Economia Germaniei ar putea reveni la nivelul de dinaintea crizei la începutul lui 2022 – ministru

Cele mai recente date economice oferă speranţe că PIB-ul Germaniei ar putea reveni la nivelul de dinaintea crizei la începutul anului 2022, a declarat, marţi, ministrul de Finanţe Olaf Scholz, transmite Reuters, citat de Agerpres
Economica.net - mar, 13 oct. 2020, 08:35
Economia Germaniei ar putea reveni la nivelul de dinaintea crizei la începutul lui 2022 - ministru

Creşterea nivelului datoriei guvernamentale a Germaniei nu reprezintă o problemă, deoarece ţara poate face faţă situaţiei printr-un ritm solid de creştere a economiei, a afirmat Scholz, într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.

Acesta a respins temerile că ajutorul de stat ţine artificial în viaţă companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).

Autorităţile de la Berlin au permis firmelor să amâne declararea falimentului până la finalul anului, extinzând termenul limită original de la finalul lunii septembrie.
În urma acestei măsuri, numărul firmelor germane care şi-au declarat insolvenţa a scăzut cu 6% în primul semestru din 2020, faţă de perioada similară din 2019.

Criticii susţin că amânarea declarării falimentului nu previne colapsul „companiilor zombie” care sunt menţinute pe linia de plutire în mod artificial.

Firmele adoptă ajustările şi deciziile necesare în pofida crizei. De exemplu, multe companii îşi reduc numărul de angajaţi în loc să utilizeze ajutorul de stat care le-ar permite să reducă numărul orelor lucrate, a explicat Scholz. Acesta a adăugat: „Dezbaterea privind companiile zombi este lipsită de sens”.

„Economia orientată spre export a înregistrat progrese în ultimele luni. Cea mai dificilă perioadă a trecut, dar asta nu înseamnă că economia Germaniei este imună la obstacolele din viitorul apropiat, iar următoarele luni vor fi mai dificile”, a apreciat recent economistul Thomas Gitzel de la VP .

Economia germană, motorul Europei, a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record cu 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei. Guvernul de la Berlin se aşteaptă la un declin cu 5,8% al economiei germane anul acesta, faţă de un recul de 6,3% previzionat în aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...