Agenţii de poliţie, încadraţi pe salarii maxime sub cele ale bucătarilor debutanţi, în noua lege a salarizării

Salariile maxime de încadrare ale agenţilor şi multor ofiţeri din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională sunt mai mici decât cele ale brancardierilor, bucătarilor şi şoferilor debutanţi, în proiectul de Lege-Cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, elaborat de Ministerul Muncii, ne-a spus Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA.  
Cristina Şomănescu - Dum, 11 dec. 2016, 21:35
Agenţii de poliţie, încadraţi pe salarii maxime sub cele ale bucătarilor debutanţi, în noua lege a salarizării

Proiectul de lege privind salarizarea unitată – elaborat de Ministerul Muncii – a fost prezentat pe 28 noiembrie, de Ministerul Muncii în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Dacă va fi adoptată în actuala formă, legea va intra în vigoare la 1 iulie 2017 şi se va aplica etapizat.

Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, a explicat pentru ECONOMICA.NET care sunt cele mai mari probleme ale proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor.

„La o minimă trecere în revistă a anexelor, la familia ocupaţională apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, anexa VII, funcţionarii publici cu statut special, în mod deosebit agenţii, dar şi mare parte dintre ofiţeri au salariile de încadrare maxime mai mici decât un brancardier debutant, decât un bucătar debutant, decât un asistent debutant, decât un şofer debutant”, a explicat pentru Economica.net Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA.

Concret, ce salarii sunt prevăzute în proiectul de lege a salarizării bugetarilor:

Salariile maxime de încadrare pentru funcţii corespunzătoare gradului de agent-agent şef principal de poliţie/penitenciare vor fi de 1.756 lei pentru cei cu studii medii, respectiv de 1.785 lei pentru cei cu studii superioare.

Salariile maxime de încadrare pentru funcţii corespunzătoare gradului de agent-agent şef principal de poliţie/penitenciare (şef formaţiune) – prevăzute în proiectul de lege a salarizării bugetarilor – sunt de 1.770 lei pentru cei cu studii medii, respectiv de 1.800 lei pentru angajaţii cu studii superioare.

Spre comparaţie, proiectul de lege antemenţionat prevede ca salariul de bază pentru bucătar cu studii medii/generale, cu 0-3 ani vechime, care lucrează în unităţi de navigaţie să fie de 1.816 lei.

Salariul de bază pentru brancardier cu 0-3 ani vechime, care lucrează la anatomie patologică şi medicină legală, e de 2.579 lei în proiectul de lege a salarizării unitare.

Salariul de bază pentru brancardier cu 0-3 ani vechime, care lucrează la servicii de ambulanţă, compartimentele de primiri urgenţe, este de 1.860 lei în proiectul de lege a salarizării bugetarilor.

Salariul de bază al şoferilor din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, care au 0-5 ani vechime, va fi de 1.804 lei, dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma actuală.

Salariul de bază minim al şoferilor din cadrul cabinetului demnitarilor va fi de 2.103 lei.

Salariul de bază minim al şoferilor din unităţile bugetare din subordinea ministerelor şi a celorlalte instituţii ale administraţiei publice va fi cuprins între 1.808 lei şi 1.832 lei.

Salariul de bază minim al şoferilor din administraţia publică sanitar veterinară va fi cuprins între 1.824 de lei şi 1.856 de lei.

Salariul de bază minim al şoferilor de autosanitară se va situa între 1.824 de lei şi 1.856 de lei, dacă proiectul de lege va fi adoptat în actuala formă.

Salariile personalului contractual vor fi mai mari decât cele ale funcţionarilor publici

„Totodată, nu se ţine cont de incompatibilităţile funcţionarilor publici şi de importanța funcţiei publice, atâta timp cât salariile personalului contractual sunt mai mari decât cele ale funcţionarilor publici: administraţia publică locală – consilier, expert, inspector-grad superior – salariu de 3.504 lei, în timp ce personalul contractual – consilier, expert, inspector de specialitate grad IA – salariu de 3.713 lei”, a mai spus preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA pentru Economica.net.

Trebuie ţinut cont de faptul că aceste grile şi baza 1 de 1.625 lei este pentru anul 2.022. În ipoteza în care acest proiect va fi adoptat şi aplicat anul viitor, salariile de bază vor fi calculate, conform proiectului, la un anumit procent din valorile din anexe, procent care va fi stabilit. Acest lucru are mai multe consecinţe. Creşterea salariului minim peste baza 1 din grilă va conduce din nou la comprimarea claselor de salarizare din baza piramidei, iar aplicarea ulterioară anului 2.022 va fi arbitrară, în lipsa unui algoritm de stabilire a salariilor, a explicat Bogdan Iuliu Hossu pentru Economica.net.

