Asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate costă 1.380 de lei în 2021 şi e opţională; cum vă puteţi asigura

Cristina Şomănescu - Dum, 07 mart. 2021, 21:36
Asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate costă 1.380 de lei în 2021 şi e opţională; cum vă puteţi asigura

Asigurarea la sănătate a oamenilor care nu au venituri fiscalizate în 2021 şi care nu sunt scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate va costa 1.380 de lei, e valabilă 12 luni de la data la care se asigură şi e opţională. Aceasta înseamnă creşterea cu 42 de lei a sumei de plată ca să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate faţă de nivelul anului 2020, reiese din statisticile anuale făcute de Economica.net despre subiect. Iată cum se pot asigura la sănătate în acest an.

Nu aveţi venituri fiscalizate şi vreţi să vă asiguraţi la sănătate în 2021. Cum procedaţi

Dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi dacă nu vă număraţi printre categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS), vă veţi putea asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin completarea corectă a declaraţiei unice şi trimiterea ei la Fisc.

Declaraţia unică pentru anul 2021 are un formular nou.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are nou formular, reglementat prin Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat marţi, 12 ianuarie, în Monitorul Oficial.

Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect la acest link:

Declaraţia unică se poate depune la Fisc în format hârtie sau se poate trimite online prin spaţiul privat virtual al ANAF.

De unde descărcaţi formularul editabil al declaraţiei unice pentru veniturile estimate în 2021?

PDF-ul inteligent al declaraţiei unice poate fi descărcat de la acest link, accesând soft-ul A, actualizat de Fisc la 15 ianuarie 2021.

Economica.net a scris, pe larg, aici cum se deschide formularul pdf inteligent al ANAF:

Declaraţia unică în 2021: formularul inteligent, publicat de ANAF, se deschide la fel de complicat ca până acum. Iată paşii de urmat

Cum completaţi declaraţia unică dacă vreţi să vă asiguraţi la sănătate

Mergeţi la capitolul al II- lea din formularul declaraţiei unice – date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul. Aici veţi scrie anul pentru care vreţi să vă asiguraţi: 2021.
Vă interesează doar secţiunea 2 de la acest capitol.
Bifaţi subsecţiunea 2 “date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate estimată” din secţiunea 2, capitolul al II-lea din formularul declaraţiei unice.

Aţi ajuns la subsecţiunea 2 „date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătată estimată”
Dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi vreţi să vă asiguraţi la sănătate, bifaţi litera C “Sunt persoană fără venituri și optez pentru plata CASS”.

Asigurarea socială la sănătate vă costă 1.380 de lei, valoare rezultată din înmulţirea salariului minim în vigoare în 2021 (2.300 de lei brut) cu şase luni şi cu 10% – cota contribuţiei de asigurări de sănătate. De precizat că aceasta e suma de plată pentru asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate în 2021, indiferent de data la care depun declaraţia unică la fisc, pe parcursul anului 2021, reiese din Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, studiat de Economica.net.

Asigurarea la sănătate e valabilă pentru 12 luni care curg de la data trimiterii declaraţiei unice la Fisc.

Când trebuie să plătiţi

Suma de 1.380 de lei pentru asigurarea la sănătate trebuie achitată oricând până la 25 mai 2022.

Verificaţi la acest link, pe platforma oficială a CNAS, dacă sunteţi asigurat la sănătate.

Aţi trimis declaraţia unică la Fisc, dar apăreţi neasigurat în sistemul informatic unic integrat al CNAS. În acest caz, casa judeţeană de asigurări  de sănătate în evidenţa căreia vă aflaţi (cea cu care are contract medicul dumneavoastră de familie) vă va cere să dovediţi că aţi depus declaraţia unică la Fisc ca să vă valideze calitatea de asigurat la sănătate.

Dacă sunteţi înscris la un medic din Bucureşti, de exemplu, trebuie să trimiteţi Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti următoarele documente ca să vă valideze calitatea de asigurat la sănătate:

  • scan/poza după actul de identitate valabil la data solicitării;
  • declaraţia unică şi indexul de încarcare al acesteia (recipisa), descărcate din mesageria spaţiului privat virtual creat pe site-ul ANAF.

Detalii, aici şi aici.

Te-ar mai putea interesa și
Cîțu: Mai sunt 6 locuri libere la ATI. Este nevoie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi acum
Cîțu: Mai sunt 6 locuri libere la ATI. Este nevoie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi acum
Premierul Florin Cîțu, a declarat la finele unei întâlniri a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei că, la nivel național, mai sunt disponibile doar 6 paturi ATI. Este......
Bursa de la Bucureşti a câştigat 800 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 800 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 800 milioane de lei din capitalizare, respectiv ...
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
511.290 doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva Sars-CoV2 vor sosi luni în România. Acestea vor fi distribuite în centre ...
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
Statul a plătit anul trecut pensii în valoare totală de 92,304 miliarde de lei, cu 15,4% mai mult decât în 2019. Pensia ...