Vânzările globale Dacia s-au majorat cu 16,7% în primele nouă luni din 2023, până la 493.511 vehicule

Dacia a anunțat astăzi rezultatele comerciale din primele nouă luni ale anului 2023. Conform producătorului, au ajuns la clienți 493.511 de mașini, cu 16,7% mai multe decât în perioada similară din 2022.
Robert Stan - mie, 18 oct. 2023, 09:09
Vânzările globale Dacia s-au majorat cu 16,7% în primele nouă luni din 2023, până la 493.511 vehicule

Raportul Dacia arată că marca a vândut în perioada ianuarie-septembrie 2023 nu mai puțin de 493.511 de vehicule, în creștere cu 16,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. În trimestrul al treilea, vânzările Dacia au fost de 148.124 vehicule, cu 2,4% mai mult față de perioada ianuarie – septembrie 2022.

Toate principalele modele Dacia au înregistrat creșteri, inclusiv deja „bătrânul” Duster care se pregătește de o schimbare de generații peste doar câteva săptămâni.

Vânzările modelului Sandero au urcat la 199.516 vehicule, în creștere cu 18,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Sandero își menține locul 1 în clasamentul celor mai vândute modele către clienții persoane fizice din Europa.

Cu 154.460 unități vândute, Dacia Duster înregistrează o creștere mică, dar consistentă, de 4,1% față de aceeași perioadă a anului 2022 și, conform Dacia, rămâne cel mai vândut SUV către clienții persoane fizice din Europa.

Cu 44.262 de unități vândute, Spring înregistrează cea mai mare creștere a unui model Dacia. Moicul model electric de clasă A a realizat vânzări în creștere cu 40,6% față de perioada similară a anului precedent și se menține în Top 3 al celor mai vândute vehicule electrice pe segmentul de retail din Europa.

Cel mai nou model al mărcii, Dacia Jogger a fost comercializat în 70.932 exemplare în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 76,1% față de perioada similară a anului 2022. Cei de la Dacia susțin că Jogger se află pe prima poziție în topul celor mai vândute modele de segment C (exceptând vehiculele SUV) către clienții particulari.

Vânzările Dacia pe piața VP (Vehiculelor pentru Persoane) din Europa au crescut în intervalul ianuarie – septembrie cu 19,6%, peste majorarea medie a pieței, care a fost de 16,9%.

Astfel, cota de piață a Dacia în segmentul VP european a ajuns la 4,4%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut, în pofida unui mix al canalelor de vânzări (Persoane Fizice/Persoane Juridice) defavorabil.

„Povestea de succes a mărcii Dacia continuă, vânzările sale înregistrând o creștere de 16,7% în primele nouă luni ale anului 2023. Strategia mărcii, care constă în redefinirea permanentă a ceea ce este esențial pentru clienți, propunând cel mai bun raport preț/prestații, explică poziționarea sa pe locul al doilea în vânzările către clienții persoane fizice din Europa. Suntem mândri de încrederea pe care clienții noștri o acordă mărcii Dacia”, a declarat Xavier Martinet, director global de marketing, vânzări și operațiuni al mărcii Dacia.

Producătorul auto menționează și că, în România, vânzările Dacia din primele nouă luni ale acestui an au urcat la 36.069 de unități (VP+VU), în creștere cu 29,2 %. Cota de piață a mărcii în segmentul VP a crescut cu trei puncte procentuale față de perioada similară a anului 2022. „În ceea ce privește vânzările pe canalul de retail (clienți persoane fizice), cota de piață a mărcii Dacia se ridică la 40,1%, în creștere cu 4,6 puncte procentuale față de primele nouă luni ale anului trecut. Topul celor mai vândute cinci modele pe piața din România este ocupat integral de modele Dacia. Fiecare model al mărcii este pe primul loc ca vânzări în segmentul său de piață”, notează oficialii mărcii românești, parte a grupului Renault.

În Franța, Dacia a înmatriculat 118.495 vehicule (VP+VU) în primele nouă luni ale anului 2023, în creștere cu 23,2% față de perioada similară a anului 2022. Cota de piață în segmentul autoturismelor (Vehiculelor de Persoane) a ajuns la 9,1%, în creștere cu 0,5 puncte procentuale și plasează Dacia pe locul 3 în clasamentul celor mai vândute mărci pe piața VP. Pe piața de retail (vânzări către clienții persoane fizice), Dacia este cea mai vândută marcă din Franța. Sandero este cel mai vândut model către clienții particulari și ocupă locul al 3-lea în vânzările pe piața totală. Spring ocupă locul al doilea în vânzările de vehicule electrice, atât pe segmentul de retail, cât și pe ansamblul pieței. Duster este cel mai vândut SUV pe segmentul de retail. Jogger este cel mai vândut model de segment C către clienții persoane fizice.

În Italia, Dacia a vândut în primele nouă luni ale anului în curs 66.160 vehicule (VP+VU), în creștere cu 29,3% față de perioada similară a anului trecut. Cota de piață a mărcii este în creștere cu 0,3 puncte procentuale. Dacia își menține prima poziție pe segmentul de retail, cu o cotă de 9,3% și cu două modele în Top 3: Sandero, pe locul 2 și Duster, pe locul al treilea.

În Germania, vânzările Dacia se ridică la 51.703 unități (VP+VU), în creștere cu 25,2% față de perioada similară a anului 2022. Cota de piață a mărcii în segmentul VP crește cu 0,2 puncte procentuale. Dacia se situează pe locul 4 în segmentul de retail, cu trei modele în Top 15. Sandero este al treilea cel mai vândut model din Germania către clienții persoane fizice iar Duster ocupă locul al treilea în segmentul SUV pe același canal de vânzări.

Pe piața din Spania, vânzările Dacia au crescut cu 2 %, la 34.624 unități (VP+VU) în primele nouă luni din 2023. Cota de piață a mărcii este în creștere cu 0,2 puncte procentuale. Pe segmentul de retail, Dacia ocupă locul 4. Sandero este cel mai vândut model pe piața spaniolă atât pe ansamblul pieței, cât și pe segmentul de retail.

Citește și:
– Cel mai mare centru de distribuție a pieselor de schimb Dacia – Renault din afara Franței se află în România
– Dacia by Renault, la pragul de 8 milioane de clienți. 50% dintre aceștia au peste 55 de ani – INFOGRAFICE

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...