Proiectul de lege privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nu prevede şi nu propune scăderi de salarii. Scăderile ar putea fi, de exemplu, rezultatul îndepărtării unor sporuri, precum sporul de doctorat, care, în timp, ar putea conduce la scăderea venitului, ne-a spus preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA.

Scăderi propriu-zise ale salariilor de bază aflate în plată nu vor exista în anul 2017. Conform proiectului însă, raportat la salariile prevăzute de legea 284/2010, vor exista scăderi semnificative, în special pe sectoarele sănătate şi învăţământ, a conchis Bogdan Iuliu Hossu.

Preşedintele Cartel ALFA explică de ce crede că proiectul de lege privind salarizarea bugetarilor e prost făcut:

  • În continuare din proiectul de lege sunt excluse în mod nejustificat entităţi precum BNR, ASF;
  • Orele suplimentare nu se plătesc pentru personalul cu timp parţial, aceasta este o aberaţie care poate deveni periculoasă prin generalizare, spune Hossu;
  • În practică, se va continua aplicarea neunitară a legii, deoarece Ministerul Muncii nu îşi asumă aplicarea printr-o metodologie unitară, aplicarea atât în gestiune, cât şi la control, fiind este lăsată la nivel de ministere, deci la latitudinea interpretării personale a unor persoane de la departamentele de resurse umane;
  • Suntem aruncaţi în aceeaşi ambiguitate: se dau creşteri procentuale care vor genera interpretări personale, în loc să se dea câte o grilă clară pentru fiecare an de aplicare dintre cei şase ani prevăzuţi în proiect;
  • Sporurile de performanţă sunt lăsate să fie stabilite de către ordonatorul principal, deci se introduce un mecanism „mafiot” de performanţă; criteriile de performanţă specifice nu sunt definite sau clarificate, fiind lăsate, împreună cu procedura de stabilire, la latitudinea angajatorului (câţi au calitatea, pregatirea să facă acest lucru?), spune Hossu;
  • Se introduce un spor de până la 30% pentru posturi greu ocupabile, acordat pentru o perioadă de maximum 12 luni, posturi care nu se definesc şi nu se spune ce se întâmplă dupe cele 12 luni (reluăm procesul şi astfel devine spor permanent?)
  • Proiectul de lege introduce spor de doctorat de 5.000 lei, acordat o singură dată la obţinere, fără să se specifice dacă doctoratul este în domeniul în care activează beneficiarul. Punctual, proiectul de lege prevede ca la obţinerea titlului ştiinţific de doctor se va oferi un bonus de doctorat în valoare brută de 5.000 lei.
  • Proiectul de lege conţine ambiguităţi în exprimare, de tipul: „au dreptul” în loc de „i se aplica salariul de bază din funcţia în care sunt numiţi”;
  • Baza 1 este prevăzută la 1.625 lei, astfel că din cauza creşterii salariului minim la 2.000 lei, primele 41 de clase sunt comprimate; de aici şi încercarea prin studiu a acestui guvern de a îngheta salariul minim garantat în plată pe economie.
  • Proiectul de lege nu aduce echilibru intersectorial: general maior, contraamiral – clasa de salarizare 68, profesor universitar cu 25 ani vechime are clasa de salarizare 71, medic primar are clasa de salarizare 67, registrator comercial IA la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului are clasa de salarizare 73, judecător cu peste 20 ani are clasa de salarizare 99; îngrijitor preşcolar cu studii medii/generale are clasa de salarizare 14, sora medicală, masor cu studii medii – clasa de salarizare 8, agent şef principal de poliţie/penitenciar are clasa de salarizare 12, asistent maternal profesionist, asistent personal profesionist, părinte social cu studii medii/generale – clasa de salarizare 12.

În concluzie, este un proiect de lege prost şi trebuie lucrat mai mult pentru a-l face adecvat, conchide Bogdan Hossu.

Te-ar mai putea interesa și
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Selina Grup a anunțat că a finalizat lucrările de extindere a pistei Aeroportului Oradea, proiect finanțat prin POIM 2014 - 2020. Constructorul bihorean a prezentat și imagini video cu pistă......
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului ...
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând ...
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...