Rusia cere occidentalilor să nu acuze regimul sirian în atacul cu arme chimice „fără dovezi”

Rusia a denunţat din nou marţi tentativele occidentale de a atribui responsabilitatea atacutului chimic de la 21 august din apropiere de Damasc regimului sirian, numindu-le "deplasate" şi "deloc serioase" şi solicită să nu se lanseze acuzaţii "fără dovezi", relatează AFP.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 04:50
Rusia cere occidentalilor să nu acuze regimul sirian în atacul cu arme chimice

„Plasarea întregii responsabilităţi asupra autorităţilor siriene fără a avea nicio dovadă este, după părerea noastră, deplasată şi deloc serioasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Alexandr Lukaşevici, comentând o declaraţia recentă a ministrului de Afaceri Externe britanic, William Hagie, conform căruia opoziţia siriană nu dispune de arme chimice.

Hague a pus la îndoială într-un interviu recent pentru BBC faptul că opoziţia siriană ar avea arme chimice, estimând că este puţin probabil ca cineva din întreaga lume – chiar şi Rusia – să creadă o asemenea posibilitate.

„Ne bazăm pe faptul că partenerii noştri britanici participă în mod serios la realizarea acordului ruso-american privind plasarea armelor chimice siriene sub control internaţional, în vederea distrugerii lor”, a adăugat Lukaşevici.

Această declaraţie intervine la scurt timp după o convorbire telefonică între Hague şi omologul său rus Serghei Lavrov, care au discutat marţi despre situaţia dosarului sirian, conform unui comunicat al diplomaţiei ruse.

Tot ulterior acestei convorbiri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, a declarat că Statele Unite îl critică puternic pe ministrul Afacerilor Externe rus, Serghei Lavrov, care a reafirmat că atacul chimic nu a fost realizat de regimul sirian.

„Am văzut desigur comentariile ministrului Lavrov. Acesta înoată împotriva curentului de opinie publică internaţională şi, chiar mai important, împotriva faptelor”, a declarat aceasta.

Rusia este principalul susţinător al regimului sirian şi joacă un rol central, lansând săptămâna trecută o iniţiativă privind distrugerea arsenalului sirian de arme chimice.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...