Afacerile din România ale lui Ion Sturza, premierul desemnat al Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe Ion Sturza, 55 ani, în calitate la candidat a funcţia de prim-ministru al ţării pe 21 decembrie, după ce partidele parlamentare care negociază de mai multe săptămâni formarea unei majorităţi nu au reuşit să ajungă la un consens cu privire la candidatura viitorului premier. ECONOMICA.NET vă prezintă ce afaceri are Ion Sturza în România. 
Andrada Ghira - mar, 29 dec. 2015, 22:00
Afacerile din România ale lui Ion Sturza, premierul desemnat al Republicii Moldova

Ion Sturza, care a mai fost prim-ministrul al Republicii Moldova în perioada februarie-decembrie 1999, mai are timp doar până pe patru ianuarie să obţină votul de încredere al parlamentului asupra programului de activitate şi a listei guvernului.

ECONOMICA.NET vă prezintă care sunt afacerile din România ale lui Ion Sturza, dar şi ce spunea acesta despre economia României. 

Ion Sturza are afaceri în domenii diferite. Are un proiect imobiliar la Cluj-Napoca, un magazin online – Elefant.ro, dar şi o uzină de tratare a minereului aurifer – Romaltyn.

Ion Sturza este acţionar şi administrator la Fribourg Capital şi administrator în firmele Liberty Technology Park şi Universal Online Promotion, potrivit datelor puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de către Termene.ro. 

Cât de mare s-a făcut Elefant.ro 

Firma Universal Online Promotion, cea prin care se desfăşoară vânzările din magazinul online Elefant.ro, a avut în 2014 o cifră de afaceri de 10,8 milioane de euro, în creştere cu 66% faţă de 2013. Spre comparaţie, în 2010, magazinul online a avut vânzări de 176.000 de euro.

Într-un interviu acordat ECONOMICA.NET în 2012, Ion Sturza spunea că a investit 1,5 milioane de euro în Elefant.ro, că a primit oferte de preluare, dar că mai trebuie să treacă trei, patru ani până îşi ca recupera investiţia. Tot atunci, când Elefant.ro era doar o librărie online, omul de afaceri spunea că urmează să fie introduse noi categorii şi că poate vinde orice, mai puţin produse alimentare. În 2014, Fondul de investiţii Catalyst România a preluat peste 10% din mall-ul online elefant.ro. Astăzi, Elefant.ro vinde parfumuri, electronice, articole pentru casă de grădină şi multe altele. 

La sfârşitul lui 2011, societatea Fribourg cumpără 51% din părţile sociale ale agenţiei de dezvoltare online Bunt Studio, cea care a dezvoltat platforma online a Elefantului. Cifra de afaceri a firmei a trecut de 650.000 de euro în 2014 şi a avut un profit net de 23.000 de euro. Editura Litera este deţinută de unul unul dintre asociaţii Elefenat.ro, Vidraşcu Dan-Anatolevici. 

Silicon Valley-ul american

Omul de afaceri Ion Sturza a cumpărat fabrica de mobilă Libertatea din Cluj-Napoca, acolo unde a dezvoltat parcul de afaceri Liberty Technology Park. Parcul de afaceri a necesitat o investiţie de 10 milioane de euro în primă fază, iar lucrările pentru cea de-a doua etapă a proiectului au fost demarate în vara anului trecut, o investiţie de opt milioane de euro. În total, investiţia în proiect este estimată la 26 de milioane de euro. Despre acest proiect, Sturza spunea că vrea să fie un Silicon Valley românesc. 

Uzina de tratare a minereului aurifer de la Baia Mare 

În 2013, Ion Sturza a cumpărat 49% din Romaltyn Ltd, firmă deţinută de o companie kazahă, care deţine activele fostului combinat de prelucrare a aurului din Baia Mare. Fribourg anunţa că e nevoie de 40 de milioane de dolari pentru repornirea actvităţii. În prezent, activitatea firmei este blocată de Consiliul Local al Municipiului Baia Mare, care nu a emis avizul de funcţionare, iar procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată nu s-au terminat, scrie publicaţia Graiul Maramureşului. 

