Adrian Vasilescu: Sfatul meu este ca fiecare să judece cu propriul cap măsura de reducere a ratelor la credite

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, consideră că este bine ca fiecare client care are credit la bănci să judece singur măsura privind reducerea, pentru doi ani cu 50%, a ratelor și apreciază ca "fundamentală" comunicarea cu debitorii.
Economica.net - Dum, 09 feb. 2014, 13:21
Adrian Vasilescu: Sfatul meu este ca fiecare să judece cu propriul cap măsura de reducere a ratelor la credite

„Banca Națională nu dă sfaturi, dar sfatul meu personal este să fie foarte atenți, toți, la măsurile care vor fi luate și să judece cu propriul cap. E important, am mai spus asta și sublinez. Până în aprilie, când se va trece la această măsură, fundamentală este comunicarea, dacă Guvernul va reuși să poarte un dialog sincer”, a declarat Vasilescu, la postul Realitatea TV.

Acesta a reamintit că Banca Națională a discutat cu Guvernul maniera în care vede elaborarea actului normativ privind facilitatea fiscală propusă de premierul Victor Ponta.

„Subliniez punctul de vedere al Băncii Naționale. Acest punct de vedere al Băncii Naționale este foarte precis. Și anume, aceasta a cerut Guvernului ca pe actul normativ care va organiza acest sistem, această schemă fiscală, să apară o formulă de relativitate și anume, să nu se scrie băncile trebuie să facă, adică o previziune imperativă, ci să se scrie, băncile pot să facă. Să nu se scrie, debitorii băncilor la care au credite de plătit trebuie să facă, ci să se scrie, pot să facă. Asta înseamnă că, atunci în luna aprilie, când această măsură va intra în vigoare, banca și debitorul se vor așeza la o masă și vor discuta. Dacă e în avantajul băncii și banca va crede că e în avantajul ei, va aplica această măsură„, a spus Adrian Vasilescu.

Consilierul lui Mugur Isărescu a explicat, pe de altă parte, că reducerea ratei la credit nu este o măsură singulară, ci face parte dintr-un pachet de stimulare a consumului, pentru dinamizarea creșterii economice.

„Eu nu aș marja la dezbaterea publică privind previziunea legată de atitudinea consumatorului și ce vor face cu acești bani din stimulentul fiscal. Îi vor depune la bancă, sub formă de economisire sau se vor duce cu ei în consum. Este dificil de făcut o asemenea previziune, și cred că nici nu trebuie făcută. Nu este pusă sub semnul întrebării (măsura luată de Guvern pentru stimularea consumului n.r.). Nu o pun sub semnul întrebării, pentru că aici este vorba de un pachet de măsuri, nu este vorba numai despre această măsură, ci de un pachet de măsuri toate având ca obiect consumul. Dacă atitudinea consumatorului va arăta că există o scădere sau o stagnare a consumului, și că această stagnare a consumului nu este de bun augur pentru creșterea economică, eu cred că ceea ce se face în momentul acesta arată că obiectul unei preocupări pentru stimularea de consum e un lucru necesar”, a subliniat Vasilescu.

Acesta a reamintit că a fost foarte dificil de făcut previziuni privind stimulentele fiscale și consumul în condiții de criză, chiar în economii experimentate.

„Chiar în țări care au fost afectate de criză și sunt mai experimentate în a face previziuni, toate previziunile privind consumatorii au dat greș, pentru că o previziune care să-i privească pe consumatori nu poate să fie făcută cu exactitate, deoarece aici nu sunt numai probleme tehnice, sunt și probleme psihologice, probleme de comportament uman, sunt probleme de comportament specific în consum și niciodată nu poți să înțelegi și să spui ce va fi cu exactitate. Acolo unde s-a încercat să se facă o previziune, în America, pentru că au scos și au pus pe tapet o sumă de 800 de miliarde de euro ca stimulent fiscal, care urma să ducă la o scădere a șomajului, a dus la o creștere a șomajului”, a arătat consilierul guvernatorului BNR.

Premierul Victor Ponta a anunțat, în urma discuțiilor cu FMI, că Guvernul va adopta o ordonanță prin care persoanele care au credite la bănci și un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înțelegeri cu banca, la înjumătățirea ratei pentru o perioadă de doi ani.

Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, dar cei care optează pentru aceasta nu trebuie să aibă restanțe mai vechi de 90 de zile la plata ratelor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...