UPDATE: A noua zi de proteste în Piaţa Victoriei, dar şi în ţară

Aproximativ 8.000 de persoane protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei din Capitală, fiind a noua zi de proteste antiguvernamentale, potrivit Digi24.ro. În faţa Palatului Cotroceni, numărul manifestanţilor este de aproape 400, anunţă News.ro.
Economica.net - mie, 08 feb. 2017, 18:43
UPDATE: A noua zi de proteste în Piaţa Victoriei, dar şi în ţară

UPDATE 23:00 A noua zi de proteste în Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat după cinci ore

A noua zi de proteste antiguvernamentale din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat după mai bine de cinci ore, timp în care manifestanţii au scandat „Hoţii”, „Demisia”, au cântat imnul şi au aprins lanternele telefoanelor mobile.

Demonstranţii din Piaţa Victoriei au început să plece în jurul orei 22.00, după ce au scandat „România”, „Hoţii”, „Demisia”, au cântat imnul şi au aprins, la unison, lanternele telefoanelor mobile.

Numărul cel mai mare de manifestanţi a fost atins în Piaţa Victoriei în jurul orei 21.30, când aproximativ 3.000 de persoane au protestat, pe o ninsoare abundentă.

Circulaţia a fost oprită spre Calea Victoriei, Bulevardul Kiseleff şi Şoseaua Nicolae Titulescu.

Manifestanţii au curăţat o parte din zăpada aflată în perimetrul împrejumuit cu garduri de jandarmi. Ei au scris pe jos, în zăpada rămasă, #rezistăm, #existăm. 



UPDATE 21:50 Protestele din majoritatea oraşelor din ţară s-au încheiat

Protestul de miercuri de la Cluj-Napoca Sibiu, Timişoara, Craiova, Brăila şi Arad s-au încheiat în jurul orei 21:30. Oamenii au promis că vor reveni în stradă şi în zilele următoare.

 

În timpul zilei, unii dintre cei aflaţi în piaţa Victoriei au făcut un om de zăpadă, pe care l-au împotrobit cu steguleţe tricolore. În momentul în care s-a oprit curentul în faţa Guvernului, în urma unei avarii care a afectat mai multe zone din Capitală, oamenii au strigat „Noaptea ca hoţii” şi au huiduit. Printre manifestanţi se află şi unul care flutură drapelul Canadei. Oamenii scandează „PSD – Ciuma roşie!”.

În cele opt  zile de proteste, numărul record de manifestanţi din Piaţa Victoriei a fost atins duminică, peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.

În acelaşi timp, aproximativ 400 de oameni protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în faţa Palatului Cotroceni, unde cer demisia preşedintelui Iohannis.

La Sibiu peste 2.000 de protestari scandează ‘Rezistăm! Nu plecăm!’ şi mărşăluiesc în centrul municipiului Sibiu şi cer demisia Guvernului şi scandează ‘Rezistăm! Nu plecăm!’. Oamenii au venit şi în această seară, cu steaguri, vuvuzele şi pancarte cu lozinci anti-PSD. Coloana de manifestanţi a străbătut un traseu mai scurt, din cauza condiţiilor meteo. Oamenii s-au strâns în faţa Primăriei, în Piaţa Mare din Sibiu, de unde au plecat pe pietonala Nicolae Bălcescu, până pe Andrei Şaguna şi înapoi.

Participanţii la protest au fost rugaţi de conducerea Aeroportului Internaţional din Sibiu, să nu mai folosească lasere şi lampioane, pentru că pun în pericol securitatea traficului aerian. ‘În vederea evitării oricăror evenimente sau incidente de aviaţie civilă apelăm la spiritul civic al comunităţii şi la sentimentul de responsabilitate al cetăţenilor, astfel încât împreună să asigurăm condiţiile de siguranţă necesare desfăşurării zborurilor pe Aeroportul Internaţional Sibiu’, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri, către AGERPRES.

Acesta este un protest avizat de Primărie şi Jandarmerie. Protestele vor continua până pe 15 februarie, în fiecare seară, până la ora 23,00. 

La Cluj Napoca aproximativ 2.000 de protestatari împotriva Guvernului, potrivit estimărilor forţelor de ordine, au pornit miercuri seara, la ora 20,15, din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, într-un marş prin zona centrală a oraşului. 

Unul dintre protestatari, Bogdan Rădulescu, a trecut în revistă, la microfon, o serie lucruri care s-au întâmplat în ultima perioadă şi care-i motivează pe manifestanţi să continue protestele.

‘Singurul protestatar din Odobeşti tocmai a fost chemat în instanţă de către primarul PSD. În Bucureşti, omul care a proiectat mesaje în Piaţa Victoriei a fost azi chemat cu citaţie la poliţie. Un deputat PSD arată degetul mijlociu preşedintelui ţării în timpul cuvântării în plen. Oraşul cel mai vocal anti penal, în afara Bucureştiului, Clujul, primeşte de 13 ori mai puţini bani decât Teleormanul la drum. De 13 ori. Ministrul Sănătăţii României refuză să explice de ce amanta lui Oprescu a fost numită fără concurs directoarea Spitalului Universitar. Autocarele PSD continuă să aducă oameni din judeţele roşii la protestele pro PSD, că vor, că nu vor. Oameni din judeţele PSD-iste sunt ameninţaţi că dacă nu ies, îşi pierd serviciul. Singurul lider PSD-ist care nu a susţinut ordonanţa, Mihai Chirica, refuză să spună vreun cuvânt negativ la adresa lui Dragnea. Apar stenograme care atestă clar şi fără dubiu faptul că PSD-işti ştiau de pe 15 decembrie de proiectul de amnistie’, a spus Bogdan Rădulescu.

La Iaşi Aproximativ 200 de oameni protestează, pentru a noua seară consecutiv, şi în Piaţa Unirii, pe o ninsoare puternică, cerând demisia Guvernului.

Oamenii s-au adunat începând cu ora 19.00 în zona centrală a oraşului, ei scandând ”Hoţii, hoţii”, ”PSD, ciuma roşie” şi ”Jos Guvernul”. De asemenea, ei au steaguri steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, dar şi fluiere.

La Oradea aproape o sută de persoane au protestat miercuri seară în Piaţa Unirii, cerând demisia Guvernului, ei spunând că sunt îngrijoraţi de posibila respingere a OUG 14, dar şi de eventuala mutare a ‘legiferărilor odioase’ în Parlament.

La Galaţi aproximativ 80 de persoane s-au adunat miercuri seara pe esplanada de vizavi de Prefectura Galaţi şi au protestat împotriva Guvernului Grindeanu, în care spun că nu mai au încredere şi îi cer demisia.

Aproximativ 120 de persoane participă, miercuri seară, la proteste în Alba Iulia şi Sebeş, oamenii cerând demisia Guvernului condus de Sorin Grindeanu şi afişând pancarte cu mesaje precum ”Noi n-am obosit…Ghinion!”.

La Alba Iulia, cele peste 60 de persoane s-au adunat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiu, unde au rămas timp de aproape o oră cântând ”Deşteaptă-te române!”, dar şi ”Imnul golanilor”.

Protestatarii au pornit apoi într-un marş pe străzile oraşului scandând ”România, trezeşte-te!”, ”Uniţi salvăm toată România!”, ”Hoţii”, ”Demisia!”, ”Jos Guvernul!” sau ”Jandarmeria, jos pălăria!”.

Un protest similar are loc şi la Sebeş, unde aproximativ 60 de persoane s-au adunat în centrul oraşului şi scandează lozinci împotriva Guvernului şi a PSD precum ”Jos Guvernul”, ”Demisia!” sau ”PSD – ciuma roşie!”. 

În Arad, aproximativ 50 oameni s-au adunat din nou în centrul oraşului, pentru a cere demisia Guvernului. Mulţi dintre ei sunt aceiaşi ca şi marţi seară, când au protestat timp de două ore în Piaţa Revoluţiei. Participanţii nu scandează şi nu au nici pancarte, fluturând doar un tricolor. Ei şi-au propus să stea în stradă până în jurul orei 21.00.
 
„Noi considerăm că acest guvern nu mai prezintă încredere şi trebuie să plece. Vom reveni în stradă cât e nevoie”, a spus un bărbat.

Aproximativ o sută de oameni au ieşit în stradă şi la Braşov, unde ninge şi temperatura este scăzută, ei adunându-se în faţa Prefecturii. Manifestanţii au vuvuzele şi steaguri tricolore şi strigă ”Demisia” şi ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”. Pe reţelele de socializare se anunţă proteste mai ample sâmbătă şi duminică.

La Constanţa, aproximativ 50 de persoane s-au strâns, de la ora 18.00, în faţa Prefecturii, unde scandează ”Demisia”, ”Jos Guvernul!” şi ”PSD, ciuma roşie”.

La ora 20.00, manifestanţii au plecat într-un marş prin centrul oraşului, pe acelaşi traseu ca şi marţi seară, urmând să revină în zona de unde au pornit. 

Şi la Craiova aproximativ 30 de craioveni protestează în Piaţa „Mihai Viteazul” din oraş. Oamenii cer demisia Guvernului, ei scandând lozinci împotriva premierului Sorin Grindeanu şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. 

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...