Apare o nouă meserie: auditor de siguranţă rutieră. Guvernul schimbă legea ca să poată angaja oameni

Legislaţia referitoare la gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră va fi modificată pentru că, în actuala formă, este imposibil să se poată forma auditorii de siguranţă rutieră, o meserie cerută de legislaţia europeană. Orice poliţist rutier cu cel puţin 10 ani vechime poate deveni auditor de siguranţă rutieră.
Economica.net - sâm, 09 apr. 2016, 18:14
Apare o nouă meserie: auditor de siguranţă rutieră. Guvernul schimbă legea ca să poată angaja oameni

“Legea, în forma statutată prin ultima modificare adusă prin Legea nr. 125/2012 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 265/2008, este neaplicabilă, având prevederi care, prin restrictivitate, zădărnicesc formarea de auditori de siguranță rutieră fapt care conduce la imposibilitatea efectuării auditului de siguranță rutieră, a evaluării de impact asupra siguranței rutiere și a inspecției de siguranță rutieră la drumurile deschise circulației. Acest fapt contribuie semnificativ la îngreunarea procesului de construire a drumurilor noi și la neutilizarea fondurilor europene dedicate, dar și la neaplicarea corespunzătoare a Directivei 2008/96/CE”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ care modifică Legea nr. 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră.

Practic, pe actuala lege, nu se pot angaja aceşti auditori. Iată motivul, aşa cum apare în nota de fundamentare:

“Condiţiile de studii pentru obţinerea atestatului de auditor de siguranţă rutieră prevăd obligaţia solicitantului de a face dovada urmării unor cursuri postuniversitare sau de  masterat în domeniul construcţiei drumurilor sau ingineriei circulaţiei rutiere, fapt ce este în contradicţie cu prevederile Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare, fiind astfel restricţionat accesul unor persoane cu experienţă în domeniul construcţiilor de drumuri sau circulaţiei rutiere. Prin această restricţionare autoritatea organizatoare se află  în imposibilitatea de a putea organiza cursuri pentru obţinerea calităţii de auditor de siguranţă, aceasta întrucât la această dată ne aflăm în situaţia în care absolvenţii de studii superioare până la data apariţiei Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare pot face dovada experienţei în domeniu, dar nu şi a diplomei de masterat, iar,  absolvenţii de studii superioare după data apariţiei Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare pot face dovada diplomei de masterat, dar nu şi a vechimii necesare.  Astfel, până la această dată nu au fost identificate persoane care să îndeplinească cumulativ condiţiile  prevăzute de lege, Autoritatea Rutieră Română – ARR neputând organiza cursuri de pregătire şi perfecţionare în domeniul auditului de siguranţă rutieră”.

Ca atare, legea va fi schimbată. Potrivit noului act normativ, poate deveni auditor de siguranţă rutieră oricine are studii superioare şi master în construcţii de drumuri sau ingineria transporturilor rutiere, care are o experienţă de cel puţin trei ani, sau orice poliţist rutier care are grad de ofiţer şi are o experienţă de cel puţin 10 ani în sistematizarea traficului rutier.

Calitatea de auditor de siguranţă rutieră se obţine după ce persoanele care îndeplinesc condiţiile de mai sus absolvă un curs de formare în acest scop, finalizat cu un examen.

Auditorul de siguranţă rutieră se ocupă de inspecţiile de siguranţă ale drumurilor naţionale şi autostrăzilor. De asemenea, de acest audit depinde şi construcţia drumurilor noi, care trebuie să respecte standardele de siguranţă.

Te-ar mai putea interesa și
8,5 milioane de computere au fost afectate de pana informatică mondială
8,5 milioane de computere au fost afectate de pana informatică mondială
Pana informatică mondială care a perturbat vineri aeroporturi, bănci şi multe alte servicii a afectat circa 8,5 milioane de computere care au sistemul de operare Windows, a afirmat Microsoft......
A început construcția celui mai mare parc eolian offshore din lume
A început construcția celui mai mare parc eolian offshore din lume
Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a anunțat în această săptămână debutul construcției celui mai mare ...
Poliția spaniolă a arestat trei persoane implicate în atacuri cibernetice lansate de un grup de kackeri pro-rus
Poliția spaniolă a arestat trei persoane implicate în atacuri cibernetice lansate de un grup de kackeri pro-rus
Poliţia spaniolă a anunţat sâmbătă arestarea a trei persoane acuzate că au participat la atacuri cibernetice ale unui ...
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să ...