Portugalia ar putea rambursa anticipat creditului de la FMI

Portugalia este încrezătoare că îşi va îndeplini ţintele fiscale asumate pentru acest an iar, în viitor, ar putea urma exemplul Irlandei prin rambursare anticipată a creditului de la Fondul Monetar Internaţional, a declarat marţi premierul portughez, Pedro Passos Coelho, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 09 sept. 2014, 14:26
Portugalia ar putea rambursa anticipat creditului de la FMI

Ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan, l-a informat luni pe comisarul european Jyrki Katainen de intenţia autorităţilor de la Dublin de a rambursa anticipat 18 dintre cele 22,5 de miliarde de dolari datorate FMI. La finele lui 2010, Irlanda a împrumutat bani atât de la FMI cât şi de la Uniunea Europeană, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Potrivit termenilor programului de asistenţă, în cazul în care autorităţile de la Dublin vor să ramburseze anticipat o parte din credite trebuie să ramburseze tuturor creditorilor nu doar unuia singur, exceptând situaţia în care ceilalţi creditori sunt de acord cu acest lucru.

Pedro Passos Coelho a declarat că Portugalia va sprijini propunerea Dublinului pentru o rambursare anticipată a creditelor de la FMI.

‘Este mai bine pentru Irlanda să se finanţeze de pe piaţă şi să ramburseze împrumuturile cu dobânzi mai mari’, a spus Coelho într-o conferinţă de presă organizat la Atena împreună cu omologul său grec Antonis Samaras. În timp ce creditul de la FMI are o dobândă de aproape 5%, costul Irlandei pentru împrumuturile de pe piaţă este mai mic de 2%.

‘Nu am decis încă dacă este posibil şi pentru noi să facem acelaşi lucru, într-un interval similar şi în ce proporţie, însă desigur că vom profita de ocazia de a face acelaşi lucru când beneficiul va fi unul similar’, a mai spus premierul portughez, adăugând că, pentru moment, diferenţa între dobânda pentru creditul de la FMI şi cea pentru împrumuturile de pe pieţele financiare nu este atât de mare în cazul Portugaliei ca în cazul Irlandei.

În luna decembrie a anului trecut, Irlanda a fost prima ţară din zona euro care a pus capăt planului de asistenţă financiară convenit cu UE şi FMI. Portugalia, care a fost ajutată cu 78 de miliarde de euro, a ieşit şi ea de sub tutela troicii în luna mai a acestui an. În schimb, Grecia, prima ţară din zona euro victimă a crizei datoriilor în 2009, a beneficiat de două planuri de asistenţă în valoare totală de 240 de miliarde de euro. În timp ce ajutorul de la UE se va încheia la sfârşitul lui 2014, cel venit de la FMI se întinde până la mijlocul lui 2016. 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...