ASF cere acţionarilor Impact o nouă decizie AGA privind reducerea capitalului Impact

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) obligă administratorii Impact să ceară acţionarilor o nouă decizie AGA privind reducerea capitalului social cu 178 mil. lei pentru acoperirea pierderilor, întrucât pierderile sunt mai mici, iar legislaţia nu permite utilizarea banilor rămaşi ca rezerve.
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 20:11
ASF cere acţionarilor Impact o nouă decizie AGA privind reducerea capitalului Impact

Acţionarii dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor au decis în luna iunie reducerea capitalului social de zece ori, de la 197,8 milioane lei la 19,7 milioane lei, banii urmând să fie utilizaţi pentru acoperirea pierderilor înregistrate de companie în ultimii ani.

Impact a transmis la finele săptămânii trecute un raport către Bursă în care preciza că două treimi din suma cu care va fi redus capitalul social vor fi utilizate pentru acoperirea pierderilor din ultimii trei ani (116,3 milioane lei), iar diferenţa va fi păstrată ca rezerve (61,7 milioane lei). Compania a consemnat pierderi de 19,1 milioane lei în anul 2010, iar în următorii doi ani acestea au urcat la 22,2 milioane lei în 2011 şi, respectiv, la 74,9 milioane lei în 2012.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis, joi, o decizie prin care obligă Consiliul de Administraţie al Impact să prezinte, într-o AGA programată pentru 16 septembrie, un raport detaliat acţionarilor privind pierderile companiei.

Totodată, administratorii trebuie să prezinte acţionarilor o adresă a ASF în care, printre altele, se precizează că nu pot fi constituite rezerve prin utilizarea unei părţi din capitalul social, astfel de măsură nefiind prevăzută în legislaţie.

Ulterior prezentării raportului, acţionarii urmează să ia o hotărâre cu privire la modalitatea de reducere a capitalului social hotărâtă într-o AGA din 8 iunie, potrivit deciziei emise joi de ASF.

Abia după luarea unei hotărâri privind scăderea capitalului social, acţionarii Impact vor putea discuta o propunere privind o suplimentare de capital cu 19,7 milioane lei, de la 19,7 milioane lei la 39,5 milioane lei.

Majorarea capitalului va fi operată doar după înregistrarea reducerii capitalului la Registrul Comerţului, potrivit ASF.

În raportul transmis săptămâna trecută de Impact, compania menţionează că decizia AGA din iunie privind reducerea capitalului social a fost depusă la Registrul Comerţului şi a fost publicată deja în Monitorul Oficial la finele lunii iunie.

Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 38,05% din acţiuni şi urmează să lanseze o ofertă de preluare obligatorie pentru titlurile pe care le deţin ceilalţi acţionari. Oferta de preluare este obligatorie, având în vedere că Iaciu a depăşit pragul de deţinere de 33% prevăzut în legislaţia pieţei de capital, nivel de la care trebuie iniţiată o astfel de operaţiune.

Iaciu a intrat în acţionariatul Impact în luna martie, când participaţiile deţinute de fondatorul companiei Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu au fost vândute prin executare silită pentru un credit nerambursat.

Atunci, el a plătit 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru 23,22% din acţiunile Impact, iar ulterior şi-a majorat participaţia, cumpărând inclusiv pachetele deţinute de un fond adminstrat de Franklin Templeton (6,15%) şi de trei fonduri de pensii administrate de ING (8,1%).

Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4).

În acţionariatul Impact se regăseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici (13%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).

Pe fondul schimbărilor din acţionariat, acţiunile Impact au crescut puternic în acest an, cu aproape 70%, la 0,195 lei, de la 0,115 lei la finele anului trecut. Raportat la cea mai recentă cotaţie de la bursă, de 0,195 lei/acţiune, valoarea de piaţă a Impact este de aproape 38,6 milioane lei (8,7 milioane euro). Acţiunile sunt acum la cel mai ridicat preţ din ultimele 16 luni.

Afacerile dezvoltatorului imobiliar au crescut cu 54% în primele şase luni din acest an, la aproape 13 milioane lei, de la 8,4 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2012. Compania a consemnat pierderi de 5,8 milioane lei, cu 38% sub rezultatul negativ din primul semestru al anului trecut, de 9,4 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei ar putea cumpăra jumătate din Muzeul Storck
Primăria Capitalei ar putea cumpăra jumătate din Muzeul Storck
Primăria Capitalei ar putea achiziţiona o cotă de 1/2 din imobilul Muzeul Frederick Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck, situat în str. Vasile Alecsandri nr. 16, conform unui proiect de hotărâre......
Polonia şi Ucraina își cresc producţiile de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pentru a face față viitorului sezon rece
Polonia şi Ucraina își cresc producţiile de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pentru a face față ...
Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile ...
Prețul gazelor plătit de consumatorii germani ar putea crește chiar și de trei ori
Prețul gazelor plătit de consumatorii germani ar putea crește chiar și de trei ori
Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a preţurilor la gaze în următoarele luni, după limitarea livrărilor ...
Lucian Heiuș, președinte ANAF: Reducerea prețurilor carburanților va fi benevolă din partea companiilor. Cred că s-a discutat cu mare parte din industrie
Lucian Heiuș, președinte ANAF: Reducerea prețurilor carburanților va fi benevolă din partea companiilor. Cred că s-a ...
Şeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a declarat, vineri seară, că reducerea de 50 de bani ...