Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu aproape 15%, într-o piaţă în creştere uşoară

Bursa a crescut cu 1%, într-o piaţă unde acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu aproape 15%, după ce premierul Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 17:19
Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu aproape 15%, într-o piaţă în creştere uşoară

Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu aproape 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de 0,0503 lei. Operaţiunile au însumat 207.000 de lei, cel mai ridicat rulaj din ultimele 11 luni.

În piaţă mai sunt disponibile la tranzacţionare aproape 0,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni. Grupul Rompetrol este deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

„Titlurile Rompetrol Rafinare au înregistrat în prima parte a şedinţei o lichiditate slabă şi o evoluţie indecisă, iar apoi au început să crească după apariţa declaraţiei premierului privind intenţia de a aproba memorandumul cu Rompetrol. Această ştire a creat un entuziam ce a dus la o creştere de aproape 15 procente”, a declarat pentru MEDIFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

Vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a afirmat la finalul anului trecut că investiţiile din acest an ale Rompetrol în România vor depinde de semnarea memorandumului.

Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Părţile convin, de asemenea, să constituie un fond de investiţii kazak-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.

Încă din primele minute, piaţa a fost uşor pe verde, iar punctul maxim de creştere a fost atins chiar la închiderea şedinţei, când indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,97%.

„Începutul de an a fost umbrit puţin de evoluţia uşor pesimistă a pieţelor internaţionale, însă cred că momentul a trecut şi a reapărut interesul pentru companiile solide fundamental. Şedinţa de astăzi (marţi – n.r.) pare să fie o primă zi în care piaţa se dezomorţeşte. Investitorii instituţionali încep să îşi facă simţită prezenta prin câteva deal-uri, focusaţi în continuare pe companiile din categoria blue-chip”, a afirmat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,64%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,66%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,68%. Titlurile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 0,35% şi 1,54%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,59%.

Indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,62% peste ziua anterioară, iar indicele extins BET-BK a încheiat pe plus cu 0,94%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 43,7 milioane lei (9,7 milioane euro), sumă de aproape trei ori peste rulajul de luni, de numai 15,4 milioane lei (3,4 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditatea de marţi a fost asigurată de acţiunile Băncii Transilvania (8,1 milioane lei, din care un deal de 7,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (7,3 milioane lei, inclusiv o tranzacţie negociată de 3,4 milioane lei), Erste (7 milioane lei), OMV Petrom (5,2 milioane lei, inclusiv un deal de aproape 1,9 milioane lei), SIF Oltenia (4,5 milioane lei, din care trei deal-uri de 2,6 milioane lei),

Pe piaţa principală, acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 1,24%, la 1,63 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,59%, la 0,85 lei.

Acţiunile Erste au urmat linia de la Viena şi au urcat cu 5,96%, la 120 lei, pe primul rulaj din piaţa principală.

„SIF-urile rămân un prim potenţial vânzător de acţiuni Erste, iar astăzi este şi o conjunctură favorabilă în situaţia în care se păstreaza tendinţa de reducere a expunerii pe această bancă”, a mai spus Tihon.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Transgaz (2,4 milioane lei), Romgaz (2,1 milioane lei), Transelectrica (2 milioane lei) şi Bursa de Valori Bucureşti (1 milion de lei, din care un deal de 782.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 152.000 de lei, faţă de 245.000 de lei în şedinţa precedentă.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul ...
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru ...
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica SA a semnat astăzi cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect ...