APIA: 9.000 de fermieri dintre cei 56.000 selectaţi la controalele pe teren vor intra de joi la plată

În jur de 9.000 de fermieri dintre cei 56.000 care au fost selectaţi la controalele pe teren vor intra la plată, începând de joi, pentru că nu mai există impedimente tehnice în aplicaţie, însă nu putem oferi termenul final de plată pentru toţi fermierii, a declarat, joi, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Nicolae Horumbă, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres. 
Economica.net - joi, 28 apr. 2016, 14:58
APIA: 9.000 de fermieri dintre cei 56.000 selectaţi la controalele pe teren vor intra de joi la plată

‘Fermierii care nu şi-au primit banii sunt cei 56.000 care au fost selectaţi la controalele pe teren. Din analiză pe care am făcut-o astăzi, am constatat că unii dintre aceştia, pentru care nu mai există impedimente tehnice în aplicaţie şi pentru care controlul administrativ a fost finalizat – cred că este vorba de circa 9.000 de fermieri – vor putea intra şi ei la plată, chiar începând de azi. Aici sunt mai multe situaţii. Avem odată fermierii selectaţi la controalele clasice pe teren, la faţa locului, şi cei selectaţi prin metoda teledetecţiei, care au ponderea cea mai mare, de 45.000 – 46.000. Pentru cei mai mulţi dintre ei s-a finalizat întâlnirea de clarificare şi acum sunt în curs de introducere în sistem şi, acolo unde este cazul, a rapoartelor de clarificare cu fermierul. În câteva zile se va finaliza şi vor intra la plată, dar nu pot să vă dau un termen final’, a spus Horumbă.

Acesta a precizat că APIA primeşte numeroase plângeri chiar din partea fermierilor care şi-au primit banii, dar sunt nemulţumiţi de sumele primite, fiind şi situaţii în care aceştia au conturile invalide.

‘În cele mai multe cazuri, fermierii care au primit banii nu au fost atenţi că au primit şi în avans şi au uitat, iar acum sunt surprinşi de sumele mici pe care le primesc sau spun că au primit sumele fragmentate. Noi plătim din două fonduri, din FEGA şi din bugetul naţional, iar maximum de întârziere este 3 zile pentru plăţile din bugetul naţional, în timp ce din FEGA banii intră imediat după ce s-a autorizat în contabilitate. Au venit şi multe sesizări din partea fermierilor nemulţumiţi că nu şi-au primit banii şi, spre suprinderea lor, verificând cu noi în aplicaţie, au văzut că banii erau intraţi şi confirmaţi de bancă în conturi’, a explicat Horumbă.

O altă categorie de fermieri sunt dintre cei autorizaţi la plată, circa 3.000 – 3.500 din totalul celor 729.466 autorizaţi la plată, dar care au conturile invalide.

‘Sunt fermieri pentru care au fost făcute ordinele de plată, au fost înaintate şi transmise la bănci şi au venit înapoi cu refuzul la plată din cauza conturilor invalide. Altfel spus: fermierul şi-a închis contul respectiv şi nu a comunicat la APIA închiderea şi abia acum a constatat că are alt cont bancar. Îi sfătuim pe fermierii care au primit această eroare de cont invalid să se adreseze în cel mai scurt timp colegilor din centrele APIA, pentru rectificarea situaţiei şi reluarea plăţii’, a subliniat directorul general adjunct al agenţiei.

Din datele APIA reiese că au fost depuse de 943.898 de cereri pentru subvenţiile aferente anului 2015, din care 886.807 sunt cererile fermierilor pentru schemele de plată pe suprafaţă, iar 57.091 sunt cererile depuse de fermieri pentru schemele din sectorul zootehnic.

Din totalul cererilor pentru schemele de plată pe suprafaţă – 886.807 – au fost autorizate la plată 729.466 (inclusiv cererile invalide sau incomplete), 12.763 sunt în curs de autorizare, 35.853 urmează a fi plătite şi 108.725 sunt cereri blocate la plată din diverse motive.

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...