ANCOM: 5,1 milioane de conexiuni la Internet fix şi 19,6 milioane de conexiuni mobile, în primul semestru

Numărul conexiunilor la Internet fix a ajuns la 5,1 milioane în prima jumătate a anului, în creştere cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, în timp ce, în cazul Internetului mobil, s-a înregistrat o scădere de 1,4%, până la 19,6 milioane de conexiuni, conform datelor prezentate, luni, într-o conferinţă de specialitate, de către Eduard Lovin, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - lun, 09 dec. 2019, 14:13
ANCOM: 5,1 milioane de conexiuni la Internet fix şi 19,6 milioane de conexiuni mobile, în primul semestru

Statistica ANCOM arată că, din totalul celor 5,1 milioane de conexiuni la Internet fix, 3,5 milioane se găsesc în mediul urban (+0,2% faţă de S1 din 2018), iar 1,6 milioane în mediul rural (+2,4%).

În privinţa traficului de Internet fix, datele Autorităţii relevă faptul că totalul se ridică la 3,2 milioane de TB, în timp ce traficul mediu lunar/locuitor a fost de 27 GB (+4%), iar rata de acoperire în gospodării a ajuns la 62% la suta de locuitori.

Potrivit raportului prezentat de către oficialul ANCOM, 71% din totalul conexiunilor la Internet fix sunt egale sau mai mari de 100 Mpbs, iar 12% reprezintă conexiuni egale sau mai mari de 30 Mbps, dar sub 100 Mbps.

La capitolul cotelor de piaţă a furnizorilor de Internet fix pe baza numărului de locuitori, conduce RCD&RDS, cu 52%, urmat de Grupul Telekom – cu 22%, UPC (12%) şi restul operatorilor, cu 14% din total.

Raportul ANCOM dezvăluie că, în primele şase luni ale anului în curs, la nivel naţional, erau active 19,6 milioane de conexiuni la Internet mobil, în scădere cu 1,4% comparativ cu perioada similară din 2018. Din acest total, 16,5 milioane erau conexiuni 3G şi 4G (-0,8% raportat la perioada de referinţă). În acelaşi timp, 10,9 milioane de conexiuni erau de numai tip 4G (+5,9%), în timp ce traficul mediu lunar pe cap de locuitor s-a ridicat la 3,4 GB (+16%).

Cotele de piaţă ale furnizorilor de Internet mobil se împart astfel: Orange (39%), Vodafone (24%), Grupul Telekom (19%) şi Alţii (18%).

Pe de altă parte, un studiu de piaţă cantitativ, realizat de ANCOM în perioada iunie – august 2019, pe un eşantion de 1.430 de respondenţi, scoate în evidenţă faptul că 45% dintre consumatori utilizează atât Internet fix, cât şi mobil. Totodată, aproape un sfert (24%) dintre cei chestionaţi susţin că apelează numai la Internet mobil, iar 10% preferă Internetul fix.

Rezultatele raportului citat arată că peste două treimi (67%) dintre respondenţi s-au declarat mulţumiţi de serviciul de Internet utilizat, şi 27% sunt foarte mulţumiţi.

În acelaşi timp, 67% dintre utilizatori susţin că nu-şi limitează niciodată navigarea pe Internetul mobil, 23% spun că fac acest lucru pe motiv că nu vor să plătească în plus, şi 9% se limitează atunci când scade viteza.

Pe de altă parte, din studiul ANCOM reiese că mai mult de jumătate dintre români (55%) nu sunt determinaţi de niciun motiv pentru a se conecta la servicii de Internet fix sau mobil.

Lideri şi decidenţi din IT&C şi industriile conectate din Români au participat, luni, la o conferinţă de specialitate, în preambulul celei de-a XVI-a ediţii a evenimentului Gala C@municaţii Mobile, organizată la Bucureşti de publicaţia cu acelaşi nume.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...