Anghel (BVB): Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale pentru a oferi bani companiilor care se listează

Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale pentru a oferi bani companiilor care se listează pe bursă, aşa cum se întâmplă în alte ţări, a declarat, joi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, într-o dezbatere privind strategiile de dezvoltare a pieţei de capital pentru Proiectul de ţară iniţiat de Administraţia Prezidenţială.
Economica.net - joi, 24 nov. 2016, 09:56
Anghel (BVB): Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale pentru a oferi bani companiilor care se listează

‘Mi se pare o idee foarte bună să avem un singur element în cadrul Guvernului cu care să putem discuta dezvoltările de IPO-uri (oferte public iniţiale – n.r.). Măsurile fiscale reprezintă un alt obiectiv pentru stimularea investiţiilor pe termen lung. Discutăm de eliminarea CASS, de neimpozitarea câştigurilor, de o serie de facilităţi pe care alte ţări le oferă pentru listarea companiilor pe bursă. Sunt ţări care prin fonduri structurale oferă bani pentru listarea companiilor. Cine trebuie să ceară? Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale. Cu toţii trebuie să vorbim aceeaşi limbă ca guvernele viitoare să ceară, să includă în cadrul fondurilor structurale necesitatea ca o companie care se listează să poată să beneficieze de susţinere financiară. Dacă se poate întâmpla acest lucru în alte ţări din UE, nu înţeleg de ce la noi nu se poate’, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, o companie care se listează ar trebui să aibă parte de deductibilităţi fiscale.

‘Dacă un antreprenor român se duce şi ia un credit de la o bancă, dobânda aferentă creditului se reduce din profitul net şi din impozitul pe care îl plăteşte către statul român. Dobânda e deductibilă fiscal. Dacă o companie se listează la bursă şi atrage capital printr-un IPO nu beneficiază de absolut nimic, deşi ar fi normal ca echivalentul dobânzii să fie deductibilă fiscal. Lucrurile acestea trebuie să le spunem cât mai mulţi’, a mai afirmat preşedintele BVB.

Reprezentanţi ai pieţei de capital vor propune, joi, într-o dezbatere, strategii de dezvoltare a acesteia pentru Proiectul de ţară iniţiat de Administraţia Prezidenţială.

Dezbaterea, organizată de Agenţia de PR Concord Communication, este o iniţiativă privată şi nu există nicio implicare de ordin organizatoric din partea Administraţiei Prezidenţiale. Scopul acestei dezbateri este de a însuma idei şi propuneri pentru dezvoltarea sectorului piaţa de capital din partea organizaţiilor acestei industrii, iar concluziile vor fi cuprinse într-un material care va fi pus la dispoziţia tuturor factorilor decidenţi din administraţia publică.

La eveniment au fost invitaţi Ionuţ Dumitru, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Mircea Ursache, vicepreşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, Ionuţ Manole, director general adjunct Depozitarul Central şi alţii.

‘La jumătatea anului 2017, Comisia Prezidenţială însărcinată cu elaborarea strategiei Proiectului de ţară şi-a propus lansarea publică a unui document care să cuprindă lucrările acestei comisii şi să ofere un ‘fir călăuzitor’ dezvoltării României pentru perioada următoare. Dezvoltarea pieţei de capital locale este o componentă care nu poate să lipsească din nicio strategie care îşi propune identificarea de căi şi modele pentru dezvoltarea României. O piaţă de capital dezvoltată este condiţia şi premisa construcţiei unei economii bine şi corect finanţate, rezistente şi dinamice. Premisele pentru această Dezbatere se referă la faptul că finanţarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, deşi în întreaga UE se pune problema schimbării acestui modelul de finanţare – de la finanţarea prin bănci spre finanţarea prin piaţa de capital’, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit sursei citate, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparenţă şi de dinamică, atât companiilor respective, cât şi mecanismului economic în general, iar o piaţă de capital dezvoltată ar deveni o alternativă la sistemul de pensii.

În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum identificarea cadrului juridic care ar permite menţinerea şi continuarea programelor de listări ale companiilor de stat, indiferent de guvernare, identificarea modalităţilor de stimulare a listării companiilor la Bursa de Valori (stimulente fiscale şi/sau de orice altă natură), identificarea modalităţilor de atragere a publicului de retail către Piaţa de capital (programe de educaţie, înlesniri fiscale), identificarea modalităţilor prin care se poate susţine dezvoltarea Pieţei de capital autohtone (listări, programe de educaţie, stimuli fiscali, intrarea Statului alături de BERD în acţionariatul BVB, sprijinul Statului în înfiinţarea Contrapărţii Centrale, reducerea taxelor ASF etc.)

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...