„România nu a are altă sansă decât de a reveni la industrie, energie, agricultură” 

Întrebat de ECONOMICA.NET în 2012 despre măsurile luate de guvern în perioada de criză, Sturza spunea că au fost un exerciţiu bun. 

Dacă e să analizez ce s-a făcut în prioada 2009-2011 din punct de vedere macroeconomic şi cel al consolidării fiscale, a fost un exerciţiu bun. A readus încrederea investitorilor şi a pus bazele unei creşteri sustenabile. Ceea ce s-a făcut cu un mare efort al populaţiei, azi se risipeşte. S-a comunicat prost, dar au fost decizii corecte. Nu există formule magice decât să trăim din ceea ce producem. România nu a are altă sansă decât de a reveni la economia de bază – industrie, energie, agricultură, tot ce are valoare adăugată. Dar, pentru a reporni aceste sectoare este nevoie de expertiză şi finanţe”, spunea Ion Sturza.

Cine este Ion Sturza

Născut la data de 9 mai 1960, în Pîrjolteni, raionul Călăraţi, Sturza a studiat la Facultatea de Economie din Chişinău. După mai multe funcţii ocupate în domeniul relaţiilor economice, Sturza îşi începe cariera politică în 1998, atunci când este ales deputat în Parlament. La două luni este numit viceprim-ministru şi ministru al Economiei în guvernul condus de Ion Ciubuc. Acesta din urmă demisionează în februarie 1999, iar locul său este preluat de Ion Sturza, până la demiterea acestuia în decembrie 1999.

După cele câteva luni petrecute în fruntea guvernului, Sturza se întoarce la afaceri şi devine partenerul omului de afaceri Dinu Patriciu. Aşa ia fiinţă Rompetrol Moldova, iar ulterior Sturza ajunge director general adjunct al Rompetrol.

Despre Ion Sturza se spune că a fost unui dintre artizanii vânzarea Rompetrol către KazMunaiGaz, în 2007.

Potrivit Top 300 Capital cei mai bogaţi românia, Ion Sturza are o avere estimată la 38-40 de milioane de euro.

CITEŞTE ŞI Ion Sturza, fostul premier al Moldovei, ridică Silicon Valley la Cluj Napoca

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a repins toate ofertele băncilor la licitația de oferte pentru obligațiuni de stat
Ministerul Finanţelor a repins toate ofertele băncilor la licitația de oferte pentru obligațiuni de stat
Ministerul Finanţelor a respins, luni, toate ofertele primite de la bănci în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark cu maturitate reziduală la 48 de luni, prin......
Cemacon a câștigat un grant din fonduri norvegiene de 473.000 de euro pentru un proiect fotovoltaic
Cemacon a câștigat un grant din fonduri norvegiene de 473.000 de euro pentru un proiect fotovoltaic
Cemacon a câştigat un grant în valoare de 473.000 de euro, reprezentând 44,93% din cheltuielile eligibile ale proiectul ...
Prețul reabilitării a 13 kilometri din rețeaua de termoficare din Ferentari a crescut cu 30 de milioane de lei. PMB caută soluții să finalizeze lucrarea în acest an
Prețul reabilitării a 13 kilometri din rețeaua de termoficare din Ferentari a crescut cu 30 de milioane de lei. PMB caută ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, declară că preţul pentru reabilitarea a 13 kilometri de reţea de termoficare ...
Update: Numărul maxim de posturi din Cancelaria Prim-ministrului crește de la 57 la 103. Instituția va prelua din competențele Secretariatului General
Update: Numărul maxim de posturi din Cancelaria Prim-ministrului crește de la 57 la 103. Instituția va prelua din competențele ...
Update: Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, o hotărâre în baza căreia au fost extinse competenţele Cancelariei ...