1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 10 º

News

ANCOM: 5,1 milioane de conexiuni la Internet fix şi 19,6 milioane de conexiuni mobile, în primul semestru

Numărul conexiunilor la Internet fix a ajuns la 5,1 milioane în prima jumătate a anului, în creştere cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, în timp ce, în cazul Internetului mobil, s-a înregistrat o scădere de 1,4%, până la 19,6 milioane de conexiuni, conform datelor prezentate, luni, într-o conferinţă de specialitate, de către Eduard Lovin, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

09 dec, 2019 | Agerpres

Statistica ANCOM arată că, din totalul celor 5,1 milioane de conexiuni la Internet fix, 3,5 milioane se găsesc în mediul urban (+0,2% faţă de S1 din 2018), iar 1,6 milioane în mediul rural (+2,4%).

În privinţa traficului de Internet fix, datele Autorităţii relevă faptul că totalul se ridică la 3,2 milioane de TB, în timp ce traficul mediu lunar/locuitor a fost de 27 GB (+4%), iar rata de acoperire în gospodării a ajuns la 62% la suta de locuitori.

Potrivit raportului prezentat de către oficialul ANCOM, 71% din totalul conexiunilor la Internet fix sunt egale sau mai mari de 100 Mpbs, iar 12% reprezintă conexiuni egale sau mai mari de 30 Mbps, dar sub 100 Mbps.

La capitolul cotelor de piaţă a furnizorilor de Internet fix pe baza numărului de locuitori, conduce RCD&RDS, cu 52%, urmat de Grupul Telekom - cu 22%, UPC (12%) şi restul operatorilor, cu 14% din total.

Raportul ANCOM dezvăluie că, în primele şase luni ale anului în curs, la nivel naţional, erau active 19,6 milioane de conexiuni la Internet mobil, în scădere cu 1,4% comparativ cu perioada similară din 2018. Din acest total, 16,5 milioane erau conexiuni 3G şi 4G (-0,8% raportat la perioada de referinţă). În acelaşi timp, 10,9 milioane de conexiuni erau de numai tip 4G (+5,9%), în timp ce traficul mediu lunar pe cap de locuitor s-a ridicat la 3,4 GB (+16%).

Cotele de piaţă ale furnizorilor de Internet mobil se împart astfel: Orange (39%), Vodafone (24%), Grupul Telekom (19%) şi Alţii (18%).

Pe de altă parte, un studiu de piaţă cantitativ, realizat de ANCOM în perioada iunie - august 2019, pe un eşantion de 1.430 de respondenţi, scoate în evidenţă faptul că 45% dintre consumatori utilizează atât Internet fix, cât şi mobil. Totodată, aproape un sfert (24%) dintre cei chestionaţi susţin că apelează numai la Internet mobil, iar 10% preferă Internetul fix.

Rezultatele raportului citat arată că peste două treimi (67%) dintre respondenţi s-au declarat mulţumiţi de serviciul de Internet utilizat, şi 27% sunt foarte mulţumiţi.

În acelaşi timp, 67% dintre utilizatori susţin că nu-şi limitează niciodată navigarea pe Internetul mobil, 23% spun că fac acest lucru pe motiv că nu vor să plătească în plus, şi 9% se limitează atunci când scade viteza.

Pe de altă parte, din studiul ANCOM reiese că mai mult de jumătate dintre români (55%) nu sunt determinaţi de niciun motiv pentru a se conecta la servicii de Internet fix sau mobil.

Lideri şi decidenţi din IT&C şi industriile conectate din Români au participat, luni, la o conferinţă de specialitate, în preambulul celei de-a XVI-a ediţii a evenimentului Gala [email protected]ţii Mobile, organizată la Bucureşti de publicaţia cu acelaşi nume.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO