Afacerile grupului Renault s-au majorat cu 21%. Din totalul de 1,6 mil. mașini vândute, aproape 500.000 au fost Dacia

Grupul Renault, din care face parte și marca Dacia, a realizat în primele nouă luni din 2023 o cifră de afaceri de 37,4 miliarde de euro, în creștere cu 21,1 % față de perioada similară a anului 2022.
Robert Stan - joi, 19 oct. 2023, 09:09
Afacerile grupului Renault s-au majorat cu 21%. Din totalul de 1,6 mil. mașini vândute, aproape 500.000 au fost Dacia

Raportul financiar al grupului Renault pentru al treilea trimestru al anului arată o creștere cu 7,6% a cifrei de afaceri până la 10,5 miliarde de euro.

Cifra de afaceri a perimetrului Automobile a fost de 9,4 miliarde de euro, în creștere cu 5% față de nivelul înregistrat în trimestrul al treilea al anului 2022, sau 11,3 % la nivel constant al ratelor de schimb. Conform companiei, efectul negativ al ratelor de schimb, de -6,3 puncte procentuale, este legat în principal de devalorizarea peso-ului argentinian și, într-o măsură mai mică, a lirei turcești.

La rezultatul pozitiv din trimestru 3 au contribuit nivelul mai ridicat al vânzărilor pe piețele europene, efectul puternic al prețului, de 7,5 puncte procentuale, care reflectă continuarea politicii comerciale concentrate pe valoare și creșterea vânzărilor către parteneri, legată în principal de dinamica pieței vehiculelor utilitare, care susține vânzările pentru Nissan, Renault Trucks și Mercedes-Benz, precum și de producția modelului ASX pentru Mitsubishi Motors.

. Totuși, rezultatul financiar a fost afectat de menținerea pe piață „a modelului Clio faza 1, cu un nivel de profitabilitate per unitate inferior față de media Renault Group și un nivel mai scăzut al facturărilor pentru modelul Megane E-tech, care a atenuat efectul favorabil indus de performanța comercială a modelelor Austral și Espace”.

În perioada iulie – septembrie 2023, grupul a comercializat 510.751 de vehicle, în creștere cu 6,1% față de perioada similară din 2022. Din acest total, 148.124 de unități au purtat marca Dacia (creștere cu 2,4%).

„Renault Group a reușit din nou o performanță solidă în trimestrul al treilea, cifra de afaceri totală fiind în creștere cu 13,8% la nivel constant al ratelor de schimb. Am intrat în ultimul trimestru al anului cu încredere și confirmăm ameliorarea profitabilității începând cu a doua jumătate a anului ca urmare a lansării noilor modele și a efectului benefic al programului de reduceri de costuri și a politicii noastre comerciale disciplinate, orientată către crearea de valoare. În paralel, continuăm punerea în aplicare a tuturor proiectelor prevăzute în planul strategic Revolution. Am lansat în mod oficial entitatea Horse și am semnat acordul de Joint Venture cu Geely. Ampere va deveni operațională în luna noiembrie. (…) Am anunţat, de asemenea, proiectul Flexis împreună cu Volvo Group și CMA CGM, proiect care pune bazele unei entităţi ce va răspunde într-un mod ingenios provocărilor legate de electrificarea vehiculelor utilitare destinate logisticii în mediul urban. Construim astfel, treptat, viitoarea noastră companie auto de nouă generație. Nu în ultimul rând, ca urmare a semnării, în luna iulie, a acordurilor definitive cu privire la evoluția Alianței, confirmăm faptul că încheierea tranzacției va avea loc până la sfârșitul anului, așa cum este planificat. Aceasta va conduce la crearea de valoare suplimentară prin proiecte operaționale comune și va oferi Renault Group oportunitatea de a realoca într-un mod optim o parte din capitalul său”, a declarat Thierry Piéton, director financiar al Renault Group.

La nivelul întregii perioade ianuarie – septembrie 2023 cifra de afaceri a Renault Group a urcat la 37,4 miliarde de euro, în creștere cu 21,1% față de perioada similară a anului 2022 (+25,3% la nivel constant al ratelor de schimb).

Totodată, cifra de afaceri a perimetrului Automobile se ridică la 34,2 miliarde de euro, în creștere cu 20,1% față de perioada similară a anului 2022 (+24,2% la nivel constant al ratelor de schimb).

Conform companiei, numărul de vehicule vândute în perioada ianuarie – septembrie a urcat cu 10,9% până la 1.644.313 unități, 493.511 dintre acestea (creștere cu 16,7%) aparținând mărcii Dacia.

Principalele piețe ale grupului rămân Franța (407.289 unități), Italia (135.619 unități) și Turcia (120.953 unități). România ocupă locul 9 din acest punct de vedere, cu vânzări de 47.606 unități (Renault + Dacia).

Pe ansamblul primelor nouă luni ale anului 2023, Renault își consolidează locul al doilea în clasamentul celor mai vândute mărci pe piața din Europa, cu livrări în creștere cu 22,2% față de perioada similară a anului 2022. Marca franceză continuă să înregistreze rezultate peste evoluția pieței în cea ce privește vânzările de vehicule utilitare. În primele nouă luni, Renault a livrat cu 21% mai multe utilitare decât în perioada similară a anului trecut.

Este important de observat că, în baza raportului companiei, portofoliul de comenzi la nivel european se menține ridicat, reprezentând, la sfârșitul lunii septembrie, echivalentul a 2,5 luni de vânzări.

De asemenea, la data de 30 Septembrie 2023, stocurile totale (inclusiv cel al rețelei independente) au scăzut la 542.000 vehicule. Stocul grupului a scăzut la 226.000 de vehicule, în timp ce stocul rețelei de dealeri independenți este de 316.000 vehicule.

Spre comparație, la sfârșitul lunii iunie 2023, nivelul total al stocului se ridica la 569.000 vehicule, valoarea actuală fiind în linie cu obiectivul anunțat de a diminua stocul total sub 500.000 de vehicule până la sfârșitul anului.

În acest context șefii grupului Renault susțin că pot reconfirma perspectivele financiare pentru întregul an 2023. Acestea includ o marjă operațională a grupului cuprinsă între 7% și 8% și un free cash flow superior sau egal cu 2,5 miliarde de euro.

Citește și:
– Vânzările globale Dacia s-au majorat cu 16,7% în primele nouă luni din 2023, până la 493.511 vehicule
– Renault se aliază cu Volvo pentru a susține transformarea de pe piața furgonetelor

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...