Fondurile de pensii au avut un câştig de 11% în cinci ani pentru pensionarii de peste 30 de ani

Fondurile de pensii au ajuns după primele 6 luni la un total de participanţi de 6,2 milioane (conturi individuale), administrează active nete de 12,2 miliarde lei (2,75 miliarde euro), arată calculele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Economica.net - mie, 10 iul. 2013, 10:25
Fondurile de pensii au avut un câştig de 11% în cinci ani pentru pensionarii de peste 30 de ani

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II)  au realizat în ultimii 5 ani un randament mediu anual de 11,4%. În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanţilor, aceasta evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de procent anual, până în 2016.

Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la mijlocul anului 2013 la un număr total de 5,9 milioane de participanţi, dintre care însă pentru doar 3,6 milioane sunt virate contribuţii lunare de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit APAPR, în luna mai 2013, fondurile de pensii de Pilon II au împlinit 5 ani de funcţionare şi administrare efectivă a contribuţiilor participanţilor.

„De la lansare şi până la finele primului semestru din 2013, fondurile de pensii au primit în administrare contribuţii brute totale în valoare de 9,68 miliarde lei, ajungând, în urma activităţii investiţionale, la active nete de 11,53 miliarde lei. Diferenţa în valoare de 1,85 miliarde lei reprezintă câştigul investiţional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la acest sistem. La mijlocul acestui an, rata de creştere a activelor fondurilor de pensii de Pilon II este de 45,6% (faţă de mijlocul anului 2012)”, se arată în comunicatul de presă al APAPR.

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au depăşit la mijlocul anului 2013 nivelul de 300.000 de participanţi, dintre care mai puţin de jumătate îşi plătesc lunar contribuţiile.

În 45% dintre cazuri, angajatorul este cel care plăteşte contribuţia la fondurile de pensii facultative (oferind astfel pensia facultativă ca şi beneficiu extra-salarial), iar în alte 45% dintre cazuri participantul individual îşi suportă singur contribuţia, cotizând astfel în vederea obţinerii unei pensii suplimentare, facultative. În restul de 10% dintre cazuri contribuţia este mixtă (angajatorul şi angajatul contribuie împreună, unicul beneficiar al sumelor fiind angajatul).

În luna mai 2013, fondurile de pensii de Pilon III au împlinit 6 ani de funcţionare şi administrare efectivă a contribuţiilor participanţilor. Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au ajuns la mijlocul anului 2013 la 687,5 milioane lei (154 milioane euro), cu 34,2% mai mult decât la mijlocul anului 2012.

Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private facultative au realizat în ultimii 5 ani un randament mediu anual de 9,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact semnificativ în domeniul salarizării. Printre măsurile care au vizat......
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie ...
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...