Anghel (BVB): Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale pentru a oferi bani companiilor care se listează

Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale pentru a oferi bani companiilor care se listează pe bursă, aşa cum se întâmplă în alte ţări, a declarat, joi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, într-o dezbatere privind strategiile de dezvoltare a pieţei de capital pentru Proiectul de ţară iniţiat de Administraţia Prezidenţială.
Economica.net - joi, 24 nov. 2016, 09:56
Anghel (BVB): Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale pentru a oferi bani companiilor care se listează

‘Mi se pare o idee foarte bună să avem un singur element în cadrul Guvernului cu care să putem discuta dezvoltările de IPO-uri (oferte public iniţiale – n.r.). Măsurile fiscale reprezintă un alt obiectiv pentru stimularea investiţiilor pe termen lung. Discutăm de eliminarea CASS, de neimpozitarea câştigurilor, de o serie de facilităţi pe care alte ţări le oferă pentru listarea companiilor pe bursă. Sunt ţări care prin fonduri structurale oferă bani pentru listarea companiilor. Cine trebuie să ceară? Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale. Cu toţii trebuie să vorbim aceeaşi limbă ca guvernele viitoare să ceară, să includă în cadrul fondurilor structurale necesitatea ca o companie care se listează să poată să beneficieze de susţinere financiară. Dacă se poate întâmpla acest lucru în alte ţări din UE, nu înţeleg de ce la noi nu se poate’, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, o companie care se listează ar trebui să aibă parte de deductibilităţi fiscale.

‘Dacă un antreprenor român se duce şi ia un credit de la o bancă, dobânda aferentă creditului se reduce din profitul net şi din impozitul pe care îl plăteşte către statul român. Dobânda e deductibilă fiscal. Dacă o companie se listează la bursă şi atrage capital printr-un IPO nu beneficiază de absolut nimic, deşi ar fi normal ca echivalentul dobânzii să fie deductibilă fiscal. Lucrurile acestea trebuie să le spunem cât mai mulţi’, a mai afirmat preşedintele BVB.

Reprezentanţi ai pieţei de capital vor propune, joi, într-o dezbatere, strategii de dezvoltare a acesteia pentru Proiectul de ţară iniţiat de Administraţia Prezidenţială.

Dezbaterea, organizată de Agenţia de PR Concord Communication, este o iniţiativă privată şi nu există nicio implicare de ordin organizatoric din partea Administraţiei Prezidenţiale. Scopul acestei dezbateri este de a însuma idei şi propuneri pentru dezvoltarea sectorului piaţa de capital din partea organizaţiilor acestei industrii, iar concluziile vor fi cuprinse într-un material care va fi pus la dispoziţia tuturor factorilor decidenţi din administraţia publică.

La eveniment au fost invitaţi Ionuţ Dumitru, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Mircea Ursache, vicepreşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, Ionuţ Manole, director general adjunct Depozitarul Central şi alţii.

‘La jumătatea anului 2017, Comisia Prezidenţială însărcinată cu elaborarea strategiei Proiectului de ţară şi-a propus lansarea publică a unui document care să cuprindă lucrările acestei comisii şi să ofere un ‘fir călăuzitor’ dezvoltării României pentru perioada următoare. Dezvoltarea pieţei de capital locale este o componentă care nu poate să lipsească din nicio strategie care îşi propune identificarea de căi şi modele pentru dezvoltarea României. O piaţă de capital dezvoltată este condiţia şi premisa construcţiei unei economii bine şi corect finanţate, rezistente şi dinamice. Premisele pentru această Dezbatere se referă la faptul că finanţarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, deşi în întreaga UE se pune problema schimbării acestui modelul de finanţare – de la finanţarea prin bănci spre finanţarea prin piaţa de capital’, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit sursei citate, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparenţă şi de dinamică, atât companiilor respective, cât şi mecanismului economic în general, iar o piaţă de capital dezvoltată ar deveni o alternativă la sistemul de pensii.

În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum identificarea cadrului juridic care ar permite menţinerea şi continuarea programelor de listări ale companiilor de stat, indiferent de guvernare, identificarea modalităţilor de stimulare a listării companiilor la Bursa de Valori (stimulente fiscale şi/sau de orice altă natură), identificarea modalităţilor de atragere a publicului de retail către Piaţa de capital (programe de educaţie, înlesniri fiscale), identificarea modalităţilor prin care se poate susţine dezvoltarea Pieţei de capital autohtone (listări, programe de educaţie, stimuli fiscali, intrarea Statului alături de BERD în acţionariatul BVB, sprijinul Statului în înfiinţarea Contrapărţii Centrale, reducerea taxelor ASF etc.)

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...