APIA începe vineri plata integrală a subvenţiilor din sectorul vegetal aferente anului 2015

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură începe vineri plata integrală a subvenţiilor din sectorul vegetal aferente anului 2015.
Economica.net - vin, 08 apr. 2016, 06:42
APIA începe vineri plata integrală a subvenţiilor din sectorul vegetal aferente anului 2015

Conform anunţurilor anterioare făcute de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, plata subvenţiilor pentru sectorul vegetal va începe din 8 aprilie, iar din 25 mai se vor face plăţi pentru cei din zootehnie, care deţin doar animale. Termenul limită pentru finalizarea integrală a plăţilor, conform regulamentelor europene, este 30 iunie.

Sumele pentru plăţile pe suprafaţă pe 2015 vor fi alocate din Fondul de Privatizare, care, la ora actuală, are prevăzute în jur de 800 de milioane de euro, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

‘Mâine (miercuri – n. r.), în Guvern, vom adopta sumele pentru plăţile pe suprafaţă pe anul 2015. Am adoptat anterior şi Hotărârea de Guvern care stabileşte cuantumul. Practic, în total, avem nevoie de 1,3 miliarde de euro şi se asigură din Fondul de Privatizare, care are, la ora actuală, 800 de milioane de euro, dar am primit toate asigurările că nu vom avea probleme, pentru că banii se întorc în două luni de la Uniunea Europeană’, a spus ministrul Agriculturii în data de 29 martie 2016.

Guvernul a aprobat miercuri, 30 martie 2016, cuantumul plăţilor directe în sectorul vegetal, precum şi plafonul şi cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil care se acordă pentru anul 2015.

‘Plăţile directe sunt următoarele: schemă de plată unică pe suprafaţă, în cuantum de 79,7392 euro/ha; plată redistributivă – 5 euro/ ha pentru primul interval: 1-5 ha inclusiv şi 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 şi până la 30 ha inclusiv; plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, denumită şi plată pentru înverzire – 59,1277 euro/ha; plată pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha’, se precizează într-un comunicat al Guvernului, remis AGERPRES.

Cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil este de 19,1942 euro/ha.

Sursa citată arată că beneficiarii plăţilor directe sunt fermierii activi, persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă potrivit legislaţiei în vigoare, precum şi cooperativele agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, iar cei ai ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil sunt fermierii din sectorul vegetal.

Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015, mai anunţă Guvernul.

Potrivit datelor APIA, până la termenul limită, 30 noiembrie, peste 602.000 de fermieri care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) – Campania 2015 au primit 255,4 milioane de euro drept avans pentru o suprafaţă de 5,75 milioane de hectare.

Plata în avans poate fi acordată în procentaj de până la 70% din valoarea totală a plăţilor directe. România a acordat un avans de aproximativ 53 euro/hectar.

Te-ar mai putea interesa și
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri RDF îl numește pe Bogdan Vlad, fostul CFO al holdingului, în funcția......
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...