Procurorul general al SUA: Nici o bancă nu este prea mare pentru a fi pusă sub acuzare

Nicio instituţie financiară americană nu este prea mare pentru a fi pusă sub acuzare şi niciun director de bancă nu este imun la acuzaţii penale, a afirmat, vineri, procurorul general al SUA, Eric Holder, într-un interviu acordat postului de televiziune MSNBC, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 24 ian. 2014, 19:51
Procurorul general al SUA: Nici o bancă nu este prea mare pentru a fi pusă sub acuzare

Eric Holder a citat cazul împotriva JPMorgan Chase & Co, care, în noiembrie 2013, a încheiat un acord de reglementare cu autorităţile de resort din SUA, în valoare de 13 miliarde de dolari, pentru pierderile cauzate de titlurile de valoare bazate pe ipoteci, deoarece a indus în eroare investitorii în timpul crizei financiare globale.

Este cel mai mare mare acord de reglementare dintre Guvernul SUA şi o corporaţie, deşi JP Morgan susţine că nu a încălcat legislaţia Statelor Unite.

‘Nu există instituţii care sunt prea mari pentru a fi puse sub acuzare şi nu există persoane care să fie într-o poziţie atât de înaltă încât să nu fie acuzate şi investigate. În prezent, Departamentul Justiţiei investighează ‘instituţii semnificative”, a afirmat Holder, fără a da amănunte suplimentare.

‘Aceste investigaţii nu se concentrează nu numai asupra instituţiilor, ci şi asupra persoanelor’, a adăugat procurorul general al SUA.

Autorităţile de reglementare din SUA au anunţat cerinţe de capital mai stricte şi pentru cele mai mari opt bănci americane, în scopul întăririi sistemului financiar şi al protejării contribuabililor de orice viitoare salvări costisitoare de bănci.

Nivelul capitalului minim propus de autorităţi are ca obiectiv reducerea riscurilor din sistemul bancar şi rezolvarea aşa numitei probleme ”too big to fail’ – bănci considerate prea mari pentru a da faliment, pe care Guvernul ar putea fi forţat să le salveze în cazul prăbuşirii.

Dar cele opt bănci – JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc, Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon Corp şi State Street Corp – susţin că noile reglementări le afectează competitivitatea faţă de rivalele lor din străinătate, care trebuie să îndeplinească cerinţe mai puţin stricte privind capitalul. Reglementările se aplică băncilor care au active totale consolidate de peste 700 miliarde de dolari sau active în custodie de peste 10.000 miliarde de dolari.

 

Te-ar mai putea interesa și
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase mari jucători de pe piața imobiliară din România. ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi ...
Occidentul condamnă exercițiile militare ruse cu armament nuclear tactic, pe care le califică drept iresponsabile. Moscova spune că vrea să calmeze astfel capetele înfierbântate din Vest
Occidentul condamnă exercițiile militare ruse cu armament nuclear tactic, pe care le califică drept iresponsabile. Moscova ...
NATO, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru ...