Acţiunile Fondul Proprietatea au crescut uşor şi s-au apropiat de maximul istoric din ziua listării

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,28%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 1,51% şi au ajuns în imediata apropiere a maximului istoric atins în ziua listării, evoluţia determinându-i pe investitori să fie mai activi la tranzacţionare.
Economica.net - mar, 06 aug. 2013, 15:26
Acţiunile Fondul Proprietatea au crescut uşor şi s-au apropiat de maximul istoric din ziua listării

În prima parte a şedinţei acţiunile Fondului Proprietatea au fost tranzacţionate la preţuri foarte uşor peste ultima cotaţie de luni, iar după ora 13:00, în piaţă au fost plasate mai multe ordine de cumpărare, care au ridicat preţul până la 0,673 lei. Acest nivel nu a mai fost atins din 12 aprilie şi este foarte apropiat de maximul istoric din ziua listării, în 25 ianuarie 2011, când unele tranzacţii au fost efectuate la 0,675 lei/titlu.

La închiderea şedinţei de marţi, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,672 lei, preţ cu 1,51% peste închiderea de luni şi, totodată, cu numai 0,44% sub maximul istoric atins în ziua listării, de 0,675 lei/titlu. Preţul de la finalul primei şedinţe a acţiunilor FP la bursă a fost de 0,6495 lei.

„Pe măsură ce acţiunile Fondului Proprietatea au tins spre nivelul maxim istoric s-a constat o creştere sensibilă a volumelor tranzacţionate. Programul de listări anunţat de statul român, evoluţia favorabilă a pieţelor externe şi, în mod particular, derularea programului de răscumpărare sunt elementele care au potenţat evoluţia acestor titluri”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Investitorii au realizat 343 de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 10,8 milioane lei (2,4 milioane euro). Majoritatea tranzacţiilor au avut volume reduse de titluri, iar valoarea medie a unei operaţiuni a fost de 31.500 de lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 1,14%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 1,28% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,75%. Acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,51%, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 0,39%, iar acţiunile celorlalte patru SIF-uri au înregistrat creşteri de 0,19% – 1,09%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,92%, în timp ce indicele extins BET-BK a urcat cu 0,9%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Alături de acţiunile Fondului Proprietatea, piaţa românească de capital a înregistrat evoluţii pozitive pentru titlurile BRD şi Banca Transilvania. Piaţa a apreciat rezultatele semestriale publicate de aceste bănci, rezultate ce ilustrează prin dinamica lor o îmbunătăţire a profiturilor şi a aşteptărilor viitoare. Nu în ultimul rând, scăderea dobânzii de politică monetară a BNR la 4,5% pe an a declanşat un val suplimentar de interes pentru plasamentele prin interemediul pieţei de capital. Pe măsură ce dobânzile bancare vor scădea, piaţa de capital românească va deveni mai atractivă prin prisma randamentelor posibil a fi obţinute de către investitori”, a mai spus Chişu.

Titlurile Băncii Transilvania şi BRD au crescut cu 0,45% şi, respectiv, cu 0,61%. Cele două acţiuni au înregistrat rulaje apropiate, de 1,5 milioane lei şi, respectiv, de 1,2 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 30 milioane lei (6,8 milioane euro), sumă cu două treimi peste rulajul de luni, de 18,1 milioane lei (4,1 milioane euro). Două treimi din lichiditatea pieţei au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (10,8 milioane lei) şi Erste (5,2 milioane lei), precum şi deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,1 milioane lei) şi BRD (1,6 milioane lei).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Banat-Crişana (1,7 milioane lei), SIF Transilvania (1,1 milioane lei) şi OMV Petrom (1 milion de lei).

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au urcat cu 7,39%, la 21,8 lei, deşi compania a nu a făcut publică nicio informaţie care ar fi putut determina această evoluţie.

Totuşi, evoluţia a venit pe cel mai mare rulaj din ultimele cinci luni, operaţiunile cumulând 829.000 de lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor a fost transferat un pachet de titluri emise de UniCredit Ţiriac, pentru 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 180.000 de lei, faţă de 66.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în scădere nesemnificativă, cu până la 0,1%, iar piaţa de la Paris era în creştere cu 0,1%. În acelaşi timp, majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,4%.

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...