Cererea pentru petrolul exportat de OPEC va ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Declinul preţului ţiţeiului începe să încetinească creşterea producţiei în SUA, a avertizat joi Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), potrivit căreia această încetinire nu va preveni, însă, majorarea surplusului global în 2015 iar cererea pentru petrolul exportat de OPEC va ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 15 ian. 2015, 15:53
Cererea pentru petrolul exportat de OPEC va ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

În raportul lunar publicat joi, OPEC a prognozat că, la nivel mondial, cererea pentru petrolul exportat va scădea în 2015 la 28,78 milioane barili pe zi (bpd), cu 140.000 de bpd mai puţin decât estimarea precedentă, şi cu peste un milion bpd mai puţin decât produce în prezent cartelul.

‘Declinul semnificativ al preţului ţiţeiului ar putea periclita producţia de ţiţei din surse neconvenţionale’, avertizează Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, care a revizuit în sus prognozele privind producţia de ţiţei a SUA în acest an la 13,81 milioane barili pe zi, de la 13,72 milioane barili pe zi în estimarea precedentă şi cu 950.000 bpd mai puţin decât în 2014.

În decembrie, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a decis să menţină nemodificat nivelul producţiei. În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-şi reducă producţia, cel mai important membru al Organizaţiei, Arabia Saudită, nu este în favoarea unei diminuări, dând naştere la speculaţii că este mai interesată în păstrarea cotei de piaţă decât în stabilizarea preţurilor.

OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre (inclusiv Iran, Arabia Saudită şi Kuweit), furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

Cotaţia barilului de ţiţei a scăzut cu aproape 60% din iunie, analiştii avertizând că noi scăderi sunt posibile, pe fondul excesului de ofertă şi al cererii modeste.

Joi, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie a crescut cu 1,6%, la 49,48 dolari, în timp ce în SUA cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu 3,8%, la 50,33 dolari.

Analiştii de la Goldman Sachs estimează că în primul semestru din acest an cotaţia barilului de ţiţei se va situa la aproximativ 40 de dolari, preţ la care investiţiile în industria gazelor de şist din SUA vor fi întârziate. Producţia companiilor care exploatează zăcămintele de şisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze şi petrol, stimulând reducerea preţului.

Te-ar mai putea interesa și
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact semnificativ în domeniul salarizării. Printre măsurile care au vizat......
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie ...
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...