1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Afganii bogaţi scot anual din ţară dublul bugetului de stat

Afganii bogaţi scot anual din ţară, în valize, circa opt miliarde de dolari, aproape dublu faţă de bugetul statului, iar suma va creşte probabil odată cu apropierea retragerii trupelor străine, situaţie care ameninţă economia fragilă, a declarat un oficial afgan.

13 mar, 2012 | Mediafax

Într-un interviu pentru Reuters, viceguvernatorul băncii centrale Khan Afzal Hadawal a afirmat că încrederea în economie a scăzut atât de puternic în peste un deceniu de război încât banii sunt scoşi masiv din ţară în valize şi alte bagaje, fiind duşi în regiuni mai sigure, precum Dubai.

Economia afgană este puternic dependentă de ajutoarele străine şi de producţia de opiu. Afganistan este cel mai mare producător de opiu din lume.

În biroul său, în clădirea dărăpănată a băncii centrale din centrul capitalei Kabul, Hadawal s-a arătat puţin încrezător în limita de 20.000 de dolari recent impusă de stat pentru sumele care pot fi scoase din ţară.

Planurile SUA de a se retrage din Afganistan produc nervozitate în rândul oficialilor precum Hadawal, notează Reuters. Autorităţile americane vor să aducă în locul trupelor, care se pregătesc să se retragă la sfârşitul anului 2014, consilieri şi posibil trupe speciale. Controlul securităţii, esenţiale pentru economie, va reveni astfel trupelor afgane.

Jumătate din suma totală de circa opt miliarde de dolari este scoasă din Afganistan prin intermediul aeroportului din capitala ţării.

"Fondurile de opt miliarde de dolari sunt duble faţă de activele băncii centrale", a spus Hadawal. De asemenea, acestea depăşesc de aproape două ori bugetul de stat pe 2011.

Un raport de audit realizat anul trecut de SUA a arătat că este aproape imposibil de depistat unde au ajuns fonduri de miliarde de dolari cheltuite în ultimii ani pe proiecte de securitate şi dezvoltare, având în vedere sistemul disfuncţional de urmărire a datelor financiare şi supraveghere bancară.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO