Asigurarea la pensie pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon costă cel puţin 6.900 de lei în 2021. E opţională

Cristina Şomănescu - Dum, 14 mart. 2021, 22:06
Asigurarea la pensie pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon costă cel puţin 6.900 de lei în 2021. E opţională

Asigurarea socială a oamenilor care au numai venituri extrasalariale mai mici decât plafonul de 27.600 de lei în 2021 e opţională. În cazul în care vor să se asigure la sistemul public de pensii, vor trimite declaraţia unică la Fisc şi vor plăti 6.900 de lei pentru tot anul în curs, dacă aleg să achite CAS la nivelul salariului minim pe economie, reiese dintr-o statistică Economica.net.

Declaraţia unică în 2021: cât va fi plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială la sănătate e obligatorie sau opţională pentru dumneavoastră în 2021?

Plafonul aferent declaraţiei unice este de 27.600 de lei în 2021, potrivit informaţiilor comunicate de ANAF pentru Economica.net. Vă amintim că plafonul declaraţiei unice creşte odată cu majorarea salariului minim pe economie. Detalii, la acest link.

Asigurarea la sistemul public de pensii a oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafon în 2021.

Pentru oamenii care au doar venituri extrasalariale în 2021 şi care estimează că aceste venituri nete cumulate vor fi în acest an sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, asigurarea socială e opţională.

Codul fiscal prevede că oamenii aflaţi în această situaţie se pot asigura la sistemul public de pensii prin plata CAS la un venit ales de ei, care trebuie să fie egal sau mai mare decât salariul minim în 2021, adică 2.300 de lei.

Suma de plată pentru asigurarea socială se obţine prin aplicarea cotei de 25%, aferentă CAS, la un venit ales de contribuabil, care trebuie de fie de minimum 2.300 de lei lunar în 2021. Valoarea obţinută se înmulţeşte cu 12 luni, iar rezultatul obţinut e suma pe care o vor avea de plătit, până la 25 mai 2022, cei care vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale.
De exemplu, dacă vor să se asigure la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim, vor completa corect declaraţia unică, o vor trimite la Fisc până la 25 mai, urmând să achite 6.900 de lei până pe 25 mai 2022.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are nou formular, reglementat prin Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat marţi, 12 ianuarie, în Monitorul Oficial.
Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect la acest link:

Declaraţia unică se poate depune la Fisc în format hârtie sau se poate trimite online prin spaţiul privat virtual al ANAF.

De unde descărcaţi formularul editabil al declaraţiei unice pentru veniturile estimate în 2021?

PDF-ul inteligent al declaraţiei unice poate fi descărcat de la acest link, accesând soft-ul A, actualizat de Fisc la 12 martie 2021.
Economica.net a scris, pe larg, aici cum se deschide formularul pdf inteligent al ANAF:

Declaraţia unică în 2021: formularul inteligent, publicat de ANAF, se deschide la fel de complicat ca până acum. Iată paşii de urmat

Economica.net vă arată cum completaţi declaraţia unică dacă vreţi să vă asiguraţi la sistemul public de pensii

Mergeţi la capitolul al II- lea din formularul declaraţiei unice – date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul. Aici veţi scrie anul pentru care vreţi să vă asiguraţi: 2021.

Vă interesează doar secţiunea 2 de la acest capitol.

Bifaţi subsecţiunea 1 “date privind contribuţia de asigurări sociale estimată” din secţiunea 2, capitolul al II-lea din formularul declaraţiei unice. Aici veţi bifa “obţin venituri sub plafonul minim şi optez pentru plata CAS”.

La punctul 1 veţi scrie venitul anual ales pentru plata CAS, care trebuie să fie egal sau mai mare decât plafonul de 27.600 de lei. La punctul 2 se va genera automat suma de plată pentru CAS (25% din venitul anual ales de contribuabil), în situaţia în care veţi completa formularul pdf inteligent al declaraţiei unice, pus la dispoziţie de Fisc.

Te-ar mai putea interesa și
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Google a prezentat concluziile unui studiu despre modul în care românii din diaspora folosesc tehnologia pentru a rămâne conectați cu țara. Rezultatele......
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina pentru crearea ...
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania a început să livreze mai multe sute de generatoare de curent electric către Ucraina, în condiţiile în care ...
Orban: sancţiunile UE asupra gazului, energiei nucleare „ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria”
Orban: sancţiunile UE asupra gazului, energiei nucleare „ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria”
 Extinderea sancţiunilor Uniunii Europene asupra gazului rusesc şi energiei nucleare "ar avea consecinţe tragice pentru ...