Alegeri în China: Xi Jinping apără autoritatea partidului şi promite o „nouă eră” şi anunţă o deschidere şi mai largă pentru investitorii străini

Preşedintele Xi Jinping a lansat miercuri un apel către comuniştii chinezi să lupte împotriva a tot ceea ce ar putea ameninţa autoritatea partidului de guvernământ, în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres, la care ar urma să i se ofere un nou mandat de cinci ani în fruntea celei de-a doua puteri economice mondiale, relatează AFP. China va extinde reformele economice şi financiare şi îşi va deschide şi mai mult pieţele către investitorii străini deoarece vrea să treacă de la o creştere rapidă la una de înaltă calitate, a afirmat miercuri preşedintele Xi Jinping, la congresul Partidului Comunist Chinez (PCC), transmite Reuters.
Economica.net - mie, 18 oct. 2017, 05:53
Alegeri în China: Xi Jinping apără autoritatea partidului şi promite o

Promiţând ‘o nouă eră’ socialistă ţării sale şi anticipându-i dezvoltarea viitoare până în 2050, preşedintele chinez nu a lăsat nicio speranţă de liberalizare regimului, într-un discurs de peste trei ore, rostit în faţa simbolului uriaş al secerei şi ciocanului pe fundalul drapelelor roşii.

‘Fiecare dintre noi trebuie să facă mai mult pentru a susţine autoritatea partidului şi sistemul socialist chinez şi să se opună hotărât oricărui cuvânt şi acţiuni de natură să le submineze’, a pledat preşedintele chinez în faţa a circa 2.300 de membri ai partidului întruniţi la Congres.

Aproape toţi îmbrăcaţi în costume sobre şi cu cravată roşie, delegaţii ‘celui mai mare partid din lume’ (89 milioane de membri) ascultau cu religiozitate discursul lui Xi într-un cadru ultrasecurizat al Palatului Poporului din Beijing, după ce l-au aplaudat la unison când şi-a făcut intrarea alături de cei doi predecesori ai săi, foştii preşedinţi Jiang Zemin şi Hu Jintao.

Referitor la contactele cu restul lumii, Xi a asigurat că ţara sa se va ‘deschide încă şi mai mult’ şi a promis un tratament ‘echitabil’ întreprinderilor străine.

Meciuri de fotbal interzise, cluburi de noapte închise, poliţia omniprezentă: Beijingul se află sub supraveghere strictă pentru ca forumul să se desfăşoare fără incidente. Congresul este programat să dureze o săptămână.

Cel de-al XIX-lea Congres ar urma să acorde un nou mandat de cinci ani lui Xi, în calitate de secretar general. Limita de vârstă de 68 de ani, impusă membrilor Biroului Politic, organism format din 25 de membri care conduce China, ar putea de fapt să dispară, cel puţin pentru Xi Jinping, care va împlini 69 de ani în cursul viitorului Congres în 2022.

Xi Jinping ‘încearcă să se putinizeze’ rămânând la putere pe termen nelimitat, observă sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea baptistă din Hong Kong, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, cu care nr.1 chinez pare să împărtăşească o anumită nostalgie faţă de era sovietică şi neîncredere în Occident, pe fondul dezvoltării economice fenomenale a ţării sale.

De la sosirea sa la putere la sfârşitul anului 2012, Xi Jinping – considerat a fi cel mai puternic conducător chinez după fondatorul regimului Mao Zedong şi reformatorul Deng Xiaoping – şi-a plasat oameni de încredere în funcţii cheie, ajutat fiind de o campanie anticorupţie care a sancţionat peste 1,3 milioane de cadre.

Dacă nu a revenit asupra trecerii la ‘economia de piaţă socialistă’, puterea sa este însoţită de o revenire la ideologia marxistă şi la o represiune pe toate căile împotriva Internetului, a militanţilor pentru drepturile omului, a disidenţilor şi a persoanelor religioase.

‘Aceasta nu place tuturor în China. Există oameni care sunt împotriva ideii ca el să rămână mai mult de zece ani’, dezvăluie Cabestan, care apreciază că ‘revenirea la maoism suscită preplexitate în ţară’.

Luptând împotriva corupţiei, lovind până în vârful armatei şi în cadrul Biroului Politic, Xi Jinping ‘a atacat interesele dobândite’, observă sinologul. ‘Toate acestea îi atrag multe inamiciţii. El şi-a asumat riscuri pe care a reuşit să le sfideze până în prezent’, adaugă el.

Semn al influenţei lui Xi Jinping, numele său ar putea să-şi facă intrarea în carta partidului, onoare rezervată până acum doar lui Mao şi Deng.

Xi a evocat el însuşi în discursul său o ‘gândire asupra socialismului în culorile Chinei pentru o nouă eră’, care i-ar putea aduce o astfel de onoare.

China îşi va deschide şi mai mult pieţele către investitorii străini

China va extinde reformele economice şi financiare şi îşi va deschide şi mai mult pieţele către investitorii străini deoarece vrea să treacă de la o creştere rapidă la una de înaltă calitate, a afirmat miercuri preşedintele Xi Jinping, la congresul Partidului Comunist Chinez (PCC), transmite Reuters.

Reformele orientate către piaţă privind cursul de schimb şi sistemul financiar vor fi continuate, astfel încât piaţa va juca un rol decisiv în alocarea resurselor, a declarat Xi, adăugând: ”Uşa deschisă de China nu va fi închisă, ci va fi doar lărgită”.

Campania Beijingului de a ţine sub control nivelul ridicat al datoriilor şi supracapacităţile de producţie va continua, ca parte a reformelor structurale. De asemenea, reformele fiscale sunt un obiectiv cheie al autorităţilor chineze, care vor să permită guvernelor locale să-şi asume mai multă responsabilitate pentru propriile lor bugete şi datorii, a apreciat Xi.

”Guvernul va pune în ordine reglementările şi practicile care împiedică piaţa unificată şi concurenţa loială, va sprijini dezvoltarea firmelor private şi va stimula vitalitatea tuturor tipurilor de entităţi ale pieţei. Va fi deschis şi mai mult sectorul serviciilor către investitorii străini”, a dat asigurări oficialul chinez.

Totuşi, deşi şi-a exprimat sprijinul pentru reformarea pieţei şi pentru firmele private, Xi a cerut de asemenea firme de stat mai mari şi mai puternice.

”Executivul va promova întărirea, îmbunătăţirea şi expansiunea capitalului statului, prevenind eficient pierderile înregistrate de activele de stat, va adânci reforma companiilor de stat, va dezvolta proprietatea mixtă în economie şi va cultiva concurenţa pe plan global cu firmele de vârf”, a declarat preşedintele Chinei.

Acesta a adăugat că vor trebui adoptate măsuri pentru majorarea consumului, ca o fundaţie pentru dezvoltarea economiei, va trebui extinsă clasa de mijloc şi reduse diferenţele de dezvoltare între zonele rurale şi cele urbane.

China ar urma să înregistreze anul acesta cel mai solid ritm de creştere din ultimii ani, pe fondul boom-ului din construcţii, dar analiştii avertizează că economia încă este puternic dependentă de măsurile de stimulare care au majorat creditarea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...