ANAT cere introducerea testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) să permită accesul turiştilor străini nevaccinaţi pe teritoriul României doar pe baza testelor rapide, informează organizaţia patronală într-un comunicat.
AGERPRES - vin, 16 iul. 2021, 11:36
ANAT cere introducerea testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României

Preşedintele ANAT, Dumitru Luca, a arătat că măsura este aplicată deja de majoritatea statelor europene, scrie Agerpres.

„Pentru a veni în sprijinul turiştilor care, din motive personale, au ales să nu se vaccineze, vă solicităm sprijinul pentru susţinerea în cadrul CNSU a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turişti străini şi pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care acceptă deja această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor”, a menţionat Dumitru Luca, citat în comunicat.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism apreciază măsurile luate în ultima perioadă în sprijinul liberei circulaţii a persoanelor, mai ales în contextul sezonului vacanţelor, care se află în plină desfăşurare, se precizează în comunicat.

Deşi România are o situaţie epidemiologică foarte bună, datorată şi campaniei de vaccinare care a funcţionat foarte bine la început, situaţia epidemiologică din celelalte ţări unde românii preferă să călătorească este una extrem de fluidă, astfel că, în curând, multe ţări vor intra pe lista galbenă a României, atrage atenţia ANAT.

Totuşi, având în vedere faptul că autorităţile române modifică de regulă la finalul săptămânii lista cu ţările cu risc epidemiologic, iar aplicabilitatea este în ziua următoare anunţului, persoanele care se află deja într-o ţară care urmează să fie introdusă pe lista galbenă şi au returul în prima zi de aplicare a noii liste nu au, fizic, timpul necesar pentru a se încadra în intervalul necesar realizării testarii RT-PCR, argumentează ANAT.

Alţi factori de luat în calcul în ceea ce priveşte acceptarea de către CNSU a accesului străinilor nevaccinaţi pe baza testelor rapide sunt neplăcerile provocate de necesitatea programării şi realizării unor astfel de teste în timpul vacanţei, dar şi costurile mai mari ale testelor PCR, se menţionează în comunicatul ANAT.

Solicitarea ANAT a fost trimisă prim-ministrului Florin Cîţu, ministrului Economiei, Antrepenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, şi secretarului de stat Raed Arafat, se menţionează în comunicat.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism mai solicită Guvernului să modifice şi condiţiile de acces pe teritoriul României pentru minorii sub 12 ani, pentru care nu există deocamdată disponibilă opţiunea vaccinării.

Astfel, România este printre statele cu cele mai dure condiţii de acces pentru această categorie de cetăţeni, exceptând de la testare doar copiii sub 3 ani, în vreme ce statele europene acordă diverse derogări care se situează în intervalul de vârstă 5- 12 ani.

Ca măsură suplimentară de siguranţă, statul român poate aplica metoda folosită deja în Grecia, de testare aleatorie a turiştilor la frontieră, costurile testării fiind suportate integral de stat, recomandă ANAT.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...