Aplicarea legii risipei alimentare amânată până la finele anului. „Este inaplicabilă”

Ministerul Agriculturii şi-a dat seama că legea risipei alimentare, prin care retailerii şi producătorii sunt obligaţi să vândă mai ieftin produsele ce urmează să expire sau să le doneze, este "inaplicabilă". Aşa că propune ca termene de aplicare să fie amânate până la 31 decembrie 2017. 
Economica.net - lun, 22 mai 2017, 10:49
Aplicarea legii risipei alimentare amânată până la finele anului.

După ce a lansat în dezbatere publică normele de aplicare a legii privind risipa alimentară (Legea 217/2016),  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) susţine că a rezultat necesitatea instituirii unor noi termene.  Astfel, MADR susține prelungirea termenelor de punere în aplicare a legii până la data de 31 decembrie 2017, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență. „Facem precizarea că aceste măsuri sunt luate din cauza inaplicabilității Legii nr.217/2016 în forma actuală”, se arată într-un comunicat MADR.

Potrivit sursei citate, un grup de lucru format din experți ai MADR și din actori ai sectorului de producție agroalimentar, lucrează pentru îmbunătățirea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Legea risipei alimentare a fost publicată în Monitorul Oficial în noiembrie 2016, urmând să intre în vigoare la 6 luni de la publicarea în MO (mai 2017). Tot în în termen de 6 luni de la data publicării, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale  trebuia să elaboreze normele metodologice de aplicare a acesteia, care trebuiau aprobate prin hotarare a Guvernului.

MADR a lansat în dezbatere publică un proiect privind normele de aplicare a legii săptămâna trecută. Potrivit acestora, toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar (producători şi retaileri) vor fi nevoiţi să facă public, prin afişarea la casele de marcat şi postarea pe site-ul propriu, un plan de prevenire a generării de produse alimentare improprii consumului uman. Mai mult, aceştia vor trebui să reducă preţurile cu două şi respectiv 14 zile înainte de expirarea datei – limită de consum şi să se înscrie la o bursă a alimentelor nevândute pentru a le putea dona.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, Romalimenta
îşi exprimă aprecierea pentru intenţia de prorogare a Legii 217/2016 şi solicită nominalizarea autorităţii care constată contravenţii şi aplică sancţiuni, şi excluderea explicită a băuturilor alcoolice din obiectul donaţiilor/sponsorizărilor/oferirilor. De asemenea, organizaţia avertizează asupra creşterii costurilor producătorilor şi, paradoxal, asupra scumpirii alimentelor, dacă legea şi normele nu sunt realiste şi clare. „Amintim că majoritatea studiilor indică sursa majoră a risipei: consumatorul”, avertizează Romalimenta.

Detalii aici 

Când poţi cumpăra alimente cu discount garantat. Magazinele vor fi obligate să reducă preţurile alimentelor care urmează să expire

Te-ar mai putea interesa și
Un milion de firme au fost închise în România în ultimii 30 de ani
Un milion de firme au fost închise în România în ultimii 30 de ani
Peste un milion de firme, respectiv 1.056.574, au fost radiate în România în ultimii 30 de ani, primele trei decenii de capitalism, arată o analiză Termene.ro, remisă, luni, AGERPRES....
Din nou: maxim istoric orar al pieței spot de energie electrică. 1.202 lei/MWh mâine seară
Din nou: maxim istoric orar al pieței spot de energie electrică. 1.202 lei/MWh mâine seară
Piața spot de energie electrică de la București cunoaște un nou record de preț: mâine seară este cel mai mai mare ...
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Criza financiară şi Pandemia au majorat datoria publică de la circa 15% din PIB în 2008 la peste 47% din PIB la finele ...
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă. Au denumit-o după Simona Halep
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă. Au denumit-o după Simona Halep
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit în județul Constanța o nouă specie de insectă pe care au numit-o Phlebotomus ...