Florin Cîțu: Normele pentru suspendarea plății taxelor se vor publica joi. Luni avem gata rectificarea bugetată

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu face declarații în direct. LIVE TEXT. Iată declarațiile esențiale. 
Economica.net - mar, 31 mart. 2020, 17:39
Florin Cîțu: Normele pentru suspendarea plății taxelor se vor publica joi. Luni avem gata rectificarea bugetată

– Acum lucrăm la rectificarea bugetară. Încercăm să o punem în ședința de guvern de joi. Cel mai târziu luni va fi aprobată 
– E o situație complicată, îi punem pe oameni să stea acasă, dar vrem să meargă și economia. De aceea am dat ordonanța cu ratele. 
– Normele vor fi publicate joi, vor fi adoptate în ședința de guvern. Această măsură e cea mai curajoasă din Europa. Nimeni nu s-a dus cu 9 luni pe suspendarea de la plata creditelor. 

– Companiile mari au o bonificație de 5%, cele mici vor avea de 10% la plata la timp a impozitelor. Sunt linii de credit pentru capital de lucru până la 90%. Îmi doresc să aibă acces la bani oricând. Avem deja 5 miliarde alocați pentru asta, la rectificare vor fi 6,5 miliarde de lei.

– Populismul din ultimii ani a făcut ca România să intre cu handicap în această criză. Am avut noroc că ne-am împrumutat înainte de criză. Opoziția vrea și acum să exploateze criza. 

– Nu există pericol pentru plata pensiilor și salariilor. Sunt în contact cu toate piețele financiare. 

– Informatizarea ANAF este în continuare prioritate. Dacă reușeam până acum era perfect, iată, cum e această situație. Acum vedem cum va funcționa economia în următorii 20 de ani. 

– Economia va avea altă structură după această perioadă. Și e bine, e probabil ca asta să ne ducă să fim una dintre principalele economii din Europa.

– La rectificare punem bani pentru plata concediilor medicale.

– Ați văzut clar în lume că nu a contat câți bani s-au alocat sistemelor de sănătate. Ce contează e soluția și temporizarea. România a avut o strategie bună din primele momente. Nu este perfectă, că nimeni nu știe la ce să se aștepte. Din primul moment ne-am ocuipat, primele achiziții le-am făcut-o cu o lună de zile înainte să vină criza. 

– Avem două scenarii: Dacă economia își revine imediat, injectăm lichiditate în sistem și mergem pe investiții. Dacă nu-și revine imediat, mergem pe susținerea locurilor de muncă.

– Am cerut o situație de la Consiliul Concurenței dacă e aranjată creșterea prețurilor, situație de cartel, sau din cauza costurilor cu importurile și personalul.

– Ca liberal știu că dacă plafonăm prețurile prea jos riscăm penuria. 

– Criza din 2008 a fost nimic pe lângă impactul acesteia. Dar atunci am învățat că dacă se întrerupe fluxul plăților nu mai face nimeni nimic. Trebuie injectată lichiditate în sistem. 

– Costul acestei crize îl suportăm cu toții. E nevoie de solidaritate. Discut cu premierul mai multe scenarii pentru personalul anjagat la stat.

– Nimeni nu știe în acest moment cât va dura. Cea mai bună strategie e să ai o economie flexibilă. Ca firmele să se adapteze. Nu e nevoie de intervenția statului. Statul poate doar debirocratiza și să se informatizeze. 

– Asigur oamenii că tot ce trebuie să primească va fi plătit la timp. Pensii, salarii și plăți către firme. 

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...