Asigurarea opţională la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate: ghid de completare a declaraţiei unice

Asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate, care nu sunt scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), costă 1.980 de lei în anul 2024 şi e opţională. Economica.net vă arată cum completaţi corect declaraţia unică în 2024 pentru a vă asigura opţional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Cristina Şomănescu - Dum, 14 ian. 2024, 22:03
Asigurarea opţională la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate: ghid de completare a declaraţiei unice

Dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi dacă nu sunteţi asigurat la sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), vă veţi putea asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin completarea corectă a declaraţiei unice şi trimiterea ei la Fisc.

Formularul pe care trebuie să îl completaţi

Veţi completa corect formularul declaraţiei unice reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr 6 din 2024, oficializat miercuri, 10 ianuarie, dacă vreţi să să asiguraţi opţional la sănătate în acest an.
Formularul declaraţiei unice în format hârtie poate fi consultat aici, iar pdf-ul inteligent al ANAF poate fi descărcat de aici. Vă interesează soft A actualizat la 10 ianuarie 2024, aferent declaraţiei unice reglementate prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 6 din 2024.

Cum completaţi pdf-ul inteligent al declaraţiei unice ca să vă asiguraţi opţional la sănătate

Scrieţi datele dumneavoastră de identificare în căsuţele corespunzătoare din prima parte a formularului: nume, prenume. La “codul de identificare fiscală” scrieţi CNP-ul dumneavoastră. Adăugaţi adresa dumneavoastră din cartea de identitate.

  • Sursă – simulare Economica.net pe baza pdf-ului declaraţiei unice valabile în anul 2024.

Vă interesează capitolul II din declaraţia unică:

Capitolul II – date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul 2024.

  • Sursă – simulare Economica.net pe baza pdf-ului declaraţiei unice valabile în anul 2024.

Aici bifaţi doar subsecţiunea II.2.2 – date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) estimată. Apoi apăsaţi pe butonul „salt la secţiune”.

Veţi fi direcţionat automat la subsecţiunea din captura de mai jos.

  • Sursă: simulare Economica.net – model de completare a pdf-ului inteligent al declaraţiei unice pentru persoanele fără venituri fiscalizate care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În dreptul căsuţei „total venit estimat pentru încadrarea ca plătitor de CASS” veţi scrie 0.
Bifaţi căsuţa din dreptul literei C: „sunt persoană fără venituri şi optez pentru plata CASS”. Veţi scrie în dreptul acestei căsuţe suma de 1.980 de lei.

Asigurarea socială la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate în anul 2024, care nu sunt exceptaţi de la CASS, costă 1.980 de lei, este opţională şi va fi valabilă 12 luni de la data la care se asigură, arată o analiză Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat. Suma de 1.980 de lei, pe care o veţi avea de plătit, rezultă din înmulţirea valorii salariului minim brut de 3.300 de lei cu şase luni şi cu 10% – cota de contribuţie de asigurări sociale la sănătate. Veţi putea achita această sumă până la 25 mai 2025.

Formularul inteligent al declaraţiei unice se poate semna cu semnătură simplă de către persoanele fizice.

Formularul 212 “Declaraţie unică privind impozitul pe venit și contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” nu necesită semnătura digitală a contribuabilului, atunci când declaraţia este depusă prin SPV, au răspuns pentru Economica.net oficialii ANAF.

Persoanele fizice care se autentifică în Spaţiul Privat Virtual cu numele, parola şi codul de autentificare de unică folosinţă ca să trimită declaraţia unică (DU) la Fisc pot semna formularul inteligent al DU cu semnătură simplă, nu au nevoie de semnătură digitală calificată, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la ANAF. „Platforma online „Spaţiul Privat Virtual” a fost creată, în principal, pentru a facilita persoanelor fizice depunerea documentelor, inclusiv depunerea declaraţiei unice, fără a utiliza semnătură digitală calificată”, au spus pentru Economica.net oficialii Fiscului.

Formularul inteligent al declaraţiei unice poate fi trimis la Fisc prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV).

Verificaţi dacă sunteţi asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pe platforma CNAS la acest link. 

Te-ar mai putea interesa și
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru e-Transit....
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...