se mai arata în comunicat.

Cele 28 de state membre care formeaza Uniunea Europeana au deja un buget UE comun, care este stabilit odata la sapte ani si este echivalent cu 1% din Venitul National Brut al blocului comunitar. Însa ideea este ca cele 19 state membre ale zonei euro sa aiba un buget separat care sa fie folosit ca un instrument fiscal ce poate interveni în economia zonei euro alaturi de politica monetara a Bancii Centrale Europene.

Tot vineri, liderii europeni au evitat sa faca orice referire la mecanismul de garantare a depozitelor bancare, un dosar care treneaza de mai multi ani din cauza opozitiei Germaniei. Comunicatul spune doar ca liderii europeni „saluta continuarea lucrarilor tehnice cu privire la consolidarea Uniunii Bancare”, semn ca nu exista un termen limita pentru finalizarea discutiilor.

Germania si unele state membre din nordul continentului sunt reticente la ideea unei scheme comune de garantare a depozitelor bancare în zona euro înainte ca bancile din statele din sudul continentului sa îsi reduca nivelul ridicat al creditelor neperformante, o mostenire a crizei datoriilor suverane din 2010-2015. O schema comuna de garantare a depozitelor bancare în zona euro ar preveni fuga la ghiseele bancilor în eventualitate unei crize si ar finaliza Uniunea bancara, un proiect lansat în 2012 dar care nu este finalizat.

Toate aceste reforme sunt considerate necesare de Bruxelles pentru a aborda viitoarele crize care risca sa se raspândeasca la nivelul întregii Uniuni, din cauza integrarii crescute între economiile statelor membre, în special în cadrul zonei euro, care reprezinta 85% din PIB-ul Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...