Cipru: Sectorul bancar dă semne de stabilizare, în timp ce economia se ajustează în urma recesiunii din 2013

Sectorul bancar din Cipru înregistrează semne de stabilizare, în timp ce economia se ajustează în urma recesiunii din 2013, care 'nu a fost atât de severă cum s-a anticipat', se arată într-un raport al FMI, transmite BBC.
Economica.net - mie, 02 apr. 2014, 14:49
Cipru: Sectorul bancar dă semne de stabilizare, în timp ce economia se ajustează în urma recesiunii din 2013

Deşi recesiunea nu a fost atât de severă, ar putea veni o perioadă dificilă pentru economia cipriotă, avertizează FMI. PIB-ul Ciprului s-a contractat cu 2,3% în 2013, mult sub estimarea de 8,7% a reprezentanţilor FMI, UE şi BCE.

‘Perspectivele rămân dificile, din cauza majorării şomajului, a scăderii creditării şi a creşterii împrumuturilor neperformante’, se arată în raportul FMI.

Nivelul creditelor neperformante a ajuns la 50% din valoarea totală a împrumuturilor.

FMI avertizează că actualele turbulenţe din Ucraina ar putea afecta şi Ciprul.

‘Criza din Ucraina ar putea duce la ieşiri de capital din partea nerezidenţilor, care au depozite la băncile străine din Cipru, ceea ce va afecta afacerile din această ţară’, se arată în raportul FMI.

Organizaţia estimează că PIB-ul Ciprului se va contracta cu 4,8% în acest an, urmând să înregistreze o creştere de 0,9% în 2015, datorită redresării exporturilor.

Exploatarea resurselor de gaze naturale din largul Ciprului şi reunificarea insulei ar putea spori potenţialul de creştere a economiei pe termen lung, apreciază FMI.

După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, UE, BCE au acceptat, în 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. În schimbul asistenţei financiare, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi, de asemenea, să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.

Duminică, guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a afirmat că reprezentanţii FMI, UE, BCE au subestimat rezistenţa economiei Ciprului, una dintre cele mai mici 18 state ale zonei euro.

Panicos Demetriades, numit în funcţia de guvernator al Băncii Centrale de fostul guvern comunist, şi-a anunţat în mod surprinzător demisia din funcţie începând cu data de 10 aprilie, deşi mai avea trei ani până la terminarea mandatului de cinci ani, anunţând ‘în principal motive personale şi familiale’.

De asemenea, guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului estimează că în acest an ar putea fi ridicate toate restricţiile asupra mişcărilor de capital.

În luna martie 2013, Ciprul a luat o decizie fără precedent în zona euro, aceea de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita o fugă la ghişeele băncilor, după ce deponenţii au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din ţară a fost închisă. Treptat, aceste restricţii au fost relaxate, retragerile de numerar de la ATM-uri fiind limitate la 300 de euro pe zi.

Orice escaladare a crizei din Ucraina reprezintă o ameninţare pentru economia cipriotă, a afirmat Panicos Demetriades, guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului, care se aşteaptă ca economia ţării să revină pe creştere în 2015.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...